KULTURA

Sinoć su počeli 29. ”Krležini dani” u našem HNK – pripremljen bogat program do subote!

''Krležini dani'' su započeli otvaranjem izložbe posvećene našoj najvećoj sopranistici svih vremena. Riječ je o izložbi ''Zrinka Kunc Milanov, posljednja primadona''.

Objavljeno 07.12.2018
Antonela Verković

Velika manifestacija dugogodišnje tradicije obilježava se još od 1987. godine pa sve do danas!

Sve je počelo kada je 1987. godine postavljen monumentalni spomenik Miroslava Krleže, rad akademske kiparice Marije Ujević. No, tek se od 1990.g. ostvaruju Krležini dani kao kazališna smotra i znanstveno savjetovanje s tematikom iz hrvatske dramske književnosti i kazališta.

Od 1990.g. Krležini se dani održavaju svake godine početkom prosinca.

Održavaju se i ove, i to od sinoć!

Otvaranjem izložbe Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta pod nazivom „Zinka Kunc Milanov, posljednja primadona”, autora Stanislava Živkova u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu počeli su, sada već 29. ”Krležini dani”.

Otvarajući izložbu ravnatelj Opere osječkom HNK Filip Pavišić je rekao kako mu je velika čast što može otvoriti izložbu posvećenu upravo Zinki Kunc Milanov.

Zinka Kunc Milanov je naša najveća sopranistica svih vremena. Nažalost ona je samo jedanput nastupila u ovom kazalištu daleke 1939. godine – rekao je Pavišić najavljujući skoro postavljanje izložbe o hrvatskom dirigentu Lovri Matačiću.

BOGAT PROGRAM DO SUBOTE

”Krležini dani” traju do subote, 8. prosinca, a za danas, 7. prosinca u 17 sati je najavljeno predstavljanje novih izdanja – monografija HNK-a u Osijeku „HNK – povijest zgrade” autora Tone Papića, „Ivo Raić – hrvatski i europski glumac i redatelj” Antonije Bogner Šaban i „Skupno osmišljeno kazalište” Višnje Kačić Rogošić.

Istoga dana u 20 sati u izvedbi osječkog HNK-a će biti prikazana, vjerujemo već svima dobro poznata predstava ”Emet”, o kojoj smo više puta pisali.

U subotu, 8. prosinca u 20 sati Kazalište Virovitica će prikazati predstavu „Bijela kuga” Dubravka Habeka u režiji Roberta Raponje.

ZNANSTVENI SKUP

U sklopu 29. Krležinih dana u petak i subotu na osječkom Filozofskom fakultetu održava se Znanstveni skup „Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta – drugi dio”.

Suorganizatori skupa su HNK u Osijeku, osječki Filozofski fakultet, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Zašto se nastavlja prošlogodišnja tema?

Na pitanje zašto su odlučili nastaviti nastaviti prošlogodišnju temu znanstvenog skupa, Martina Petranović, teatrologinja iz Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), članica Organizacijskog odbora 29. Krležinih dana rekla je kako je riječ o temi koja je iznimno važna za povijest hrvatskog kazališta.

Na skupu će o različitim temama vezanim za kazalište govoriti tridesetak izlagača. Neke od tema su „Tipologija bezidejnih režija u Hrvata”, „Redatelji i glumci u ulozi pisaca”, „Kako režirati invalidnost”, „Studiji glume u Osijeku”, „Glumac Žarko Potočnjak”, „Vlasta Ramljak – glumica triju kazališta”…

Tema je važna  i nedovoljno istražena kao što su pokazali radovi  s prošlogodišnjeg skupa. Tema je izuzetno potentna i zanimljiva, a preostalo je još puno redatelja i glumaca čiji se opus treba istražiti, zaključila je Petranović.

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova