GOSPODARSTVO

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Virovitici

U Virovitičko-podravkoj županiji provode se 152 projekta financirana novcem iz fondova Europske unije, a njihova je ukupna vrijednost preko 650 milijuna kuna, izjavio je u uvodnom govoru virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  Objavljeno 24.02.2018
  Nikolina Ćosić

  Premijer Andrej Plenković boravi u Virovitici u kojoj se održava 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. U pratnji nekoliko ministara posjetio je 23. sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede – Viroexpo 2018.

  4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održava se u prostoru Panonskog drvnog centra kompetencije u Virovitici, a osim predsjednika Vlade na njoj sudjeluju ministri Martina Dalić, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac te župani svih 5 slavonskih županija, predstavnici gradova i općina te regionalnih razvojnih agencija. Ministrica reginalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izjavila je na početku sjednice kako je do sada ugovoreno 30% projekata planiranih u Projektu Slavonija vrijednom ukupno 2,5 milijarde eura. Središnje teme sjednice, rekao je premijer Plenković, i ovaj će put biti usmjerene ka razvoju gospodarstva i poljoprivrede te ulaganja iz fondova EU.

  U Virovitičko-podravkoj županiji provode se 152 projekta financirana novcem iz fondova Europske unije, a njihova je ukupna vrijednost preko 650 milijuna kuna, izjavio je u uvodnom govoru virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

  Ministrica gospodarstva Martina Dalić naglasila je kako je stanje u gospodarstvu Slavonije u fokusu rada Vlade jer su slavonske županije daleko ispod svojih gospodarskih mogućnosti. “Za brži razvoj su potrebni elementi opće gospodarske klime, uvjeta ulaganja i povećanja efikasnosti ulaganja te financijska potpora države”, rekla je Dalić te dodala kako je u 2017. godini iz EU fondova dodijeljeno 2,85 milijardi kuna – 1.717 ugovora za poduzetnike, a riječ je o bespovratnim sredstvima. Aktivirano je oko 5 milijardi kuna za poduzetničke aktivnosti, rekla je Dalić i to najviše u 2017. godini. Očekuju se i efekti tih ulaganja u gospodarstvo. Za gotovo 400 poduzetnika plasirano je 445 milijuna kuna u 5 slavonskih županija, u projekte ukupno vrijedne gotovo 900 milijuna kuna, a najaktivniji su poduzetnici iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

  Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako su poražavajući podaci po kojima je trenutačno u Slavoniji na 100 umrlih tek 62 rođenih, a 2016. godine rođeno je samo 6.432 djece u Slavoniji. U Slavoniji je 38.000 poljoprivrednika od 164.000  u Hrvatskoj, a Slavonci obrađuju 47% ukupnog zemljišta u Hrvatskoj. Nekoliko zakona koji su doneseni prošle i ove godine (poput Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi ili Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima) uvesti reda u sektoru poljoprivrede.

  Uoči sjednice Savjeta premijer je obišao brojne izlagače na 23. sajmu Viroexpo, a sastao se s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i županom Igorom Androvićem. Na virovitičkom sajmu ove se godine predstavlja 730 izlagača iz 29 zemalja, a ove su godine oboreni svi rekordi u broju država i izlagača na sajmu kojeg predstavljaju kao jedan od vodećih hrvatskih gospodarskih sajmova.

  Hrvatska je Vlada pokrovitelj obilježavanja 200-te obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića te će premijer Plenković u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek i ministra Tolušića posjetiti njegovu rodnu kuću u Grabrovnici kod Pitomače.

  Radio Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

  Puno se ulaže u istočnu Hrvatsku, ovdje postoji veliki potencijali. Osim obale i istok se budi, kroz Projekt Slavonija, Baranja Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  A Zlaja je na točioniku. Pa vi dragi naši čitatelji slobodno izaberite bolju opciju! Ili dobra glazba ili Valens ili Zeppelin - ili sve odjednom?

  Podrumčić: Dario Imrik svira u četvrtak! Ili vas pivo zanima više!?

  Radna mjesta koja su trenutno u ponudi po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova ...

  Otvorena radna mjesta – od srednje stručne spreme nadalje, za odlične plaće

  Rođendani na bazenima u Osijeku bili su prava poslastica za 'klince'. Jer, bilo je to 3 sata sjajne zabave uz ili bez animacije. Razlog izostajanja?

  Rođendani na Gradskim bazenima u Osijeku – STORNO! Nema više …