POLITIKA

SJEDNICA SKUPŠTINE OBŽ: Usvojeno povećanje proračunske zalihe za borbu protiv koronavirusa

Usvojena su i dva prijedloga odluka o subvencioniraju kamata na kredite poduzetnika i građana

  Objavljeno 23.04.2020
  Ivona Amidžić

  Danas je održana 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Za potrebe sjednice korištena je najveća dvorana na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku kako bi bilo moguće poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirom.

  Na sjednici je bilo prisutno 42 od 55 vijećnika, a za medijske predstavnike je organiziran poseban prostor, također pazeći na to da se poštuju preporuke epidemiologa.

  Dragan Vulin, predsjednik Skupštine, pojasnio je nakon uvodne zahvale kako su se svi složili s ovakvim načinom održavanja sjednice.

  Većina točaka sjednice usvojena je bez rasprave, a najviše se posvetilo pitanjima i prijedlozima vijećnika. Između ostalog, usvojen je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopunama odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Proračunom…

  Nedeljko Bosanac – koncepcija rasta i razvoja te rekonstitucija Sveučilišta J. J. Strossmayera

  Vijećnik prof. dr. sc. Nedeljko Bosanac istaknuo je kako je pravo vrijeme za rekonstituciju odnosa i definiranje nove koncepcije rasta i razvoja. Upitao je župana Ivana Anušića može li Županija započeti rekonstituciju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i gospodarstva Osječko-baranjske županije.

  Župan Ivan Anušić odgovorio je da je Sveučilište samostalno, pod patronatom Ministarstva znanosti i obrazovanja te nije u ingerenciji Osječko-baranjske županije. Na izjave vijećnika dr. Bosanca reagirao je i vijećnik prof. dr. sc. Drago Šubarić ističući da djelokrug Županijske skupštine ne obuhvaća Sveučilište.

  “Neki ljudi su već upozoravali, a nadam se da sada svi postajemo svjesni da je situacija oko proizvodnje hrane problem broj jedan. Naime, očito je da se u izvanrednoj situaciji može bez svega na što smo naviknuli, ali bez hrane je teško. Ako ostanemo ovisno o uvozu i drugima, a ne o našoj proizvodnji i sami o sebi, onda dolazimo u probleme. Umjesto da uvozimo hranu, Slavonija ponovno mora postati centar nečega što smo prije bili i zbog čega se ovdje doseljavalo, a to je proizvodnja hrane”, rekao je župan.

  Naglasio je kako je postojeća situacija donijela niz promjena i poremećaja, pa tako i neke projekte “stavila na čekanje”.

  “Svjestan sam potrebe redefiniranja gospodarstva i na tomu kontinuirano radimo. Podsjećam da je počela eksploatacija pijeska iz Drave, sigurno će se nastaviti projekti poput Koridora 5c, luka rasutih tereta, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće… U utorak dolazi premijer Andrej Plenković kako bi potpisali ugovore za nastavak izgradnje Koridora 5c, a napokon će se otvoriti Most „3. gardijske brigade Kuna“.

  Napominje i kako se zbog postojeće situacije neće moći odraditi jedan dio započetih projekata, ali kaže kako je neke stvari potrebno prilagoditi. Najavio je i dolazak ministrice poljoprivrede u utorak kad slijedi razgovor o aktualnoj i budućoj situaciji u poljoprivredi.

  Željko Macanić – gradnja Srednje škole Donji Miholjac

  Vijećnika Željka Macanića zanimalo je što će biti s dogovorenom gradnjom Srednje škole Donji Miholjac.

  “Nakon niza godina, prošle godine je provedena revizija projekta Srednje škola Donji Miholjac, a potom je dogovoreno financiranje njene izgradnje i završena javna nabava. Sporazum o izvođenju radova je potpisan 2. travnja, rok izgradnje je 720 dana, a vrijednost projekta je gotovo 50 milijuna kuna”, pojasnio je župan.

  Dodao je kako je tvrtka Zuber dobila posao, a uskoro bi trebala krenuti i realizacija. Objasnio je kako se čeka suglasnost Ministarstva financija na sredstva koja treba isplatiti država za realizaciji projekta.

  Goran Đanić – inicijativa za otvaranje ljekarni i poštanskih ureda u manjim mjestima OBŽ

  Vijećnik Goran Đanić predložio je da se pokrene inicijativa za otvaranje ljekarni i poštanskih ureda u manjim mjestima Osječko-baranjske županije.

  Župan je odgovorio kako je Županijski stožer već uputio dopis Nacionalnom stožeru. U njemu se predlaže otvaranje ljekarni i poštanskih ureda, ali i specijaliziranih trgovima i obrta baš kako bi olakšali život stanovnika manjih mjesta. U tom cilju traženo je i odobreno kretanje unutar granica županije.

  Ostale teme o kojima se raspravljalo

  Župan je najavio i gospodarske mjere Osječko-baranjske županije koje su u izradi, a s ciljem izdvajanja dovoljno sredstava u pripremi je i rebalans Proračuna.

  Usvojen je Prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te Prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima.

  Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno općina. Mjere u pripremi bit će usmjerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mjesta Slavonaca i Baranjaca vodeći računa o specifičnostima naše županije, njenog gospodarstva i poljoprivrede te nadopunjavajući mjere koje dolaze s državne razine.

  Ujedno je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom koronavirusa, u Skupštini prihvaćen prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800 tisuća kuna na 2,5 milijuna kuna.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Boris Piližota: "Odlazak sa sjednice u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje"

  Dio oporbe zbog neprihvaćenog prijedloga napustio sjednicu Gradskoga vijeća

  Jučerašnju sjednicu osječkog Gradskoga vijeća na samom je početku obilježio odlazak većeg dijela oporbe (HDZ i Biraj bolje), jer njihov Više…

  U radu je sudjelovalo svih 37 vijećnika koji su se izjašnjavali putem elektroničke pošte

  25. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka dnevni red odredio COVID-19

  Krizna situacija u svezi s pandemijom presudno je utjecala na prvo održavanje sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka s izjašnjavanjem vijećnika Više…

  Plenković: "Dinamika porasta je umjerena, pod kontrolom je. Ovaj je podatak najbitniji."

  Plenković najavio zatvaranje shopping centara, kina, klubova, teretana…

  U 15 sati je počela sjednica vlade na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa, prenosi Index. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Austrija je uvijek spremna pregovarati ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo", izjavio je Bluemel za javni servis

  Austrija protiv prijedloga Europske komisije o fondu za oporavak europskog gospodarstva

  "Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke - Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke"

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio fizički samit čelnika EU

  Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

  Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš