POLITIKA

SJEDNICA SKUPŠTINE OBŽ: Usvojeno povećanje proračunske zalihe za borbu protiv koronavirusa

Usvojena su i dva prijedloga odluka o subvencioniraju kamata na kredite poduzetnika i građana

    Objavljeno 23.04.2020
    Ivona Amidžić

    Danas je održana 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Za potrebe sjednice korištena je najveća dvorana na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku kako bi bilo moguće poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirom.

    Na sjednici je bilo prisutno 42 od 55 vijećnika, a za medijske predstavnike je organiziran poseban prostor, također pazeći na to da se poštuju preporuke epidemiologa.

    Dragan Vulin, predsjednik Skupštine, pojasnio je nakon uvodne zahvale kako su se svi složili s ovakvim načinom održavanja sjednice.

    Većina točaka sjednice usvojena je bez rasprave, a najviše se posvetilo pitanjima i prijedlozima vijećnika. Između ostalog, usvojen je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopunama odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Proračunom…

    Nedeljko Bosanac – koncepcija rasta i razvoja te rekonstitucija Sveučilišta J. J. Strossmayera

    Vijećnik prof. dr. sc. Nedeljko Bosanac istaknuo je kako je pravo vrijeme za rekonstituciju odnosa i definiranje nove koncepcije rasta i razvoja. Upitao je župana Ivana Anušića može li Županija započeti rekonstituciju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i gospodarstva Osječko-baranjske županije.

    Župan Ivan Anušić odgovorio je da je Sveučilište samostalno, pod patronatom Ministarstva znanosti i obrazovanja te nije u ingerenciji Osječko-baranjske županije. Na izjave vijećnika dr. Bosanca reagirao je i vijećnik prof. dr. sc. Drago Šubarić ističući da djelokrug Županijske skupštine ne obuhvaća Sveučilište.

    “Neki ljudi su već upozoravali, a nadam se da sada svi postajemo svjesni da je situacija oko proizvodnje hrane problem broj jedan. Naime, očito je da se u izvanrednoj situaciji može bez svega na što smo naviknuli, ali bez hrane je teško. Ako ostanemo ovisno o uvozu i drugima, a ne o našoj proizvodnji i sami o sebi, onda dolazimo u probleme. Umjesto da uvozimo hranu, Slavonija ponovno mora postati centar nečega što smo prije bili i zbog čega se ovdje doseljavalo, a to je proizvodnja hrane”, rekao je župan.

    Naglasio je kako je postojeća situacija donijela niz promjena i poremećaja, pa tako i neke projekte “stavila na čekanje”.

    “Svjestan sam potrebe redefiniranja gospodarstva i na tomu kontinuirano radimo. Podsjećam da je počela eksploatacija pijeska iz Drave, sigurno će se nastaviti projekti poput Koridora 5c, luka rasutih tereta, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće… U utorak dolazi premijer Andrej Plenković kako bi potpisali ugovore za nastavak izgradnje Koridora 5c, a napokon će se otvoriti Most „3. gardijske brigade Kuna“.

    Napominje i kako se zbog postojeće situacije neće moći odraditi jedan dio započetih projekata, ali kaže kako je neke stvari potrebno prilagoditi. Najavio je i dolazak ministrice poljoprivrede u utorak kad slijedi razgovor o aktualnoj i budućoj situaciji u poljoprivredi.

    Željko Macanić – gradnja Srednje škole Donji Miholjac

    Vijećnika Željka Macanića zanimalo je što će biti s dogovorenom gradnjom Srednje škole Donji Miholjac.

    “Nakon niza godina, prošle godine je provedena revizija projekta Srednje škola Donji Miholjac, a potom je dogovoreno financiranje njene izgradnje i završena javna nabava. Sporazum o izvođenju radova je potpisan 2. travnja, rok izgradnje je 720 dana, a vrijednost projekta je gotovo 50 milijuna kuna”, pojasnio je župan.

    Dodao je kako je tvrtka Zuber dobila posao, a uskoro bi trebala krenuti i realizacija. Objasnio je kako se čeka suglasnost Ministarstva financija na sredstva koja treba isplatiti država za realizaciji projekta.

    Goran Đanić – inicijativa za otvaranje ljekarni i poštanskih ureda u manjim mjestima OBŽ

    Vijećnik Goran Đanić predložio je da se pokrene inicijativa za otvaranje ljekarni i poštanskih ureda u manjim mjestima Osječko-baranjske županije.

    Župan je odgovorio kako je Županijski stožer već uputio dopis Nacionalnom stožeru. U njemu se predlaže otvaranje ljekarni i poštanskih ureda, ali i specijaliziranih trgovima i obrta baš kako bi olakšali život stanovnika manjih mjesta. U tom cilju traženo je i odobreno kretanje unutar granica županije.

    Ostale teme o kojima se raspravljalo

    Župan je najavio i gospodarske mjere Osječko-baranjske županije koje su u izradi, a s ciljem izdvajanja dovoljno sredstava u pripremi je i rebalans Proračuna.

    Usvojen je Prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te Prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima.

    Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno općina. Mjere u pripremi bit će usmjerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mjesta Slavonaca i Baranjaca vodeći računa o specifičnostima naše županije, njenog gospodarstva i poljoprivrede te nadopunjavajući mjere koje dolaze s državne razine.

    Ujedno je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom koronavirusa, u Skupštini prihvaćen prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800 tisuća kuna na 2,5 milijuna kuna.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Od 14 točaka današnje sjednice Skupštine čak pet ih se ticalo turizma koji je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije

    Turizam, poljoprivreda i potpore u središtu pozornosti na skupštini OBŽ

    Na dnevnom redu 27. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj 31. siječnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, Više…

    Nabavlja se uređaja za magnetsku rezonancu za Našičku bolnicu, 6 vozila za hitnu medicinu, OBŽ pristupa Europskoj povelji za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini...

    Skupština OBŽ: Još šest novih vozila za hitnu medicinu

    Iako su izvješća i teme iz temeljnih poslova i nadležnosti županije kao predstavničkog tijela činile najveći broj od ukupno 25 Više…

    Donesen rekordni proračun u povijesti Osijeka: 1.087.000.000,00 kuna

    Gradonačelnik Radić predstavio izvješće o radu Gradonačelnika (4. lipnja do 31. prosinca 2021.)

    Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021. na 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja