GOSPODARSTVO

Sjetva pšenice je pri kraju

"Ta bi pšenica trebala imato 3 - 4 lista, što je otprilike početak busanja"

    Objavljeno 03.11.2021
    Ivona Amidžić

    Ipak, zbog globalnog su se zatopljenja “pomaknuli” optimalni rokovi za sjetvu te oni nisu više samo od 10. do 25. listopada. Kako su zime sve toplije, a razdoblja niskih temperatura kraće traje pšenica će se sijati i u idućim tjednima, prenosi Radio Osijek.

    Najvažnije je da usjev u razdoblje niskih zimskih temperatura uđe u najpovoljnijoj fazi. “Ta bi pšenica trebala imato 3 – 4 lista, što je otprilike početak busanja. Najoptimalnija ja to faza da bi se pšenica zakalila te kako bi dobro podnijela te niske temperature (- 14 ili – 15 stupnjeva), a istodobno kako bi krajem zime uspjela dovoljno nabusati te stvoriti dovoljan broj izboja i dovoljan broj plodnih vlati, odnosno klasova. Teško je sada optimalno definirati optimalne rokove sjetve pšenice, no rekao bih da oni još uvijek traju. Vremenske su prilike pogodovale onima koji su pšenicu već posijali, a takvih je preko 80 posto”, naveo je predstojnik Odjela za strne žitarice na osječkom Poljoprivrednom institutu, prof. dr.sc. Georg Drezner.  Procjenjuje se da će i ove godine pšenica biti zasijana na oko 140 tisuća hektara, a s obzirom  na otkupne cijene koje i dalje rastu.

    Dodajmo kako stručnjaci preporučuju sjetvu cerificiranog sjemena, iako su njegove cijene rasle u odnosu na prošlu godinu.

    foto: unspalsh

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Europarlamentarci su u raspravi insistirali na jasnoći u rokovima isporuke cjepiva te poštivanju ugovora proizvođača cjepiva s državama članicama

    Proizvođači cjepiva suočeni s oštrim kritikama europarlamentaraca

    Čelnici farmaceutskih kompanija koji su u četvrtak u Europskom parlamentu govorili o isporuci i povećanju kapaciteta proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa u Više…

    "Očekuje se da bi prosječan urod pšenice po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na 2019. godinu"

    Žetva pšenice, ječma i uljane repice na slavonskim i baranjskim poljima u punom jeku

    Žetva ozimih kultura – pšenice, ječma i uljane repice – na slavonskim i baranjskim poljima je u punom jeku i Više…

    "Dok ne bude država imala kontrolu nad prozvodnjom pšenice i dok ne budemo imali zaštitnu cijenu, morat ćemo se prilagođavati pravilima koja nameću otkupljivači"

    Počela žetva pšenice: Naša je pšenica kvalitetnija i zdravija od njemačke ili francuske…

    Kombajni su na njivama, jer je žetva pšenice u punom jeku, piše Radio Osijek. Prinosi se kreću od 7 do Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića

    Nakon zagrebačkog i splitskog meetupa, na red je ponovno došao i osječki - mjesto odakle je The Geek Gathering nastao prije 11 godina.

    [NAJAVA] The Geek Gathering Meetup se vraća u Osijek

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni