ŽIVOT

Škole počinju 7. rujna – Objavljene i upute tko mora nositi maske

Akademska godina za fakultete kraće nešto nakon nastavne odnosno školske godine - Te institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju mogu i same organizirati svoju nastavu

Objavljeno 24.08.2020
Ivona Amidžić

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u 15 sati su predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., piše Index.

Upute su predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs potvrdio je da će škole početi 7. rujna, i to u cijeloj Hrvatskoj.

“Škole idu 7. rujna i gotovo, u svim županijama”, kazao je Fuchs jutros.

No, nešto kasnije u razgovoru za N1 otkrio je da će prvašići u školu prvi dan moći doći s jednim roditeljem dok će se nastava za prva četiri razreda odvijati po sistemu “balončić” ili “mjehurić”.

“Isti je princip, samo nismo konačno dogovorili koji će biti termin. Radi se o tome da se pokušava što je više moguće smanjiti kontakti među grupama i taj je princip moguće primijeniti u razrednoj nastavi, gdje su sva djeca istog razreda uvijek na jednom mjestu, skupa sa svojim učiteljem ili učiteljicom”, rekao je Fuchs.

Upute za početak škola i vrtića, zna se tko mora nositi maske

Prva je govorila Pavić-Šimetin: “Radi se o uputama vezanim za rad predškolskih ustanova, osnovnih i školskih ustanova. Radi se o heterogenoj dobnoj skupini. Manja djeca mogu teže provoditi te mjere, a bitno je da provode vrijeme u vrtiću. S druge strane tu su adolescenti koji se bolje mogu pridržavati toga”, prenosi Index.

“Djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetko ju prenose na nastavnike i roditelje”

“Djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetki su prijenosi bolesti s djece na nastavnike i roditelje, takva su i naša iskustva. Imamo i posebnu grupu djece, oni s teškoćama u razvoju, oni i kad su u višoj životnoj dobi je važno da su u školama i vrtićima. Ove upute se odnose na rad ustanova za djecu predškolske i školske dobi”, rekla je.

“Važno je da su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali treba prilagoditi svojim mogućnostima jer su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: U školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu i treba redovito provjetravati”, rekla je.

“Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje u kontakt s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Treba i razlomiti dolaske i odlaske u školu i razlomiti vrijeme odmora. Tu je i pitanje nekakvog eventualnog zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama”, dodala je.

Tko mora nositi maske?

“Što se tiče distance u osnovnim i srednjim školama. U onim razredima gdje bude previše djece, može se organizirati turnusna nastava tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovica u drugom. Sve ovisi o tome kako škola smatra da je najbolje. Maske su obavezne u nekim situacijama. Obavezne su i za roditelje druge djece koji ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minimum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju”, dodala je Pavić Šimetin.

“Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1,5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama”, ustvrdila je.

“Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apeliramo na roditelje da djeci svaki dan prije kretanja u školu izmjere temperaturu, a ovi stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obaveza da se od 1. – 4. razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura”, dodala je.

Što kad se covid-19 pojavi u školi?

“Kad se pojavi sumnja na covid-19, ako se to dogodi kod kuće, onda je važno da dijete ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, dijete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Djelatnici škole u tom slučaju moraju napustiti ustanovu, a ravnatelj mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa. Ali ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a liječnici će dalje procjenjivati ima li potrebe za daljnjim testiranjem ili ne”, ustvrdila je.

“Što se tiče djelatnika i učenika s kroničnim bolestima, rizik zaraze se za njih nije pokazao većim, smatra se da samo osjetljive osobe ne smiju raditi u vrtićima i školama. Savjet njima je svakako nošenje maski. Bilo je i puno pitanja što s osobama, bilo djecom ili djelatnicima škole, koji u kućanstvu imaju nekog tko je osjetljiv na covid-19, preporuka svima nama je da se prema takvima treba držati na distanci, kad se dolazi u bliski kontakt nositi masku te pojačati osobnu higijenu i higijenu prostora”, rekla je Pavić Šimetin.

“Djeca s teškoćama u nastavi se uključuju u nastavu kao i sva ostala djeca, sva potpora koju imaju ostaje u funkciji, prema preporukama koje smo izradili s Ministarstvom”, zaključila je.

Fuchs: Djeca 1. – 4. razreda bit će u “mjehurićima”, ne moraju nositi maske

Nakon nje govori ministar obrazovanja Radovan Fuchs:

“Ono što vam ja želim reći je prvo zahvaliti HZJZ-u i svima koji su bili u datom trenutku u našem savjetu. Ideja savjeta svojevremeno, neovisno o tome što netko tada govorio o brojnosti uključenih ljudi, bila je da se epidemiolozima predstave svi problemi koji se mogu pojaviti u nekoj školi i da onda, uvažavajući i jedne i druge, predstavimo mjere koje će zadovoljiti sve. Sukus svega što je ranije rečeno je – u osnovnoj školi razlika između provođenja nastave od 1. – 4. razreda osnove, uz uvažavanje svih mjera, oni pohađaju školu u tzv. “mjehuriću”, ulaze svi u razred odjednom, ne izlaze tijekom odmora, njihova razrednica je s njima cijelo vrijeme. Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje djece ide do škole. U ovom obliku sva djeca su u učionicama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavak može ući i držati predavanje jedino s maskom”, rekao je ministar.

“U srednjim školama nošenje maski ili nenošenje maski ovisi o distanci među učenicima. Maske bi trebalo nositi na putu do škole”, rekao je ministar pa dodao kako pripremaju širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima i trebao bi pomoći ravnateljima i ostalim dionicima da što lakše organiziraju nastavu.

“Za sada toliko i – škola počinje 7. rujna”, zaključio je Fuchs.

Tko će djeci kupiti maske?

“Dio osnivača je na razini gradova i županija već spomenuo da će osigurati maske za učenike, ja sam to spomenuo na sastanku sa županijskim stožerima, mi očekujemo da se oko toga potrude i osnivači škola, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi. Jedna platnena maska košta oko 8 kuna, po djetetu vam trebaju 4 maske, one se operu i nije to neki prevelik problem. Ali mi smo tu i mi ćemo pomoći kao Ministarstvo.”

Što je s fakultetima?

“Postoje upute i za njih, njihova akademska godina kraće nešto nakon nastavne odnosno školske godine, ta uputstva će se još doraditi. Akademske institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju, one mogu i same organizirati svoju nastavu”, rekao je Fuchs.

>>>Pogledajte upute

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu upute za osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus, odnosno korake koje Više…

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je Više…

Broj trenutno aktivnih slučajeva u Republici Hrvatskoj danas se popeo na ukupno 12.736

Danas evidentirano još 2.378 novih slučajeva zaraze, preminule su 23 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa

HZJZ objavio korake za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19

U zadnja 24 sata testirano 411 uzoraka, 112 pozitivnih na koronavirus