ŽIVOT

Škrinja s državnim blagom u gradskim zidinama Osijeka

Turistička zajednica vas vodi na virtualnu šetnju osječkim znamenitostima

Objavljeno 01.04.2020
Ivona Amidžić

Turistička zajednica grada Osijeka zadnji tjedan ima svojevrsni ciklus objava na Facebooku pod nazivom “UPOZNAJ OSIJEK”. Radi se o određenoj znamenitosti našeg grada koja je centar objave tog dana, a govore o legendama, zanimljivostima i činjenicama koje o toj znamenitosti možda i nismo znali.

Dosad su obradili kon-katedralu Sv. Petra i Pavla (osječka katedrala), Trg svetog Trojstva i grafit„OSIJEK NEPOKORENI GRAD“ u sjećanju na Domovinski rat 1991. godine.

Četvrte u ciklusu znamenitosti našle su se gradske zidine i Vodena vrata

Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave – Tvrđe, u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova 1722. godine, Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi.

Unutar zidina zgrade su građene gotovo isključivo u baroknom stilu, a u sam grad vodilo je četvora vrata. U prvoj je polovini 20. stoljeća na žalost odlučeno da se stare zidine sruše. Tako danas postoji tek manji dio zidina prema rijeci s Vodenim vratima i kulom (vodotoranj), te veći dio Krunske utvrde na lijevoj obali Drave.

Osječke zidine građene su ponajprije zbog obrane od mogućeg novog napada vojske Osmanskog carstva koje je Osijek držalo pod okupacijom od 1526. do 1687. godine. Gradnju zidina vodio je general Johann Stephan von Beckers, a i danas se vjeruje da je njegovo tijelo po smrti zazidano u zidine uz Vodena vrata.

Zanimljiva je anegdota o pokušaju ulaska cara Josipa Drugog u Tvrđu. Naime, tijekom svog prvog posjeta gradu 1768., car je došao nakon zalaska sunca te se čak niti njemu nisu smjela otvoriti gradska vrata. S toga su mu smještaj ponudili u Gornjem gradu u gostionici “K šaranu” na mjestu današnjeg Esseker centra.

Još jedna povijesna legenda kaže da je u vrijeme Napoleonskih ratova, krajem 1805. godine kad je veliki vojskovođa zaprijetio glavnom gradu Habsburškog carstva, cijela carska riznica preseljena među zidine osječke Tvrđe, koja je slovila za najsigurniju utvrdu u čitavoj zemlji. Po prolasku opasnosti riznica je vraćena u Beč no jedna je škrinja s državnim blagom navodno ostala u Osijeku te do danas nije pronađena…

UPOZNAJ OSIJEK: GRADSKE ZIDINE I VODENA VRATA🏛 Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave –…

Objavljuje Visit Osijek – Turistička zajednica grada OsijekaSrijeda, 1. travnja 2020.

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša

Grad Osijek i ove godine na Veliki petak u 12 sati organizira tradicionalno blagdansko druženje sa sugrađankama i sugrađanima. Na Više…

Organizirane su tri iznimno popularne ture objedinjene pod nazivom „Cipelcugom po Osijeku“ (više o njima u nastavku teksta) te nova, jedinstvena storytelling tura „Gospodin Edgar nije u arhivu“ osmišljena po motivima romana "Priča o kugi i nevidljivom Edgaru" autorice Erike Žilić Vincetić.

Nove ‘storytelling’ ture u Osijeku donose šarm prošlog vremena

ReActor u ožujku nudi 4 uzbudljive ‘storytelling’ ture koje će vas provesti kroz različita razdoblja bogate povijesti Osijeka. Organizirane su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade