Slavonija dobila Udrugu ljubitelja čokolade
Čokolada kakvu poznajemo danas je napravio je Nizozemac Conrad J. van Houten, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah.
Englezi su počeli prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem, a Švicarac Daniel Peter je eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u čokoladi i uspio je proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. godine.
Do danas je čokolada stekla velik broj ljubitelja, a u kojoj mjeri govori činjenice da se njoj u čast održavaju druženja i natjecanja. Tako su se jučer u brodskom kafiću Mojster okupili ljubitelji čokolade, kako bi održali osnivačku skupštinu Udruge ljubitelja čokolade.
Osnivanjem Udruge Slavonski Brod je postao 6. podružnica kojoj je cilj unaprjeđenje kulture konzumiranja čokolade, informiranja o čokoladi, odlazak u tvornice koje proizvode čokoladu, prijateljska natjecanja, a prije svega dobro druženje.
Za predsjednika je izabran „čokoladoljubac“ Boris Jurič koji je održao je zanimljivo predavanje o povijesti čokolade i najavio buduća druženja.
Udruga je postavila zanimljiva pravila konzumiranja čokolade, primjerice, ako vam se čokolada topi pod prstima -znači da ju ne jedete dovoljno brzo, ako tijekom vrućeg dana imate problema s prijevozom čokolade od trgovine do kuće – najbolje da je pojedete na parkiralištu, ako pojedete čokoladu prije obroka – manje ćete jesti i tako smršavjeti, ako ne možete pojesti cijelu čokoladu – nešto s vama nije u redu, posjetite liječnika.
Kao šećer na kraju, održana je konzumacija neobičnih kombinacija čokolade, poput one s đumbirom, jabukama ili narančom.
Ako se i Vi želite uključiti u Čoko klub, pohađati tečaj uživanja u čokoladi, posjetiti Čoko party, sve potrebne informacije možete pronaći na web stranici čokolada.hr.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?