Slavonska krv će i ove godine poteći našim ravnicama!
Pod brendom Slavonska krv kriju se prvi slavonski ljuti umaci. Umaci koji su rađeni na bazi slavonske/baranjske ljute začinske paprike i chilli papričica. Ideja iza cijele priče bila je stvoriti domaće slavonske ljute umake od domaćih ljutih paprika, kojima bi razinu ljutine pojačali dodavanjem chilli papričica. Sama slavonska ljuta papričica nije dovoljno ljuta kako bi zadovoljila ekstremne razine ljutine ljutih umaka.
Osim obožavanja ljutoga, primijetili smo kako u Slavoniji uopće ne postoji niti jedan autentični slavonski ljuti umak. Osim mađarske eroš pište i bezdanskog groma, koji nisu slavonski umaci, Slavonci nisi imali čime ljutiti svoje jelo. Tako smo odlučili raditi svoje umake, nešto što Slavoniji nedostaje, nešto što bi mogao postati slavonski brend. Pod sloganom ”Zaljuti se Slavonijo” upravo smo i naglasili kako Slavonija uopće nema svoj ljuti umak i kako je pravo vrijeme da ga dobije, rekao je dvojac koji je iza ovoga brenda.
Ljudi koji već drugu godinu stoje iza cijele priče Slavonske krvi su Osječani (Jugovci), u svojim srednjim 30-im, Bojan Bošnjak i Igor Josipović. Bojan Bošnjak, nikada završeni profesor fizike i tehničkog (kaže da mu još par ispita nedostaje, ali to nitko ne vjeruje), trenutno radi na Odjelu za voćarstvo Poljoprivrednog instituta u Osijeku. I zadužen je za misteriju uzgoja paprika. Igor Josipović je profesor povijesti, koji trenutno radi kao asistent na Odjelu za kulturologiju u Osijeku. Osim što pomaže u fizičkim poljoprivrednim poslovima, zadužen je za osmišljavanje recepata i odabir ambalaže. Iako obojica sve rade.
Za pomoć oko izvedbe ideje i dizajna obratili su se zajedničkom školskom prijatelju, trenutno Zagrepčaninu, dizajneru Vilimu Plužariću koji je osmislio cijeli dizajn brenda Slavonska krv. Od prepoznatljive ambalaže, zanimljivih etiketa do samog naziva Slavonska krv. Nazive umaka smislili su Bojan i Igor zajedno. Cilj je da sastojci umaka budu što ”slavonskiji”, a nazivi budućih umaka i proizvoda također odražavaju tradiciju i povijest Slavonije.
Cijela priča je krenula prije dva ljeta (2015.). Kako Igorova punica ima zemlju koju netko treba obrađivati, sjetio se da bi obojica mogli ”oprobati nešto u poljoprivredi”. Treba reći kako se ovo sve odvija u gabaritima Osijeka jer je zemlja u Stadionskom naselju (preko puta obilaznice). Nakon određenog mozganja, shvatili su kako su obojica veliki ljubitelji ljutoga. Pošto se uopće do tada nisu okušali niti u jednom poljoprivrednom poslu, nisu niti znali u što se upuštaju. Kako su počeli saditi, tako su polako i učili. Najviše na svojim greškama. Sadnice sami rade, chilli sjemenke kupuju jer su križanja česta, dok slavonsku sami odvajaju i siju.
Tijekom prve godine reklamirali su se samo preko Facebooka i usmene predaje. Kako su nam i količine bile male, tako nam je bilo bitno probiti se da nas ljudi primijete. Prvo preko prijatelja, pa onda prijatelji prijatelja. Povratne su reakcije bile pozitivne pa smo se ohrabrili i konačno odlučili ozbiljnije krenuti. Osnovali smo OPG i druge godine (prošla sezona sadnje, tj. umaci od ove godine) više zasadili, napravili veće količine umaka koje smo krajem prošle godine počeli prodavati. Prvi velik sajam, na kojem je nas je javnost bolje upoznala, bio je WineOs u prosincu prošle godine. Sada se spremamo za treću sezonu, sadnice rastu i čekaju pravo vrijeme da ih se posadi na zemlju, rekao je Bojan.
Želite li probati ove odlične umake? Slavonska krv vam ovom prilikom daruje 2x paket svih navedenih umaka!! Potrebno je da na Facebook stranici Slavonske krvi (ispod ove objave) napišete ‘Želim ljutu Slavonsku krv!‘ Dvoje najsretnijih imati će prilike zaljutiti svoja jela ovim finim umacima!
Trenutni umaci:
Bećar – tekući ljuti umak od iscijeđenih slavonskih paprika s dodatkom iscijeđenih chilli papričica (habanero i red savina), uz dodatak luka, soli, češnjaka i malo octa. Zamišljen kao umak bez dodatnih okusa kako bi se slagao sa svakim čorbastim jelom, pogotovo fišem i čobanacom. Dolazi u medicinskoj epruveti od 20 ml, s pluto čepom. Tako da si svako može uliti malo Bećareve krvi kada hoće ljuto jelo.
Čaruga – gusti, slatkasto-kiselkasti umak. Nastao od fermentiranih slavonskih ljutih paprika i chilli papričica u kojem je dodana višnja. Višnja je dodatak koji daje specifičnost umaku i zbog kojega je naš najprodavaniji proizvod. Dolazi u ambalaži od 120 ml. Idealan za sve vrste umaka (divljač, pašte), ali i kao namaz (za one hrabre) ili uz čips i pivo (iako bi sigurnije išlo mlijeko). Dolazi u blažoj i ljućoj varijanti. Samo za prave slavonske odmetnike.
Ljuta snaša – gusti ljutu umak od slavonskih i chilli papričica, s dodatkom senfa i vinskog octa. Zamišljen za pečenja, roštilje, općenito meso. Upakiran je većoj epruveti od 50ml. Iako je ženskog roda, uopće nije blaga.
Ajvarova seka (ajvar) – ”onako kako su ga nekad bake radile” – opis je zadovoljnih kupaca (rasprodan još u 12 mjesecu), uprženi (roštilj i drvo) ajvar fine teksture i jako ljut. Omjer ljute i slatke paprike uvijek u korist ljute! Dolazi u dvije varijante i obje su ljute. Kupci su nas tražili da ove godine napravimo stvarano blažu varijantu, tako da to moramo ispoštovati. Zanimljivost: prijatelj koji ima problema s probavom i čirevima, rado kupuje a onda ih miješa s blagim iz trgovine. I nema nikakvih problema.
Proizvodi su kategorizirani prema krvnim grupama. Grupa A su ajvari, grupa B su umaci, grupa AB su hibridni (gusti) umaci. Razine ljutine se označavaju u vatricama. 1,5, vatrica neljuto za Slavonca, 2 vatrice blago ljuto, 2,5 vatrice ljuto, a 3 vatrice slavonski ljuto.
Ove godine možete sudjelovati i na Natjecanje u jedenju ljutih papričica i ispijanju ljutih umaka u suradnji s Fabrique Osijek a na ‘Malom OktoberFest-u‘ 15.10.2017. u Osijeku. Više informacija o tome uskoro!
Kontakt je za sada Facebook stranica Slavonska krv ; e-pošta: [email protected] i broj telefona 095/903 63 37 (Igor). U planu je izrada web stranice.
FOTO: Legice u kuhinji
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?