Arhiva

Slavonska kuhinja

    Objavljeno 15.01.2012
    OsijekNews redakcija

    Iz drugih kultura preuzimali su ono što su htjeli, a da ne zakinu vlastitu kuhinju. Najčešće su to utjecaji iz mađarske kuhinje iz koje smo preuzeli korištenje velike količine paprike i izrazita začinjenost jela, utjecaj bečke i srednjoeuropske kuhinje te utjecaji s Istoka, iz arapske i turske (vučeno tijesto u savijači i štruklima te sarma).

    Kao u stara vremena, u Slavoniji se i danas kupus i povrće kisele, a meso, najčešće svinjsko, salamuri i suši na dimu. Slavonci piju i velike količine mlijeka, pa nije iznenađujuća činjenica da jedu sve vrste mliječnih prerađevina poput vrhnja, maslaca i sira (uglavnom kravljeg).

    Svježi kravlji sir s vrhnjem posut crvenom paprikom te satrica (specijalitet od svježeg kravljeg sira, kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka, mladog luka, soli i papra) osvježavaju u vruće dane tijekom poljskih radova, a slažu se sa slavonskim mesnim prerađevinama poput čvaraka, sušene slanine, sušenih kobasica te kulena i kulenove seke.

    Netko je iznimno domišljato opisao kulen: ‘Kulen je poput Šokca: bećar u svojoj ljutini, ohol i ponosan u svom izgledu, podatan u mirisima i raspojasan u okusu.’

    Crvenu papriku, osim na svježem siru i gotovo svim mesnatim proizvodima, nalazimo u gulašima, paprikašima, fiš-paprikašu te nadaleko poznatom čobancu, koji se izvorno pripravlja od janjetine, a postaje to bolji što ima više vrsta mesa.

    Uz ovako bogatu slavonsku kuhinju poslužuje se i vino, čija proizvodnja u Slavoniji ima višestoljetnu tradiciju.

    Ipak, niti jedna večera ne završava bez deserta. Slavonke najčešće prave salenjake s pekmezom, te krofne pečene u svinjskoj masti. Nekad i dizane kolače bogato nadjevene orasima i makom ili pa raznovrsne pite od vučenog tijesta. Od sitnih kolača tu su medenjaci, paprenjaci, šape i rumene breskvice.

    Slavonski stol bogat je kao i sama Slavonija. Kuhinja je oduvijek bila odraz plodne zemlje i marljivih ruku. Nema tolikog izbirljivca koji za slavonskim stolom neće pronaći nešto za sebe ma koliko izbirljiv bio.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra

    Svjetska jazz zvijezda, trubač Alex Sipiagin i njegov kvartet stižu u Osijek gdje će održati koncert na krovnoj terasi Kulturnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra