OSJEČANI

Slučaj Zračne luke Osijek: Ravnopravnost samo na papiru!

"Ovim su postupkom prioriteti već na početku predsjedanja postali tek mrtvo slovo na papiru u finom celofanu prezentirani europskoj javnosti"

Objavljeno 22.01.2020
Ivona Amidžić

Hrvatska je, nažalost, samo u ustavnim odredbama socijalna država! Dokazuje to i nedavni slučaj utvrđivanja tehnološkim viškom isključivo i samo triju radnica zaposlenih u Zračnoj luci Osijek, slučaj koji Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) oštro osuđuje.

“U vrijeme kada u državi pričamo o demografskoj obnovi, na listu tehnološkog viška stavlja se mlada žena, majka? S kojim ciljem? Možda da i ona napusti, ionako raseljenu, Slavoniju? Daje se poslovno uvjetovani otkaz sindikalnoj povjerenici, koja je ujedno žena iznad 60 godina. Dakle, ne poštuju se zakonske norme niti uvažava opredjeljenje Hrvatske kao  socijalno osjetljive države, članice Europske unije. Želi se riješiti radnice sa smanjenom radnom sposobnošću, dok s druge strane slušamo priče o pomoći osobama s poteškoćama i njihovu zapošljavanju. Sramotno!” rekla je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi.

Republika Hrvatska, kao većinski vlasnik Zračne luke Osijek, snosi odgovornost za čin koji je posljedica donošenja nove sistematizacije radnih mjesta, pa Ženska sekcija SSSH apelira na sve one koji sudjeluju u procesu odlučivanja i mogu utjecati na odlučivanje da isprave nastalu štetu, dok još nije kasno.

“Nije bitna samo činjenica da su u pitanju članice sindikata, već činjenica da dopuštanjem ovakvih odluka dovodimo u pitanje sva moralna i ljudska prava, dovodimo u pitanje elementarno pravo svakog čovjeka na rad i život dostojan žene, čovjeka”, poručila je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi.

Uostalom, među prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ističe se promicanje ravnopravnosti spolova, uz osnaživanje položaja žena u društvu i na tržištu rada, utvrđivanje mjera radi zaustavljanja negativnih demografskih trendova, te sveobuhvatan pristup vladavini prava te jačanje demokratskih načela i temeljnih vrijednosti Unije.

Ovim su postupkom prioriteti već na početku predsjedanja postali tek mrtvo slovo na papiru u finom celofanu prezentirani europskoj javnosti.

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom