ŽIVOT

Smiljanić, mladić koji je skrivio smrt Aleksandra Bogdanovića, priznao krivnju

Obrana govori da je Bogdanović, prije prelaska ceste, trebao provjeriti je li prelazak siguran

  Objavljeno 07.05.2020
  Ivona Amidžić

  Danas je, skoro pet mjeseci nakon kobne nesreće gdje je Branislav Smiljanić na pješačkom prijelazu udario Aleksandra Bogdanovića i pobjegao s mjesta nesreće, počelo suđenje 23-godišnjem Smiljaniću.

  Tragični se događaj zbio 21. prosinca u 22:36, a nakon zadobivenih teškoh ozljeda glumac Bogdanović je, baš na Božić, i umro.

  Na početku je sutkinja pitala Smiljanića osjeća li se krivo, a on je odgovorio potvrdno.

  Iznio je svoju obranu opisujući događaj.

  Rekao je kako se sa zaručnicom u Savskoj ulici dogovorio da idu u kasino u Donjem gradu te je uzeo automobil njezinog oca. Nakon kasina su krenuli kući, vozio je brzinom od 60 km/h, vani je bio mrak, a Bogdanović u crnoj odjeći. Mladić je rekao da se uplašio kad ga je udario, ali da ga je vidio taman pred sam udarac. Usporio je i nastavio voziti dalje. Na posljetku se i zaustavio u Zagrebačkoj ulici.

  U suzama je dodao da se kaje i da se nada da će mu obitelj poginuloga moći oprostiti.

  Svjedočila je i Magdalena Skroza, vozačeva djevojka.

  Spoemnuta zaručnica je također svjedočila. Magdalena Skroza je bila njegova suputnica u autu te je izjavila kako je mislila da je auto pogodila neka grana jer je odjednom vidjela kako puca staklo na automobilu. Dodala je i kako je Smiljanić histerizirao i ponavljao da je udario čovjeka, ali i da se nisu vraćali na mjesto nesreće.

  Svjedočila je i Bogdanovićeva udovica.

  Ispričala je priču koju je policiji i medijima izrekla već sto puta. Čula je snažan udarac i zna da je bilo točno 22.36 sati jer je pogledala na sat. Sin je spavao u susjednoj sobi. Otišla je do prozora i vidjela Bogdanovića na cesti, nakon čega je izjurila van.

  Sudski vještak je rekao kako smatra da je Bogdanović, da je pogledao u stranu mogao vidjeti automobil, jer je, po procjeni, bio udaljen 21 metar.

  Tužiteljstvo smatra kako svi dokazi upućuju na spomenuta kaznena djela, a i ranije je bio kažnjavan. Kako su naveli, svaki bi vozač osjetio paniku i strah u tom trenu, ali bi  se i vratio i pomogao unesrećenome, što optuženi nije napravio.

  Obrana se okrenula pješaku, poginulome Bogdanoviću, navodeći kako je trebao pogledati lijevo i desno prije prelaska ceste, a smatraju da nije bitno što Smiljanić nije imao vozačku jer se to može dogoditi i vozačima koji ju imaju. Za glavni uzrok nesreće smatraju brzinu i zakašnjelu reakciju vozača.

  Smiljanićev branitelj, Krešimir Arambašić, rekao je kako Smiljanić nema imovinu pa bi trošak sudskog postupka trebao ići na teret državnog proračuna i da se Smiljanića pusti iz istražnog zatvora.

  Priopćenje optužnice DORH-a prenosimo u cijelosti:

  “Iako svjestan da nema potrebno znanje i vještine ni važeću vozačku dozvolu da je osposobljen za upravljanje motornim vozilom i svjestan da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu te pristajući na to, upravljao je automobilom u Ulici kneza Trpimira brzinom od oko 64 kilometra na sat. Brzina je tamo ograničena na 50 kilometara na sat.

  Tereti ga se da dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića, gdje se nalazi vidno obilježeni pješački prijelaz, nije mu se približavao takvom brzinom da ne ugrožava pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, već je ne smanjujući brzinu nastavio vožnju.

  Uslijed vozačkog neiskustva, nepoznavanja prometnih pravila i propisa, nedopuštene brzine i upravljanja vozilom bez osobitog opreza, okrivljenika se tereti da je prednjim dijelom vozila udario u pješaka koji je u tom trenutku prelazio preko navedenog pješačkog prijelaza krećući se iz smjera zapada u smjeru istoka. Pješak je od siline udara odbačen u smjeru jugoistoka te pao uz istočni rub kolnik Ulice kneza Trpimira i pritom zadobio višestruke teške tjelesne ozljede uslijed kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, preminuo 25. prosinca 2019. u KBC Osijek.

  Okrivljenika se tereti i da, iako svjestan da je u opisanom događaju svojim radnjama u prometu ozlijedio drugu osobu, nije zaustavio vozilo i pružio pomoć ozlijeđenom pješaku koji je ostao ležati na kolniku, nego se udaljio vozilom s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši o tome ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju iako je to mogao učiniti bez da ozbiljno ugrozi sebe ili druge.”

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

  Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

  Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

  Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”