ŽIVOT

Snijeg iznenadio Osječane, ali zimska je oprema ipak tu!

Obavezna zimska oprema traje do 15. travnja, a snijeg se pobrinuo da ju iskoristimo na proljeće...

Objavljeno 24.03.2020
Ivona Amidžić

Od 15. studenog pa do 15. travnja traje obavezno nošenje zimske opreme. Ovisno o vremenu ta oprema može biti u prtljažniku ili opremljena na vozilu. Jučer je snijeg odlučio da će nas posjetiti u zadnji čas i pobrinuti se da ju iskoristimo i ove sezone.

Sva pravila nošenja zimske opreme uređena su posebnom Odlukom o obaveznoj zimskoj opremi.

Odluku nemojte ignorirati jer ako vas policija u tom vremenu zatekne kako se zimskom dionicom krećete bez zimske opreme možete dobiti kaznu od 700 kuna, uz naputak da nastavite drugom cestom ili da prekinete vožnju. U nekim to slučajevima znači i ostavljanje vozila…

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, smatraju se zimske gume (M+S) na svim kotačima i ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm, s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Po čemu su zimske gume posebne?

Profil, sastav i struktura gazišta zimskih guma konstruirani su tako da guma po nepovoljnim uvjetima, primjerice blatu i snijegu, postiže bolje rezultate od ostalih vrsta guma. Nažalost, dopušteno je voziti i s ljetnim gumama ako su im utori dublji od 4 mm. Naime, one zbog drugačijeg materijala gaznog sloja ne prianjaju dobro uz cestu. Prianjanje se pogoršava u slučaju snijega i ako su temperature ispod 7° C stupnjeva, gdje ljetne gume gube elastičnost. Zamislite samo kako je kad su temperature još niže!

Zimske gume imaju puno šire žljebove od ljetnih i posebne utore za raspršivanje vode pa sprječavaju proklizavanje i potpomažu kočenje. Velika razlika su i lamele koje su urezane u zimske gume. One omogućuju dodatno prianjanje uz površinu, pogotovo prekrivenu snijegom. To se prianjanje osjeti kod kočenja, gdje je onda zaustavni put automobila vidljivo kraći.

Kako biste osigurali najveću sigurnost na cesti:

Udvostručite razmak između vašeg i vozila ispred vas. Na skliskoj se cesti teže zaustaviti, čak i uz zimsku opremu. Vozite polako i oprezno i ne dopustite da vam išta nepotrebno odvraća pozornost.

Bitno je zapamtiti kako i zimske gume imaju svoje granice. Ako i sa svom zimskom opremom zapnete u snijegu to će najvjerojatnije biti zbog snježnog nanosa nakupljenog ispod gume. Neće biti naodmet ako se dodatno pripremite i u prtljažniku, za svaki slučaj, imate malu lopaticu za snijeg.

Lanci za gume neka vam budu zadnja opcija. U zimskim ćete uvjetima najbolje proći ako imate kvalitetni set od četiri zimske gume. No, ako nemate zimske gume već vozite s ljetnima lanci su obavezni, a stavljaju se samo na pogonske kotače. Bitno je provjeriti veličinu i širinu vaših guma prema kojima ćete onda tražiti i veličinu lanaca, jer inače ne ispunjavaju svrhu. Kada imate lance na gumama podrazumijeva se i vožnja od maksimalno 50 km/h.

Ako vam se dogodi da zapnete u snijegu, a trenutno nema nikoga u blizinu, pobrinite se da uvijek imate goriva u rezervoaru ili nešto toplo u prtljažniku za ugrijati se, barem dok ne stigne pomoć.

I dalje traje zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka

S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravišta, osim u sedam iznimaka navedenih u dokumentu.

Prilikom ulaska i izlaska sa spomenutog područja moraju se poštovati određene mjere, a o kojima smo pisali ranije.

Ako koristite osobno vozilo kako biste se kretali unutar svojeg grada da dođete na posao, odete u trgovinu ili pak nešto treće, vozite oprezno i polako i poštujte sva pravila koja donese Stožer civilne zaštite.

Ostanite sigurni!

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Varaždinska županija odustala od e-propusnica do daljnjega

Jučer su predstavljene e-Propusnice, već danas ne funkcioniraju

Krizni stožer 23. ožujka je donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj, a ministar uprave Više…

Ivanović: "Ako se nećete sami stavljati u samoizolaciju stavit ćemo vas mi pa ćete biti izolirani pod našim uvjetima"

17 potvrđenih zaraženih u OBŽ – Sankcije za kršenje odluke o zabrani kretanja 30.000 kuna

U 11.00 sati je održana redovita konferencija za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije gdje se na početku novinarima i Više…

Kakvo je sad kod vas vrijeme? :D

U isto je vrijeme u Retfali padao snijeg, dok je u Donjem gradu sijalo sunce

Nekoliko se već dana svi čude prognozi koja je nakon tjedan dana temperatura preko 20 °C počela prognozirati tjedan snijega. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći