Arhiva

Sommelierski tečaj u Osijeku

    Objavljeno 05.10.2016
    OsijekNews redakcija

    U organizaciji Hrvatskog Sommelier Kluba, a u suradnji s Vinotekom Vinita, od 14. – 16. listopada 2016. godine u Osijeku će se održati Sommelierski tečaj 1. razine. Glavna zadaća Hrvatskog Sommelier Kluba je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Trenutačno su ostala nepopunjena još samo tri mjesta.

    PROGRAMI TEČAJEVA HRVATSKOG SOMMELIER KLUBA
    Hrvatski sommelier klub u svom edukacijskom programu ima tri razine tečaja. U cijenu tečaja uključeno je polaganje ispita kojem polaznici po želji pristupaju po završenoj razini. Nakon položenog ispita dobiva se potvrda o završenom tečaju za određenu razinu te se polaznik po želji upisuje na tečaj više razine. Diploma sommeliera stječe se nakon položene treće razine.

    Sommelierski tečaj 1. razine

    Prvi dan:

    1. Sommelier – obilježja zanimanja (4 sata)
    Pregled tečaja I. razine i prezentacija HSK
    Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu
    Sommelierski pribor
    Vrste čaša i boca za vino
    Praktični prikaz posluživanja bijelog vina
    Kušanje pjenušavog vina

    2. Analiza vina putem vida (2 sata)
    Prepoznavanje i individualizacija vizualnih obilježja
    Uvjeti za idealnu vizualnu procjenu vina
    Bistroća, prozirnost, boja, fluidnost i pjenušavost vina
    Kušanje bijelih vina

    3. Analiza vina putem mirisa (2 sata)
    Važnost objektivne procjene mirisa
    Tehnika degustacije, valoriziranja primarnih, sekundarnih i tercijalnih      aroma u vinu
    Intenzitet, kakvoća, arome i kompleksnost vina
    Kušanje bijelih vina

    4. Analiza vina osjetom okusa (2 sata)
    Okusno-osjetni, taktilni i retronazalni okusi
    Tehnika degustacije, pregled okusa i poveznica s karakteristikama vina
    Terminologija pri degustaciji vina osjetom okusa
    Kušanje bijelih vina

    Drugi dan:

    5. Vinogradarstvo (2 sata)
    Povijesni pregled vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj
    Uzgoj i životni ciklus vinove loze
    Sorte vinove loze
    Vinogradarska područja i obilježja vinskih regija Hrvatske

    6. Enologija – vinifikacija vina (2 sata)
    Faze u procesu proizvodnje vina
    Proces vinifikacije mirnih i pjenušavih vina
    Legislativa o vinu u Hrvatskoj
    Kušanje ružičastih vina

    7. Enologija – sastav vina (2 sata)
    Kemijski sastav vina u funkciji degustacije
    Sazrijevanje i starenje vina
    Praksa vinarije, stabilizacija i korekcija vina
    Kratak pregled bolesti i mana vina
    Kušanje crvenih vina

    8. Stručni posjet vinskom podrumu (4 sata)*
    * U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se predavanja o praksi i upravljanju podrumom te dodatna kušanja bijelih i crvenih vina.
    Praksa i upravljanje podrumom
    Uvjeti čuvanja vina u podrumu
    Kušanje bijelih i crvenih vina

    Treći dan:

    9. Voda, kava i čaj (2 sata)
    Vrste i posluživanje voda
    Tehnologija proizvodnje čaja
    Obilježja pojedinih vrsta čajeva
    Priprema čajnog napitka i posluživanje
    Temeljna obilježja kave i proizvodnja
    Vrste kave i način posluživanja

    10. Pivo – temeljna obilježja i vrste (2 sata)
    Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva
    Proces i faze proizvodnje piva
    Temeljna obilježja stilova piva
    Točenje i temperature posluživanja piva
    Kušanje piva

    11. Specijalna vina, destilati i cigare (4 sata)
    Vrste i obilježja specijalnih vina
    Kratak osvrt na destilaciju
    Vrste i obilježja vinskih i ostalih destilata
    Temperatura pri posluživanju i čaše
    Kušanje specijalnih vina i vinskih destilata
    Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
    Dekantiranje i posluživanje crvenog vina

    12. Enogastronomija (2 sata)
    Organoleptička (osjetilna) analiza i sastojci hrane
    Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina
    Grafičko usklađivanje jela i vina

    13. Pismeni i usmeni ispit ( 2 sata)

    Ukupno:  30 sati ( predavanja i degustacije) + 2 sata ( pismeni i usmeni) ispit

    Predviđen vikend 14.-16.10.2016. po sljedećem rasporedu:
    Petak predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
    Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
    Nedjelja predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak

    U cijenu tečaja (2,700 kn+PDV) uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi (3x) tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te, nakon uspješno položenog ispita, potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine.

    Prijavu možete odraditi preko web stranice Hrvatskog Sommelier Klubahttp://sommelier.hr/proizvodi/prijava-na-listu-zainteresiranih/ ili na telefon tel: +385 (0)52 222 385 ili e-mail: [email protected]. Isto tako možete se prijaviti u Osijeku, Vinoteka Vinita, J.J.Strossmayera 21, tel. 031 28 34 34 ili +385 98 1747108. Kontakt osoba povjerenik HSK-a za Slavoniju i Istočnu Hrvatsku gosp. Vinko Ručević.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra