Arhiva

Sommelierski tečaj u Osijeku

    Objavljeno 05.10.2016
    OsijekNews redakcija

    U organizaciji Hrvatskog Sommelier Kluba, a u suradnji s Vinotekom Vinita, od 14. – 16. listopada 2016. godine u Osijeku će se održati Sommelierski tečaj 1. razine. Glavna zadaća Hrvatskog Sommelier Kluba je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Trenutačno su ostala nepopunjena još samo tri mjesta.

    PROGRAMI TEČAJEVA HRVATSKOG SOMMELIER KLUBA
    Hrvatski sommelier klub u svom edukacijskom programu ima tri razine tečaja. U cijenu tečaja uključeno je polaganje ispita kojem polaznici po želji pristupaju po završenoj razini. Nakon položenog ispita dobiva se potvrda o završenom tečaju za određenu razinu te se polaznik po želji upisuje na tečaj više razine. Diploma sommeliera stječe se nakon položene treće razine.

    Sommelierski tečaj 1. razine

    Prvi dan:

    1. Sommelier – obilježja zanimanja (4 sata)
    Pregled tečaja I. razine i prezentacija HSK
    Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu
    Sommelierski pribor
    Vrste čaša i boca za vino
    Praktični prikaz posluživanja bijelog vina
    Kušanje pjenušavog vina

    2. Analiza vina putem vida (2 sata)
    Prepoznavanje i individualizacija vizualnih obilježja
    Uvjeti za idealnu vizualnu procjenu vina
    Bistroća, prozirnost, boja, fluidnost i pjenušavost vina
    Kušanje bijelih vina

    3. Analiza vina putem mirisa (2 sata)
    Važnost objektivne procjene mirisa
    Tehnika degustacije, valoriziranja primarnih, sekundarnih i tercijalnih      aroma u vinu
    Intenzitet, kakvoća, arome i kompleksnost vina
    Kušanje bijelih vina

    4. Analiza vina osjetom okusa (2 sata)
    Okusno-osjetni, taktilni i retronazalni okusi
    Tehnika degustacije, pregled okusa i poveznica s karakteristikama vina
    Terminologija pri degustaciji vina osjetom okusa
    Kušanje bijelih vina

    Drugi dan:

    5. Vinogradarstvo (2 sata)
    Povijesni pregled vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj
    Uzgoj i životni ciklus vinove loze
    Sorte vinove loze
    Vinogradarska područja i obilježja vinskih regija Hrvatske

    6. Enologija – vinifikacija vina (2 sata)
    Faze u procesu proizvodnje vina
    Proces vinifikacije mirnih i pjenušavih vina
    Legislativa o vinu u Hrvatskoj
    Kušanje ružičastih vina

    7. Enologija – sastav vina (2 sata)
    Kemijski sastav vina u funkciji degustacije
    Sazrijevanje i starenje vina
    Praksa vinarije, stabilizacija i korekcija vina
    Kratak pregled bolesti i mana vina
    Kušanje crvenih vina

    8. Stručni posjet vinskom podrumu (4 sata)*
    * U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se predavanja o praksi i upravljanju podrumom te dodatna kušanja bijelih i crvenih vina.
    Praksa i upravljanje podrumom
    Uvjeti čuvanja vina u podrumu
    Kušanje bijelih i crvenih vina

    Treći dan:

    9. Voda, kava i čaj (2 sata)
    Vrste i posluživanje voda
    Tehnologija proizvodnje čaja
    Obilježja pojedinih vrsta čajeva
    Priprema čajnog napitka i posluživanje
    Temeljna obilježja kave i proizvodnja
    Vrste kave i način posluživanja

    10. Pivo – temeljna obilježja i vrste (2 sata)
    Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva
    Proces i faze proizvodnje piva
    Temeljna obilježja stilova piva
    Točenje i temperature posluživanja piva
    Kušanje piva

    11. Specijalna vina, destilati i cigare (4 sata)
    Vrste i obilježja specijalnih vina
    Kratak osvrt na destilaciju
    Vrste i obilježja vinskih i ostalih destilata
    Temperatura pri posluživanju i čaše
    Kušanje specijalnih vina i vinskih destilata
    Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
    Dekantiranje i posluživanje crvenog vina

    12. Enogastronomija (2 sata)
    Organoleptička (osjetilna) analiza i sastojci hrane
    Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina
    Grafičko usklađivanje jela i vina

    13. Pismeni i usmeni ispit ( 2 sata)

    Ukupno:  30 sati ( predavanja i degustacije) + 2 sata ( pismeni i usmeni) ispit

    Predviđen vikend 14.-16.10.2016. po sljedećem rasporedu:
    Petak predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
    Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
    Nedjelja predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak

    U cijenu tečaja (2,700 kn+PDV) uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi (3x) tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te, nakon uspješno položenog ispita, potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine.

    Prijavu možete odraditi preko web stranice Hrvatskog Sommelier Klubahttp://sommelier.hr/proizvodi/prijava-na-listu-zainteresiranih/ ili na telefon tel: +385 (0)52 222 385 ili e-mail: [email protected]. Isto tako možete se prijaviti u Osijeku, Vinoteka Vinita, J.J.Strossmayera 21, tel. 031 28 34 34 ili +385 98 1747108. Kontakt osoba povjerenik HSK-a za Slavoniju i Istočnu Hrvatsku gosp. Vinko Ručević.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture