Sommelierski tečaj u Osijeku
U organizaciji Hrvatskog Sommelier Kluba, a u suradnji s Vinotekom Vinita, od 14. – 16. listopada 2016. godine u Osijeku će se održati Sommelierski tečaj 1. razine. Glavna zadaća Hrvatskog Sommelier Kluba je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Trenutačno su ostala nepopunjena još samo tri mjesta.
PROGRAMI TEČAJEVA HRVATSKOG SOMMELIER KLUBA
Hrvatski sommelier klub u svom edukacijskom programu ima tri razine tečaja. U cijenu tečaja uključeno je polaganje ispita kojem polaznici po želji pristupaju po završenoj razini. Nakon položenog ispita dobiva se potvrda o završenom tečaju za određenu razinu te se polaznik po želji upisuje na tečaj više razine. Diploma sommeliera stječe se nakon položene treće razine.
Sommelierski tečaj 1. razine
Prvi dan:
1. Sommelier – obilježja zanimanja (4 sata)
Pregled tečaja I. razine i prezentacija HSK
Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu
Sommelierski pribor
Vrste čaša i boca za vino
Praktični prikaz posluživanja bijelog vina
Kušanje pjenušavog vina
2. Analiza vina putem vida (2 sata)
Prepoznavanje i individualizacija vizualnih obilježja
Uvjeti za idealnu vizualnu procjenu vina
Bistroća, prozirnost, boja, fluidnost i pjenušavost vina
Kušanje bijelih vina
3. Analiza vina putem mirisa (2 sata)
Važnost objektivne procjene mirisa
Tehnika degustacije, valoriziranja primarnih, sekundarnih i tercijalnih aroma u vinu
Intenzitet, kakvoća, arome i kompleksnost vina
Kušanje bijelih vina
4. Analiza vina osjetom okusa (2 sata)
Okusno-osjetni, taktilni i retronazalni okusi
Tehnika degustacije, pregled okusa i poveznica s karakteristikama vina
Terminologija pri degustaciji vina osjetom okusa
Kušanje bijelih vina
Drugi dan:
5. Vinogradarstvo (2 sata)
Povijesni pregled vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj
Uzgoj i životni ciklus vinove loze
Sorte vinove loze
Vinogradarska područja i obilježja vinskih regija Hrvatske
6. Enologija – vinifikacija vina (2 sata)
Faze u procesu proizvodnje vina
Proces vinifikacije mirnih i pjenušavih vina
Legislativa o vinu u Hrvatskoj
Kušanje ružičastih vina
7. Enologija – sastav vina (2 sata)
Kemijski sastav vina u funkciji degustacije
Sazrijevanje i starenje vina
Praksa vinarije, stabilizacija i korekcija vina
Kratak pregled bolesti i mana vina
Kušanje crvenih vina
8. Stručni posjet vinskom podrumu (4 sata)*
* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se predavanja o praksi i upravljanju podrumom te dodatna kušanja bijelih i crvenih vina.
Praksa i upravljanje podrumom
Uvjeti čuvanja vina u podrumu
Kušanje bijelih i crvenih vina
Treći dan:
9. Voda, kava i čaj (2 sata)
Vrste i posluživanje voda
Tehnologija proizvodnje čaja
Obilježja pojedinih vrsta čajeva
Priprema čajnog napitka i posluživanje
Temeljna obilježja kave i proizvodnja
Vrste kave i način posluživanja
10. Pivo – temeljna obilježja i vrste (2 sata)
Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva
Proces i faze proizvodnje piva
Temeljna obilježja stilova piva
Točenje i temperature posluživanja piva
Kušanje piva
11. Specijalna vina, destilati i cigare (4 sata)
Vrste i obilježja specijalnih vina
Kratak osvrt na destilaciju
Vrste i obilježja vinskih i ostalih destilata
Temperatura pri posluživanju i čaše
Kušanje specijalnih vina i vinskih destilata
Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
Dekantiranje i posluživanje crvenog vina
12. Enogastronomija (2 sata)
Organoleptička (osjetilna) analiza i sastojci hrane
Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina
Grafičko usklađivanje jela i vina
13. Pismeni i usmeni ispit ( 2 sata)
Ukupno: 30 sati ( predavanja i degustacije) + 2 sata ( pismeni i usmeni) ispit
Predviđen vikend 14.-16.10.2016. po sljedećem rasporedu:
Petak predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Subota predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
Nedjelja predavanja od 10.00 do 18.00; od 13.00 do 14.00 ručak
U cijenu tečaja (2,700 kn+PDV) uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručkovi (3x) tijekom predavanja, jedno polaganje ispita te, nakon uspješno položenog ispita, potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine.
Prijavu možete odraditi preko web stranice Hrvatskog Sommelier Klubahttp://sommelier.hr/proizvodi/prijava-na-listu-zainteresiranih/ ili na telefon tel: +385 (0)52 222 385 ili e-mail: [email protected]. Isto tako možete se prijaviti u Osijeku, Vinoteka Vinita, J.J.Strossmayera 21, tel. 031 28 34 34 ili +385 98 1747108. Kontakt osoba povjerenik HSK-a za Slavoniju i Istočnu Hrvatsku gosp. Vinko Ručević.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?