POLITIKA

Sonja Čikotić: Kako će mladi ostati u Hrvatskoj?!

''Projekt Slavonija'' uvelike se medijski promovira, objavljene su samo riječi hvale, a u praksi od toga nema ništa! Hoće li se situacija promijeniti?!

  Objavljeno 22.07.2018
  Antonela Verković

  Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je povodom sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na niz nelogičnosti kojima se ”Projekt Slavonija” medijski promovira, dok je činjenično stanje na terenu posve drugačije.

  „Ja bih bila najsretnija da tome nije tako, no „Projekt Slavonija“ postoji samo u teoriji, kad se okupi Savjet i šalju priopćenja medijima. Već više od nekoliko mjeseci na službenim stranicama ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za podatke o ovom projektu, no dalje nema aktivnosti, programa, a ni mjera koje su osigurane samo za, primjerice, Slavonke i Slavonce.

  Ministar poljoprivrede na prošlom je sastanku Savjeta istaknuo da ce poljoprivrednicima, odnosno poduzetnicima, od travnja biti dostupni financijski instrumenti u vidu malih zajmova i kredita – sada je već srpanj, a oni koji su dobili mjere iz ruralnih područja teško nalaze sredstva da zatvore svoju investiciju.

  SLAVONIJA U TEŠKOM STANJU

  Slavonci i dalje imaju za trećinu manje plaće nego građani u ostalim krajevima Hrvatske, izuzetno su niske. Gospodarski potencijali, šume, zemljišta, ne koriste se u dovoljnoj mjeri. Sve to skupa nije dovoljno za našu Slavoniju i Baranju.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

  Iako ovaj projekt postoji od 2016., Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz svu administrativnu silu birokratskog aparata, u 2018. godini angažira konzultante s ciljem utvrđivanja „razvojne dijagnoze“ za pojedina područja.

  „Očito da za moje pitanje nemaju konzultanta, kad ne znaju odgovor na koje to natječaje se upravo poduzetnici iz ovog područja mogu javiti, a da su dostupni samo njima, i koji su to kriteriji kod ocjenjivanja da bi upravo oni dobili projekt i da bi se ulaganja dogodila baš u Slavoniji. Tablice projekta Slavonija i Baranje pune se onda kad netko ostvari financiranje. Istovremeno, u Slavoniji se prošle godine sufinanciralo 50 posto rate kredita, a upravo u Vinkovcima, gdje je  Vlada također prodala ovu bajku o projektu, sada se sufinancira 36%. Kako će mladi ostati ovdje?“ – upozorila je Sonja Čikotić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Panetić je predložio Vladi da "održi sjednicu Savjeta u Dublinu, Münchenu ili Stuttgartu pa da našim ljudima koji su tamo odselili objasne kako je stanje tako sjajno.

  MOST: Odlazak iz Slavonije ne možemo zaustaviti lažnim projektima! – piše Nacionalniportal.hr

  Saborski zastupnici Mosta NL, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su u Osijeku održali konferenciju za novinare na kojoj su Više…

  MOST: Podržavanje kvalitetnih pojedinaca je najbolji put za izbor kvalitetnih vijećnika

  MOST na mjesnim izborima u Osijeku podržava nezavisne liste, pozivaju građane da učine isto

  Most nezavisnih lista zauzeo je stav kako na mjesnim izborima u Osijeku namjerava podržati nezavisne liste i kvalitetne pojedince na Više…

  27. lipnja 2018. u Saboru je održana rasprava o Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita na kojoj je zastupnica Mosta nezavisnih lista Sonja Čikotić govorila u ime Kluba

  MOST NEZAVISNIH LISTA: „ZAKON O SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA JEDINO JE DOVEO DO RASTA CIJENA NEKRETNINA“

  Most nezavisnih lista već je u lipanjskoj raspravi u Saboru upozoravao na ovo što se primjenom Zakona o izmjenama i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna

  U osječkom KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj

  Hrabri prosvjedniče, očigledno ništa od rezultata...

  Odustao jer ga Hrvatska nije pratila – gdje je sada prosvjednik s Trga?

  Predsjednica RH je danas vrlo jasno izrekla stav o pozdravu ZDS. Koliko god taj pozdrav nekima bio drag nepobitna je činjenica da je riječ o pozdravu koji je protivan Ustavu RH - piše Palić

  Mato Palić uz predsjednicu države: ZDS i domoljublje ne idu u istu rečenicu