SPORT

SP Rusija: Izložba “20 godina vatrenih”

Autor fotografija Robert Valai rođen je 29. srpnja 1950. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost

  Objavljeno 14.06.2018
  Alan Srčnik

  Na dan otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i povodom dvadesete obljetnice održavanja SP u Francuskoj u četvrtak je u auli Gradske uprave otvorena izložba fotografija Roberta Valaia pod nazivom “20 godina vatrenih”.

  “Ove fotografije su samo dio bogatog fundusa fotografija i negativa Hrvatskog športskog muzeja koji je u  suradnji s Gradom Zagrebom pripremio izložbu na kojoj su na 30-ak panoa izložene fotografije iz svih faza nastupa naše nogometne reprezentacije u Francuskoj 1998. To je bio svakako u svijetu najprepoznatiljiviji i rezultat hrvatskih sportaša koji je imao i veliki kohezioni utjecaj na hrvatsko društvo. Želimo da i ova generacija naših reprezentativaca u Rusiji ponovi uspjeh Ćirinih odabranika”, rekla je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.

  “Priznajem da nisam znao da su snimljene neke od ovih fotografija jer ih danas prvi put vidim i lijepo je da se i na ovakav način prisjetimo velikog ostvarenja naših nogometaša”, kazao je otvarajući izložbu legendarni trener “vatrenih” Miroslav Ćiro Blažević, uz kojeg su  bili tadašnji reprezentativci  Robert Prosinečki, Goran Jurić i Ardian Kozniku.

  Autor fotografija Robert Valai rođen je 29. srpnja 1950. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost na odsjeku za filmsku kameru. Od 1971. godine honorarno surađuje s Vjesnikovim izdanjima, a od 1977. profesionalni je fotoreporter SN revije, Sprinta, Sport magazina. Od 1991. do umirovljenja 2012. godine urednik je fotografije u jedinom hrvatskom sportskom dnevniku Sportskim novostima. Izlagao je na Zagrebačkom salonu, a za svoj rad dobio je više domaćih i međunarodnih priznanja.

  “Fotografije možda i nisu na visokom tehničkom nivou jer su snimljeni analognom tehnikom, ali sam na njima pokušao dočarati atmosferu i emociju koja je tada bila u našoj reprezentaciji “, kazao je Valai i napomenuo da će izložba biti otvorena sve do finalne utakmice koja će se 15. srpnja igrati u Moskvi.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Uz osvrt naše novinarke Tee Pakšec nakon polufinala i objave naših reprezentativaca na društvenim mrežama gledamo prema - FINALU!

  Hrvatski reprezentativci: Jel možemo? NARAVNO DA MOŽEMO! – piše Tea Pakšec

  Slavilo se noćas, jutros, slaviti će se danas, ali slavimo do nedjelje, u nedjelju i nakon nedjelje! I to sve Više…

  Zabavimo se činjenicama, u ovo nervozno jutro, a koje nisu nužno raniji rezultati iz prijašnjih susreta Hrvatske i Engleske ...

  Zabava: Koliko se poznajemo mi i Englezi? Previše!? Što veže Osijek, Engleze i Hrvate?

  Pitanje! Koliko se poznamo? Mi i Englezi? I previše da bi za potrebe ovog teksta uopće raspravljali o kvaliteti jedne Više…

  S tim sucem ni mi ni Englezi nismo izgubili - znači li to 'egal' i penale!? Ma može! Imamo Subašića ...

  Sudac u srijedu? Utakmicu Hrvatska vs. Engleska sudi Turčin Cakir

  Utakmicu Hrvatska vs. Engleska sudi sudac Turčin Cakir. S tim sucem ni mi ni Englezi nismo izgubili – znači li to Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Navijači razapeli Zekića: ''Daj ostavku, igrači te ne slušaju više''

  Navijači okreću Zekiću palac dolje

  Europsko prvenstvo u streljaštvu zračnim oružjem 10 m će trajati sve do 25.03.2019. i u to vrijeme svi gosti našeg grada kojih ima gotovo 1000 uživat će i u šetnjama gradom, isprobavanju lokalne kuhinje, odlascima u Kopački Rit i upoznavanju lokalnih običaja i kulture

  Svečanom ceremonijom otvoren EPSO 2019

  U više navrata istaknuo kako je gotovo nevjerojatno da njegova momčad tako olako prima golove

  Zekić potpuno razočaran krajnjim ishodom utakmice