CRNA KRONIKA

Spaljeno dvije tone droge u pećima našičkoga NEXE-a

Božinović: To je rezultat dobre međuresorne suradnje nadležnih državnih tijela, na ilegalnom narko tržištu ta bi droga vrijedila oko 9,5 milijuna eura

    Objavljeno 19.10.2021
    Ivona Amidžić

    Božinović je ocijenio da se sa zlouporabom droga ne suočava samo hrvatsko društvo, već je to i globalni problem, pogotovo u Europi, koja je postala glavno tržište za neke vrste droga, prije svega kokain.

    Smatra da ovakve aktivnosti svjedoče o dobroj međuresorskoj suradnji policije i carine u otkrivanju i razbijanju kriminalnih skupina te Državnog odvjetništva kada je u pitanju procesuiranje počinitelja kaznenih djela.

    “Činjenica da je ovo drugo ovogodišnje spaljivanje droga govori koliko smo angažirani, ali i koliki je to izazov pred svima nama. Ilegalno tržište je vrlo veliko, brojni interesi kriminalnih skupina se vrte oko droga i naš je posao da budemo što učinkovitiji”, poručio je ministar.
    Ističe kako policija u tom segmentu djelovanja ulaže pojačane napore, pri čemu su kriminalistička istraživanja sve intenzivnija, a rezultati sve vidljiviji. Smatra kako je “sadašnja propulzivna kampanja, koju provode kriminalističke skupine, posljedica otvaranja komunikacije koje su zbog pandemije jedno vrijeme bile zatvorene”.

    “Kao vlada činimo sve kako bi integrirali sve one koji se, iz svog apsekta, bave problematikom droga. Cilj nam je povećati prevenciju, kako bi što više mladih ljudi, posebice onih u formativnim godinama, odvukli od ovoga zla”, rekao je Božinović.

    Na upit novinara o posljednjem uhićenju “mule” s krijumčarenom drogom u zagrebačkoj zračnoj luci Božinović je rekao kako nema puno više detalja, ali kako je i to uhićenje povezano s činjenicom da su se otvorile interkontientalne zračne linije.

    To je s jedne strane dobro za gospodarstvo i povratak u normalan život, ali kako se kreću poslovni ljudi i turisti, kreću se i kriminalci, dodao je ministar Božinović.

    Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina.

    Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

    Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, “dark-weba”, društvenih mreža i različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković.

    foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra koji osniva nepostojeća ''Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu''

    Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra Više…

    Provaljivali su u razne objekte, a oštećenim pravnim i fizičkim osobama nastala je ukupna materijalna šteta veća od 4.600 eura

    Evidentirane provale na području četiri policijske postaje

    Nepoznati su počinitelji od 23. do 29. siječnja na području četiri policijske postaje (I. PP Osijek s ispostavom Čepin, PP Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila