ŽIVOT

Spektakl u kolovozu: 5 dana i 5 noći ekstremnog sporta i urbane kulture

"Nakon ove teške godine malo smo se rekuperirali i skupili snage da opet krenemo u organizaciju. Bilo je izazovno, ali već tri mjeseca traju pripreme i imamo puno novosti"

Objavljeno 24.03.2021
Ivona Amidžić

Od 11. do 15. kolovoza 2021. u Osijeku se održava 22. izdanje „Pannonian Challengea“, najvećeg regionalnog festivala ekstremnog sporta, koji je uvršten u kalendar UCI-ja, Svjetske biciklističke federacije. Ove godine očekuje se oko 250 natjecatelja u BMX freestyle, skateboarding, inline i scooter disciplinama iz 25 zemalja.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka Tajana Rogulja, pročelnica za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, predstavnica generalnog sponzora A1 Iva Ančić, te direktor događaja Jurica Barać.

Barać je istaknuo kako se nada da će epidemiološka situacija ove godine omogućiti odvijanje Pannonian Challengea u punom izdanju, što osim ekstremnog sporta uključuje i čitavu lepezu sadržaja – od kulturno umjetničkog programa, glazbe, fotografije, filmova, kampiranja i druženja uz najljepšu vizuru Osijeka – rijeku Dravu.

“Nakon ove teške godine malo smo se rekuperirali i skupili snage da opet krenemo u organizaciju. Bilo je izazovno, ali već tri mjeseca traju pripreme i imamo puno novosti. Dolazi lijepo vrijeme i optimizam i mislim da krećemo u dobrom smjeru. Želimo imati pravi Pannonian, zato smo ga pomakli na sredinu ljeta i nadam se da će situacija omogućiti da se odvija kako treba. Trajat će pet dana i pet noći, a uz sport, svakako ćemo ove godine imati i glazbu, a vjerujem i publiku”, dodao je Barać.

Osječki spektakl postao je nezaobilazna stanica najboljih svjetskih vozača, te se profilirao i u jednu od najznačajnijih turističkih manifestacija Istočne Hrvatske. Današnji skate park „Pannonian“, otvoren 2013. na lijevoj obali Drave uz RC Copacabana, jedan je od najboljih parkova u ovom dijelu Europe. Nevjerojatna energija, ponajbolji vozači svijeta i popratni glazbeni program razlog su sve veće popularnosti „Pannoniana“. Festival od samih začetaka uživa neupitnu potporu Grada Osijeka, a zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i danas je ocijenila kako je Pannonian jedan od prepoznatljivih brendova Osijeka koji šalje odličnu atmosferu diljem cijele planete.

“Pannonian Challenge je emocija koja živi 22 godine, a njegova dugovječnost su neki novi klinci koji odrastaju s njim. U Osijeku smo se suživjeli s Pannonianom, s ekstremnim sportovima, urbanom kulturom i glazbom, i to je poruka koju želimo poslati. Kao Grad ponosni smo imati Juru, volontere i cijelu ekipu Pannonian Challengea te imati najveći regionalni festival ekstremnog sporta, urbane kulture i glazbe u gradu Osijeku. Držim palčeve da ovo ljeto nadoknadimo prošlu godinu bez publike i da na tribinama navijamo duplo više i jače”, poručila je Gamoš.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako smatra da najveći grad i županija istoka Hrvatske moraju biti predvodnici svega novoga, ne samo u sportu nego i u znanosti, kulturi, gospodarstvu.

“Sport je bitan i sve ono što se okuplja oko sporta može proizvesti samo pozitivan efekt na pojedinca, društvo i zajednicu. Najmanje što možemo napraviti kao čelnici lokalne i regionalne samouprave je dati podršku ideji, trudu, volji i radu vas koji ste ovo započeli prije 22 godine. U Pannonianu vidim veliki potencijal, ne samo u sportskim benefitima nego i u vidljivosti županije i grada Osijek”, kazao je Anušić.

Budući da su BMX freestyle i skateboarding uvršteni u program Olimpijskih igara u Tokiju koje će se održati tijekom srpnja i kolovoza, ove sportske discipline prerasle su okvire revijalnog karaktera te se u Osijeku očekuje nastup i natjecatelja koji će tijekom ovog ljeta nastupiti i na najvećoj svjetskoj smotri sportaša u Japanu.

Podsjetimo kako je prethodnica „Pannoniana“ održana još 1999. a već 2000. priredba dobiva današnji naziv – „Pannonian Challenge“. Početne manifestacije su se održavale uz Dom VK Iktus, da bi se 2003. „Pannonian“ premjestio u novoizgrađeni skate park na Srednjoškolskom igralištu te se iste godine prvi put održava i bogat glazbeni program. „Pannonian“ prerasta u istinski festival urbane kulture i sporta, a od 2006. razvoj se kreće u smjeru širenja kulturnih sadržaja te se počinju održavati izložbe fotografija, Art Jam (natjecanje u izradi grafita) i natjecanje u B-Boyingu (breakdance).

Veliku vrijednost festivala predstavljaju njegovi volonteri pa je 2012. Udruga Pannonian dobila Pečat Grada Osijeka i Volontersku nagradu. Izrastanje festivala u jedan od najjačih brendova Osijeka i ovog dijela Europe prepoznali su sponzori i mediji, pa su upriličeni i izravni prijenosi na Sportskoj TV. Kao kruna dotadašnjeg rada, 2016. godine osječko je natjecanje bilo uvršteno i u kalendar Svjetske serije BMX freestyle vozača, a kontinuirano je rasla i kvaliteta zabavno-glazbenog dijela ponude u kojoj su renomirani izvođači brojne posjetitelje zabavljali do ranih jutarnjih sati u dvorištu kluba Vega.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

24. izdanje ovog svjetski prepoznatog natjecanja će još jednom lijevu stranu obale Drave učiniti epicentrom ekstremnog sporta i nevjerojatne zabave

Pannonian Challenge i A1 Hrvatska u Osijek dovode svjetske zvijezde ekstremnog sporta i najbolju gejming zabavu

U Osijeku od 16. do 18. lipnja održava se najbolji do sad Pannonian Challenge powered by A1 na kojem će Više…

Otvaranje festivala ekstremnih sportova i urbane kulture najavljeno je danas na konferenciji za medije, a trajat će do nedjelje, 19. lipnja

Počinje 23. izdanje Pannonian Challengea – Osijek još jednom postaje središte nezaboravne atmosfere

Sve je spremno za početak 23. izdanja Pannonian Challengea – najuspješnijeg regionalnog festivala ekstremnih sportova i urbane kulture koji u Više…

Kroz dvije godine volonteri su sudjelovali u radionicama u sklopu Erasmus+ Sport projekta Urban Sport and Culture Volunteers

VolonterOSi završili edukaciju u sklopu koje su stjecali vještine i znanja za organizaciju nadolazećeg 23. Pannonian Challengea

Do 23. izdanja Pannonian Challengea ostalo je još malo vremena, a atmosfera je sve užarenija i sve spremnija za sportaše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša