SPORT

Sportska budućnost u sljedećem desetljeću Osijeka – Savjetovanje s javnošću

Javnost može dati svoje prijedloge, primjedbe i komentare: "Pozivamo građane da se uključe jer želimo unaprijediti uvjete u gradu Osijeku za postizanje vrhunskih rezultata"

Objavljeno 23.10.2020
Ivona Amidžić

U maloj dvorani NŠD Gradski vrt javnosti je predstavljen prijedlog Strategije razvoja sporta grada Osijeka 2020.-2030., čime je ujedno pokrenuto i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Riječ je o temeljnom strateškom dokumentu za područje sporta grada Osijeka koji će odrediti sportsku budućnost u sljedećem desetljeću. Prezentacija Strategije i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te konačna dorada dokumenta ujedno su i posljednja etapa izrade prije njegova usvajanja na Gradskom vijeću Grada Osijeka.

Domaćine i goste na prezentaciji, uime gradonačelnika Ivana Vrkića pozdravila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je uputila poziv Osječankama i Osječanima da se uključe u javno savjetovanje.

“Grad Osijek je grad sporta i sasvim je prirodno da smo odmah nakon što je Sabor Republike Hrvatske u srpnju prošle godine donio nacionalnu Strategiju razvoja sporta i mi prionuli na posao donošenja Strategije razvoja sporta za grad Osijeka. Kroz ovu Strategiju želimo analizirati postojeće stanje, definirati buduće strateške ciljeve razvoja sporta na području grada Osijeka te donijeti akcijski plan kako bi do tih naših ciljeva i stigli. Pojednostavljeno – kroz Strategiju odgovaramo na pitanja gdje se nalazimo u ovom trenutku, koji su nam ciljevi i kako do njih doći”, pojasnila je Žana Gamoš.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika, Strategija je izrađena u suradnji s tvrtkom „Razvoj i inovacije u sportu“ kao i s partnerima Zajednicom Sportskih udruga grada Osijeka, tvrtkom Športski objekti te Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

“Ukratko, šest je područja u našoj Strategiji, a riječ je o sportskoj infrastrukturi, temi trenera i drugog stručnog osoblja u sportu, temi financiranja sporta, nadalje iznimno važnom području – natjecateljskom sportu te školskom i akademskom sportu, ali i tjelesnoj aktivnosti građana odnosno bavljenju sportom. Pozivamo građane da se uključe jer želimo unaprijediti uvjete u gradu Osijeku za postizanje vrhunskih rezultata, uvjete za učinkovito i transparentno upravljanje sportom u gradu Osijeku, unaprijediti infrastrukturu u službi sporta te aktivirati naše Osječanke i Osječane u ljubavi ka sportu kako bi više sati tjedno posvetili tjelovježbi”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

U užem projektom timu koji je izradio prijedlog Strategije bili su predstavnici Zajednice sportskih udruga grada Osijeka, Športskih objekata, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Osijeka, a nositelj je projekta tvrtka „Razvoj i inovacije u sportu“ koja je izradili čitav niz projekata, studija, elaborata i strateških dokumenata na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Jedan od koautora Strategije Zrinko Čustonja iz tvrtke „Razvoj i inovacije u sportu“ kazao je kako je početna pozicija Osijeka u ovom trenutku zaista dobra

“Kada se kaže da je Osijek-grad sporta, to nije pretjerivanje. Osijek ima uzoran sustav sporta. Postavljeni su vrlo ambiciozni ciljevi za sljedeće desetljeće, kada govorimo o sportu. Ona proističe iz nekoliko činjenica – da se želi uložiti u sportsku infrastrukturu koja je možda i najbolja u Hrvatskoj u ovom trenutku, dodatnih 233 milijuna kuna u sljedećem desetogodišnjem razdoblju. Da se javne potrebe u sportu sa sadašnjih 40-ak milijuna kuna godišnje, žele podići na 70-ak milijuna kuna godišnje. I sami ti financijski pokazatelji potvrđuju ambicioznost i Grada Osijeka i čitave ekipe koja je sudjelovala u izradi ove Strategije da Osijek postane još bolji i još kvalitetniji”, naglasio je Zrinko Čustonja.

Najveća boljka osječkog sporta ujedno je i najveći izazov, a odnosi se na stručni kadar odnosno trenere, zbog čega Zrinko Čustonja ističe da su tu postavljeni najambiciozniji ciljevi.

“Želja je u sljedećem desetogodišnjem razdoblju postići to da svaki osječki sportski klub ima kvalitetnog, školovanog, dobro plaćenog, profesionalnog sportskog trenera i da to bude standard – što u ovom trenutku nije. Da najveći broj klubova, posebice onih koji su tzv. nositelji kvalitete, imaju u upravljačko-administrativnim poslovima u sportu također zaposlene profesionalne, školovane, kompetentne osobe kako bi napravili daljnji iskorak u tom segmentu razvoja osječkog sporta”, zaključio je predstavnik tvrtke „Razvoj i inovacije u sportu“ i jedan od koautora Strategije.

Predstavljanje je održano uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a pomoćnik pročelnika zadužen za sport Darko Dumančić pojasnio je kako se u savjetovanje sa zainteresiranom javnosti mogu uključiti svi građani, ljubitelji sporta.

“U skladu s pozitivnim zakonskim propisima, na mrežnoj stranici Grada Osijeka objavljen je tekst ovog dokumenta, a cijela zainteresirana javnost može dati svoje prijedloge, primjedbe i komentare. Tome se iznimno radujemo jer ćemo tako dodatno osluhnuti bilo javnosti. Sve je objavljeno, propisani obrazac postoji i nema nikakvih zapreka da nam se zainteresirani jave”, poručio je Darko Dumančić.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cilj nam je kroz ovakve godišnje izbore nagraditi izvrsnost u sportu, ali i motivirati sportaše za daljnje vrhunske dosege i uspjehe kao i potvrditi da je Osijek grad koji živi i diše sport, baš kao i cijela Osječko-baranjska županija

Bliži nam se manifestacija “Sportaš godine”

Proglašenje najuspješnijih sportaša i sportskih kolektiva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije tradicionalna je svečanost koja će ponovno okupiti veliki broj Više…

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina

2000 djece u Osijeku sudjelovalo na Danu sporta

Na Srednjoškolskom igralištu – Srednjika u Osijeku, održan je Dan sporta – veliki sportsko-edukativni dan, a 2.000 djece natjecalo se Više…

Na sastanku čija je glavna tema bila „Osječko-baranjska županija – Europska regija sporta 2024.“ razgovaralo se i o drugim sportskim aktualnostima, osobito o potporama projektima u sektorima turizma i sporta

Osijek u prva dva mjeseca ove godine ostvario rast od čak 50% noćenja u odnosu na isto razdoblje 2022.

Grad Osijek je u 2023. godini u proračunu osigurao 10,5 milijuna eura za ulaganja u sport. Prošle godine grad je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ivan Anušić je u svom je obraćanju naglasio kako su izvrsni sportaši, sportski djelatnici te njihovi uspjesi odraz kontinuiranog procesa ulaganja na pravi način i u prave ljude.

[FOTO] Nagrađeni najbolji sportaši Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka

Najbolja igračica u redovima “Pumi” bila je Ana Pehar s postignutih 9 golova, iza nje sjajna Petra Frančić koja je mrežu zatresla 7 puta, dok je Katarina Borac imala 9 obrana

Rukometašice Osijeka ostvarile vrlo važnu pobjedu

Najbolji svjetski gimnastičari okupit će se u našem gradu kako bi pokazali svoju izvanrednu vještinu te izbrusili formu za ovogodišnje Olimpijske igre, a mi ovom prilikom dijelimo 2x4 ulaznice, što čekaš, pokupi ih!

Podržimo hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom kupu u Osijeku!