ŽIVOT

Srbija zatvorila granične prijelaze s Hrvatskom

Italija je "crvena zona", Austrija poduzima posebne mjere, a Mađarski radikali traže zatvaranje granica

  Objavljeno 12.03.2020
  Ivona Amidžić

  Od jutros su iz Srbije prema Hrvatskoj zatvorena tri, a iz BiH, odnosno prema Srbiji nekoliko graničnih prijelaza. Donosimo informaciju srpskog MUP-a o svim zatvorenim prijelazima.

  Prema Hrvatskoj su zatvoreni prijelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (riječni) Berkasovo i Vajska – skelski prelaz.  Za sav promet zatvoreni su GP Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2, a unutarnji granični prijelazi koji su privremeno zatvoreni – Beograd – riječni i zračni, Morava i Vršac.

  Prema Mađarskoj i Rumunjskoj su za cestovni promet zatvoreni prijelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2.

  Granični prijelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

  Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi – Prohor Pčinjski i Goleš – Golema Crcorija, prema Crnoj Gori – Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BIH – Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik-stari most i Jamena – skelski prijevoz.

  Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Zato se svi mole za strpljenje, naglasili su iz HAK-a.

  U Srbiju je zabranjen ulazak svih građana Italije, Južne Koreje, Irana, Kine i Švicarske. Isto vrijedi i za vozila s, na primjer, talijanskim registarskim oznakama.

  Italija je “crvena zona”

  Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan.

  Također, na slovenskoj granici s Italijom danas počinje kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući.

  Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

  U koordinaciji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije donijela je Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije coronavirusa. Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

  Austrija poduzima mjere

  Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus. Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu.

  Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja. Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja.

  Prekinut je željaznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Vencije, Milana i Beča.

  Slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec najavio je da će od ponedjeljka biti zatvorene sve škole, vrtići i fakulteti u Sloveniji.

  Slovensko Delo piše da hrvatska policija zaustavlja kamione koji dolaze iz Italije

  Dnevni list Delo piše da vozači kamiona koji na hrvatske granične prijelaze dolaze iz Italije moraju dati izjavu da će proći Hrvatsku bez zaustavljanja ili će – ako su hrvatski vozači – otići 14 dana u izolaciju.

  Mađarski radikali traže zatvaranje granica

  U mađarskom palramentu predstavnici oporbene radikalno desne stranke Jobbik zatražili su zatvaranje graničnih prijelaza i propuštanje samo mađarskih državljana te putnika koji imaju potvrdu da nisu oboljeli od koronavirusa.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

  Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

  Završenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 47-godišnja hrvatska državljanka iz Osijeka počinila kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. U petak, Više…

  Policija podsjeća na nekoliko posebnih pravila kojih se treba pridržavati

  Vikend je tek završio, ali policija odmah najavljuje pojačane kontrole u prometu

  Analizom evidentiranih prometnih prekršaja i nesreća razvidno je da se u kratkom vremenskom periodu 2020. godine dogodilo više prometnih nesreća Više…

  Nitko nije na respiratoru - Dogovorena je demobilizacija dvorane Gradski vrt koja je bila pripremljena za prihvat pacijenata

  STOŽER OBŽ: Od jučer četvero izliječenih, u Tenji i Dalju dva kršenja mjera samoizolacije,

  Redovnu presicu Stožer Osječko-baranjske županije održao je i danas, na Praznik rada, kako bi obavijestio o stanju u protekla 24 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Piližota: "Apelirao sam da se omogući rad nedjeljom svim tržnicama, jer je upravo nedjelja ‘pijačni dan’, dok je ponedjeljak i kod kupaca i kod prodavača zaživio kao dan odmora"

  Od nedjelje ponovno na auto-piju!

  Današnje lansiranje rakete u svemir prvo je takvo s američkog tla još od 2011. godine

  PRATITE UŽIVO: SpaceX i NASA večeras lansiraju astronaute u svemir

  Dezinfekcija ruku pri ulasku ostaje na snazi, a edukacija i proslave rođendana se do daljnjega ne održavaju

  Akvarij i terarij ZOO vrta otvoreni, mjere na kompi ostaju…