ŽIVOT

Srbija zatvorila granične prijelaze s Hrvatskom

Italija je "crvena zona", Austrija poduzima posebne mjere, a Mađarski radikali traže zatvaranje granica

  Objavljeno 12.03.2020
  Ivona Amidžić

  Od jutros su iz Srbije prema Hrvatskoj zatvorena tri, a iz BiH, odnosno prema Srbiji nekoliko graničnih prijelaza. Donosimo informaciju srpskog MUP-a o svim zatvorenim prijelazima.

  Prema Hrvatskoj su zatvoreni prijelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (riječni) Berkasovo i Vajska – skelski prelaz.  Za sav promet zatvoreni su GP Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2, a unutarnji granični prijelazi koji su privremeno zatvoreni – Beograd – riječni i zračni, Morava i Vršac.

  Prema Mađarskoj i Rumunjskoj su za cestovni promet zatvoreni prijelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2.

  Granični prijelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

  Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi – Prohor Pčinjski i Goleš – Golema Crcorija, prema Crnoj Gori – Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BIH – Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik-stari most i Jamena – skelski prijevoz.

  Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Zato se svi mole za strpljenje, naglasili su iz HAK-a.

  U Srbiju je zabranjen ulazak svih građana Italije, Južne Koreje, Irana, Kine i Švicarske. Isto vrijedi i za vozila s, na primjer, talijanskim registarskim oznakama.

  Italija je “crvena zona”

  Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan.

  Također, na slovenskoj granici s Italijom danas počinje kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući.

  Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

  U koordinaciji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije donijela je Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije coronavirusa. Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

  Austrija poduzima mjere

  Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus. Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu.

  Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja. Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja.

  Prekinut je željaznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Vencije, Milana i Beča.

  Slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec najavio je da će od ponedjeljka biti zatvorene sve škole, vrtići i fakulteti u Sloveniji.

  Slovensko Delo piše da hrvatska policija zaustavlja kamione koji dolaze iz Italije

  Dnevni list Delo piše da vozači kamiona koji na hrvatske granične prijelaze dolaze iz Italije moraju dati izjavu da će proći Hrvatsku bez zaustavljanja ili će – ako su hrvatski vozači – otići 14 dana u izolaciju.

  Mađarski radikali traže zatvaranje granica

  U mađarskom palramentu predstavnici oporbene radikalno desne stranke Jobbik zatražili su zatvaranje graničnih prijelaza i propuštanje samo mađarskih državljana te putnika koji imaju potvrdu da nisu oboljeli od koronavirusa.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je primio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske

  Pojašnjenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka u RH

  Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je primio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je Više…

  Plovilo s osam članova posade u razdoblju od 19. ožujka do 6. svibnja bit će raspoređeno na području u grčkom akvatoriju

  (VIDEO) Hrvatska policija sudjelovat će u jačanju nadzora grčko-turske granice na moru

  Danas, 13. ožujka 2020. godine, iz brodogradilišta „Punat“ na otoku Krku, predstavnici Ravnateljstva policije i rukovoditelj PU primorsko-goranske ispratili su Više…

  Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“

  Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

  Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s mjestimičnom kišom, ali i sunčanim razdobljima te nižim Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ako se utvrdi da ih trgovac tako oglašava zabranit će mu se poslovna praksa te će se poduzeti prekršajne mjere

  Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske

  Sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju i cirkadijskom ritmu organizma

  Večeras se pomiče sat

  Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 4 novooboljelih pa danas ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa iznosi 41. Hospitalizirano je 22 bolesnika od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje

  Četvero novooboljelih na području županije, mobilni tim za testiranje počeo s radom!