OSJEČANI

Srednja škola Davor Milas, zahvaljujući Zlatku Bebeku, preuzima obilježavanje stradavanja u Rosinjači

Sada će ta škola kao institucija osigurati trajanje uspomene. Njima smo prenijeli 'štafetu ljubavi', kako ju nazivam - dometnuo je još Zlatko Bebek

Objavljeno 10.11.2018
Alan Srčnik

– Jednog dana nas neće biti. Biološki sat je neumoljiv. A kako s nama ne bi otišla i uspomena na heroje Domovinskog rata, smatrali smo da je potrebno vrijeme obilježavanja i komemoracija prenijeti na mlađe generacije – počeo je Zlatko Bebek, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok.

– Srednja škola Davor Milas je ime dobila po svom učeniku, najmlađem poginulom u šumi Rosinjača, dječaku koji je otišao na ratište kada je školovanje zbog ratnih djelovanja stalo u Osijeku. Sada će ta škola kao institucija osigurati trajanje uspomene. Njima smo prenijeli ‘štafetu ljubavi’, kako ju nazivam – dometnuo je još Zlatko Bebek.

Udruga, Grad Osijek, odnosno Gradska četvrt Gornji grad, kao i Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas iz Osijeka potpisali su sporazum o suradnji u obilježavanju 5. prosinca, Dana pogibije hrvatskih vojnika u šumi Rosinjača. Inicijativa je bila Zlatka Bebeka.

– Taj sporazum nema arbitra. To je sporazum časti, da se spomen nastavi i iza nas. Mi ćemo dati logistiku, ali će djeca nastaviti pamtiti one koje su ondje poginuli, među njima i Davora Milasa – kazao je još Bebek.

Bitka u šumi Rosinjača nedaleko od Osijeka jedna je od najherojskijih epizoda Domovinskog rata. Toga 5. prosinca 1991. godine u Rosinjači je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, koji su puna tri sata odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Branitelji iz Rosinjače omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku – napisano je svojedobno u Slobodnoj Dalmaciji.

– Ovih dana ćemo poslati prijedlog i Županiji, a kako bi sve srednje škole toga dana u 9 sati i 5 minuta, a kada je prestala komunikacija s našim vojnicima u Rosinjači, zvonom obilježili trenutak njihova stradavanja. Škola Davor Milas to je već učinila – zaključio je Bebek.

Sporazum su za Udrugu, školu i četvrt potpisali Bebek, ravnateljica Sandra Brajnović i predsjednik vijeća Ivica Završki.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nakon dugih 8 godina vratila se 'Dora' ... Natjecanje je već sutra, a Igor Delač je druga rezerva :)

Ususret Dori: Razgovarali smo s Igorom Delačem

Nesvakidašnja, prekrasna priča o ljubavi bez granica dolazi iz našeg grada... :)

Ljubavna priča koja ostavlja bez daha

Istražili smo cijene u Studentskom centru... Mogu doći svi - umirovljenici, zaposleni, nezaposleni, mladi, stari...

STUC: Najpovoljniji ručak! Ne samo za studente! Za sve!