ŽIVOT

Srednjoškolci “zdravstveno nepismeni” – Odbijaju cijepljenje protiv HPV-a

Krunoslav Capak: "S dvije doze ovog cjepiva, zaštiti ćemo dijete kroz čitav život od raka... Tko se ne bi cijepio protiv raka?!"

Objavljeno 16.06.2020
Ivona Amidžić

Gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinom dječaka, ne zna bi li se cijepilo protiv HPV-a, pokazalo je istraživanje HZJZ-a koje u sklopu mRAK kampanje – usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije, po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine iz Udruge CroMSIC.

Među neodlučnima je 54 posto mladića i 43 posto djevojaka, dok je podjednako muških i ženskih sudionika ankete izjavilo da se neće cijepiti. Pri tome su neki kao razlog naveli to što su se već cijepili ili opće nepovjerenje u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Dio je to istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje- usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni podaci, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je najbitnija edukacija, odnosno takozvana zdravstvena pismenost pa moramo raditi na zdravstvenom opismenjavanju populacije.

Cjepivo je učinkovito i spriječava rak

Cjepivo je, kazao je, izuzetno sigurno sa svega nekoliko nuspojava pronađenih godišnje, a s druge strane, učinkovito je i spriječava rak.

„Dakle, tko se ne bi cijepio protiv raka?! Ako cijepimo svoje dijete u osnovnoj školi, s dvije doze ovog cjepiva, zaštiti ćemo ga trajno, kroz čitav život od raka“, rekao je.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković kazala je da svatko tijekom života može oboljeti od karcinoma.

„Karcinom je opća epidemija, jedan je od najvećih kočničara produljenja ljudskog života i nedopustivo je da se 40 posto karcinoma koji se mogu prevenirati ne prevenira“, upozorila je.

U istraživanju je sudjelovalo 2.453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, primorsko-goranske i osječko-baranjske županije. Radionice je održalo 209 studenata edukatora u 40 škola i 215 razreda. Nakon odslušane radionice, znatno više djevojaka je izrazilo namjeru cijepljenja protiv HPV-a.

Kroz radionice, budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21. srpnja 2020.

Udruga CroMSIC već niz godina provodi javnozdravstveno-edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda, kako bi se ta zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila.

Tako je u suradnji s HZJZ-om i Uredom za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga započela i kampanju „Budi mRAK, izbjegni rak!“, gdje je naglasak na prevenciji bolesti uzrokovanih HPV infekcijom.

Kampanja „Budi mRAK“ provodi se na društvenim mrežama, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske, gdje se kroz zabavne i interaktivne radionice mlade educira o preventivnim mjerama šest vrsta raka koje uzrokuje HPV.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!