ŽIVOT

Sretan vam Međunarodni dan krafni!

Krafne, krofne ili pokladnice u Hrvatsku je ostavština Austro-Ugarske

Objavljeno 06.06.2018
Nikolina Ćosić

Krafne, krofne ili pokladnice hrvatski su nazivi i verzije onoga što u Americi zovu donut, a upravo je današnji dan službeni Dan krafni. Obilježavanje toga dana postoji još od 1938. godine kada je Vojska spasa proglasila da će na taj dan odavati počast ženama koje su vojnicima dijelile krafne u Prvom svjetskom ratu.

Kod nas je to najdraža poslastica u vrijeme poklada, starom običaju maskiranja, po čemu su i dobile naziv pokladnice. Taj se naziv koristi u hrvatskom standardnom jeziku i u većini literature o kolačima. U Slavoniji i Baranji uobičajen naziv je krofna. U Zagorju, primorskoj Hrvatskoj i Međimurju koristi se naziv krafna.  U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna.

Slatki je to kolač od dizanog tijesta, koji se prži u ulju s obje strane, a velik je broj načina priprema ove slastice. U čast Međunarodnog dana, donosimo vam 5 fotografija krafne, koje će vas navesti da se odmah bacite na pripremu.

 

Međunarodni dan krafniMeđunarodni dan krafni

 

Međunarodni dan krafni         Međunarodni dan krafni

Međunarodni dan krafni

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)