ŽIVOT

STANJE U HRVATSKOJ: 11 novih slučajeva, troje mrtvih – Igrališta otvorena, ali detaljnih uputa još nema

Markotić: "Do jeseni nećemo imati cjepivo ili lijek koji su ispitani da bi mogli biti proglašeni 100% neškodljivim ili učinkovitim"

    Objavljeno 05.05.2020
    Ivona Amidžić

    Na dnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske javljeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva. Tako se ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj popeo na 2.112.

    Preminule su još tri osobe: muškarac 1929. godište u KBC-u Split, ženska osoba 1926. godište u Općoj bolnici u Koprivnici i muškarac 1936. godište u Dubrovniku. Ukupan broj preminulih sad je 83.

    Sveukupno su na koronavirus testirane 39.973 osobe, a 933 tijekom protekla 24 sata.

    Na bolničkom liječenju je 218 pacijenata, 14 osoba je na respiratoru. Ozdravilo je još 38 pacijenata.

    Broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na COVID-19 je 226, a u samoizolaciji se nalazi njih 209.

    Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, Maja Grba Bujević, rekla je kako se na dnevnoj bazi prate sve usluge po pitanju bolničkih pregleda i sve izgleda kako ide u dobrom smjeru. Potvrdila je kako gužvi na trijažama ima, ali su osposobljeni i drugi ulazi.

    “Ako se pokaže da u dva mjeseca nećemo moći riješiti zaostatke, još aktivnije ćemo uključiti privatni zdravstveni sustav. Oni rade sve one svoje ugovorene pacijente koje su imali prema ugovoru s HZZO-om. Ako se pokaže potreba, dogovarat će se i ostale usluge”, dodaje.

    Dodaje kako liječnici obiteljske medicine sad moraju trijažirati i odlučiti kojim će redom slati pacijente na pretrage.

    Hoćemo li do jeseni imati cjepivo ili lijek?

    “Ako spominjemo da bi drugi val trebao biti na jesen, ima jako puno istraživanja, 71 cjepivo je u ispitivanju. Jako je puno lijekova, niti jedan od njih nije dobio ocjenu za učinkovitost. Prije nekoliko dana je to dobio Remdeseivir. Taj lijek nije pokazao jače nuspojave i ima izvjesne pozitivne učinke”, rekla je Markotić govoreći o drugom valu koronavirusa.

    “Do jeseni nećemo imati cjepivo ili lijek koji su ispitani da bi mogli biti proglašeni 100% neškodljivim ili učinkovitim”, izjavila je te dodala kako bez tri godine ne možemo biti sigurni da je neki lijek ili cjepivo sto%učinkovito ili neškodljivo.

    Opisala je tri faze nakon kojih se može reći da imamo siguran i učinkoviti lijek ili cjepivo: “Po normalnom postupku tri, pet, deset godina, po ubrzanom postupku godinu do dvije”, dodala je.

    Francuzi su dokazali kako je koronavirus kod njih bio još i u prosincu, a Markotić je rekla kako su to uobičajene situacije kad imate novu bolest: “Isto je bilo i za HIV, postojao je i prije nego se prepoznao. Pročitala sam i ja kao i vi za Francusku, to zvuči epidemiološki moguće. To je faza gdje će svi laboratoriji u svijetu pretraživati svoje baze i vidjeti je li bilo pozitivnih. I mi ćemo to istraživati. Teorijski je moguće da je netko i prije 25. veljače kod nas bio pozitivan”.

    Upute za testiranje za pacijente

    Nakon što su napravljene vrlo općenite upute za testiranje pacijenata počele su pristizati primjedbe od grana stručnjaka u medicini u vezi područja gdje se sve stvara aerosol koji je opasan. Uslijedio je sastanak nakon kojeg je odlučeno da bi bilo najbolje kontaktirati stručnjake da kažu gdje je priroda kontakta takva da se širi aerosol. Po tome će biti donesene upute gdje je testiranje obavezno, a gdje nije potrebno.

    “Sve preporuke će se mijenjati s obzirom na promjenu epidemiološke situacije. Kako smo neke stvari pojačavali, tako ćemo ih i popuštati. Nitko ne treba očekivati da će za svaku situaciju, za svakog pacijenta dobiti upute. Medicina je kreativna, traži puno znanja”, rekao je Capak.

    Dodaje kako mjere koje će oni propisati neće biti puno više od standarda kojima se i inače moraju štititi.

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Crteži školaraca ovoga ljeta uveseljavaju i djecu na liječenju u bolnicama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru.

    Bolničke hodnike ovog ljeta krase dječji crteži i poruke podrške

    Djeca u školama za djecu u bolnicama” uspješan je projekt Udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori kojim su, s ciljem povezivanja školaraca Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

    U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

    Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!