ŽIVOT

STANJE U HRVATSKOJ: 36 novooboljelih, čak 22 s Brača, moguće da otok stave u karantenu

Beroš: "Moramo paziti kako se ponašamo. Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan"

Objavljeno 08.05.2020
Ivona Amidžić

Na press konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite objavljene su nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata zabilježeno je 36 novozaraženih, što sve ukupno čini 2.161 osobu. Hospitaliziranih je 184, četiri manje nego jučer, 21 osoba je otpuštena iz bolnica. Ukupno je 1.689 oporavljenih, prenosi Index.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, je potvrdio da je 22 od 36 novozaraženih s Brača, a Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, je komentirao kako postoji mogućnost da se cijeli otok stavi u karantenu.

“Treba vidjeti može li se prekinuti komunikacija i prijenos virusa. Tek kad vidimo to, moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu”, odgovorio je Capak.

Beroš je rekao kako se čini da je potencijalni nulti pacijent s Brača negativan.

“Navodno je jučer testiran i taj potencijalni nulti bolesnik se vratio iz splitske bolnice. On je bio u bolnici od 11. do 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo. Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan. Pozivam i svoje otočane da se pridržavaju mjera, to onemogućava virus”, rekao je Beroš.

Capak: Ovo pokazuje da se situacija preko noći može promijeniti

“Ova brojka od 36 je dokaz da se preko noći sve može promijeniti. Imali smo danima jednoznamenkaste brojke, danas imamo 36. Ne radi se ovdje o posljedicama popuštanja mjera, na Braču su tri epidemiologa i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Radi se, kako sad stvari stoje, o pacijentu koji se vratio iz splitske bolnice, kojeg su posjetili prijatelji, rodbina. Od 37 koji su bili s njim u kontaktu zasad je 22 pozitivno. U Dubrovniku imamo dva novozaražena”, rekao je Capak.

Mjere u domovima za starije

Ministrica Bedeković objašnjava nove mjere sustava socijalne skrbi.

“Svi zaposlenici u sustavu zdravstvene skrbi su mijenjali svoju praksu i primjenjivali preporučene mjere. Nove mjere se odnose na domove, na dostupnost izvaninstitucionalnih institucija i na centre za socijalnu skrb. Od 11. svibnja svim korisnicima domova bit će dozvoljeno da im obitelj dostavi namirnice i stvari, uz stroge mjere. Bit će omogućeno pružanje fizikalne terapije. Od 11. će biti omogućen i posjet djeci u domovima. Bit će dozvoljen boravak na otvorenom. I dalje će se primati korisnici na žurni smještaj. Od 18. svibnja će biti omogućen prihvat novih korisnika, uz stroge mjere, te posjet korisnicima domova, uz stroge mjere. Prelazi se na rad u četverodnevnim smjenama”, rekla je Bedeković dodajući kako sve ostale epidemiološke mjere ostaju na snazi, i da će se u slučaju potrebe ponovo uvesti stože mjere.

Božinović o mjerama i propusnicama

“Današnje povećanje je vezano uz dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je nešto što je značajnija promjena u odnosu na dane prije. Mi ćemo nastaviti s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razini cijele države”, rekao je Božinović. Kazao je kako danas nije donesena nikakva nova odluka o e-propusnicama, kao ni nikakva druga odluka.

“Popuštanje ne smije biti opuštanje”, dodao je Božinović.

“Rekli smo da idemo u liberalizaciju i od toga ne odustajemo. 11. svibanj je naveden kao datum kada će se razmotriti e-propusnice. Mi idemo u smjeru potpune liberalizacije i ta odluka će se vjerojatno donijeti u dan-dva. Ta odluka se, kao i ostale, temelji na općoj epidemiološkoj situaciji. Danas je doživljavamo drukčije, ali riječ je o pojedinačnim ispadima koji ne bi trebali utjecati na cijelu državu. Na stolu je mogućnost da se Brač ostavi zatvorenim, a da se ostatak zemlje otvori”, kazao je Božinović.

Financijske nagrade za medicinare i pitanje prelaska granice

Beroš je rekao kako se razmišlja o financijskoj nagradi za medicinske radnike na prvoj crti obrane od koronavirusa, ako za to bude financijskih mogućnosti.

Božinović je rekao da će se otvoriti mogućnost za više ljudi da prijeđu granicu Republike Hrvatske.

“Što se tiče cjelokupnog kompleksa prijelaza granica, to je jedno od najsloženijih pitanja za cijelu Europsku uniju. Danas je sastanak na tu temu ministara unutarnjih poslova koji će vjerojatno donijeti odluku o produženju graničnih kontrola za još mjesec dana. U skoro vrijeme ćemo donijeti odluku za granične prijelaze”, rekao je Božinović i dodao da će se za to morati propisati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer je to još uvijek epidemiološki vrlo osjetljivo pitanje.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati Više…

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Na bolničkom liječenju su 42 osobe, preostaje ih samo petero na respiratoru

Stanje u Hrvatskoj: Nema novozaraženih, još 11 osoba ozdravilo

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”