ŽIVOT

Stanovnici Gornjodravske šetnjom upozorili na neprimjerene okolnosti uređenja središta Osijeka

Ono što najviše smeta građane je što će se rasprava održati putem live streama, a nije raspisan ni javni arhitktonsko-urbanistički natječaj koji bi osigurao da ukopavanje podzemnih garaža ne ošteti obližnje zgrade i ne utječe na podzemne vode

Objavljeno 28.12.2020
Ivona Amidžić

Jučer je održano mirno okupljanje i šetnja stanovnika Gornjodravske obale oko prostora nekadašnje Bijele lađe, koji bi trebala postati građevinska zona na kojoj će biti izgrađena poliklinika investitora Žito grupe, prenosi Radio Osijek.

Stanari Gornjodravske obale okupljeni u Građansku inicijativu „Bijela leđa“, nastavili su mirnim okupljanjem i šetnjom skretati pozornost javnosti na, po njima, prekratak rok u neprimjereno vrijeme, javne rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka.

Izmjena i dopuna Plana pokrenuta je zbog želje tvrtke Žito d.o.o. Osijek da se na toj čestici omogući izgradnja višenamjenske zgrade poslovne namjene, poliklinike i hotela s pet nadzemnih etaža. Po tom prijedlogu zgrada bi “narasla” jedan kat više, sa sada dozvoljenia četiri kata na pet. Odluku o tome, a nakon provedene javne rasprave, u konačnici donosi Gradsko vijeće, a javnu raspravu vodi Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka. Ono što najviše smeta građane tog dijela grada je što će se rasprava održati putem live streama, danas u 11 sati, a što će umanjiti mogućnost sudjelovanja zainteresiranih stranaka, prvenstveno osoba starije životne dobi koje su manje “informatički pismene”.

U jučerašnjem proglasu stoji između ostalog, kako je izgradnja na Promenadi ni 200 metara od glavnog gradskog trga prepuštena samovolji investitora bez obveze da se raspiše javni arhitktonsko-urbanistički natječaj te je izražena zabrinutost da bi ukopavanje podzemnih garaža može oštetiti obližnje zgrade te utjecati na podzemne vode.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cijeli tjedan za svaku šetnju koju pružite jednom od njihovih "kerovaca" možete izvući tombolu - Naglašavaju kako se svaka dobitna ;)

Udruga Pobjede pripremila veliku tombolu u Azilu “Povratak otpisanima”

Od danas pa do kraja tjedna (od 21. do 27. 9.), svakodnevno od 10.00 do 18.00 sati Udruga Pobjede u Više…

Osijek čuva mnoge tajne... Imate li vi neku priču koju niste nikad ispričali vezano za ovaj dio Osijeka?

Znate li što je bio takozvani ozloglašeni “Crni Šlep”?

Mjesto je to kraj kojeg smo svi milijun puta prošli, a uz koje mnogi vežu sjećanja na neka druga vremena, Više…

Park se još uvijek može posjetiti svakim danom od 8 do 16 sati, bilo u svrhu šetnje šetnicom i poučnim stazama, bilo u svrhu ribolova

PP Kopački rit: Zbog koronavirusa ne voze vlakić, brodovi i čamci Parka

Na službenoj Facebook stranici Javne ustanove Park prirode Kopački rit objavljeno je da do daljnjega neće voziti vlakić, brodovi i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Većina oštećenih zgrada je građena od nearmiranog ziđa i opeka koje su izgubile svojstva, kao i mort koji ih povezuje, odnosno vezivni materijal.

Konstruktori: U potresu stradale stare građevine i dio loše obnovljenih

1468 pacijenta su na bolničkom liječenju

Stožer: 599 novih slučajeva na 4872 testa, 29 preminulih

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 756 osoba.

Stožer OBŽ: Pozitivno tek 5,9 posto testiranih uzoraka. Preminule dvije osobe.