ŽIVOT

Stanovnicima općine Čepin uskoro niža cijena vode: Urednost d.o.o. i Vodovod – Osijek d.o.o. potpisali sporazum o postupku pripajanja

Potpisivanje ovog sporazuma mještanima općine Čepin donosi višestruke koristi. Jedna od njih je niža cijena vode. Naime, do sada je Urednost d.o.o vodu kupovala od Vodovoda - Osijek na ulazu u Čepin, a zbog gubitaka na mreži i do 35%, cijena je bila veća.

Objavljeno 02.07.2020
Petar Tauković

Danas je u vijećnici Općine Čepin potpisan sporazum o pripajanju Urednosti d.o.o. Vodovod – Osijeku d.o.o., kojeg su potpisali za Vodovod-osijek. direktor mr.sc. Ivan Jukić, dipl. oec., za Urednost d.o.o. direktor Željko Barišić, te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, dipl. iur. i Općinski načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac.

Dio je to procesa reorganizacije vodoopskrbnog sustava u Hrvatskoj po kojemu će postojati 21 vodovodni isporučitelj, a ovo pripajanje jedno je od prvih na razini Hrvatske.

Potpisivanje ovog sporazuma mještanima općine Čepin donosi višestruke koristi. Jedna od njih je niža cijena vode. Naime, do sada je Urednost d.o.o vodu kupovala od Vodovoda – Osijek na ulazu u Čepin, a zbog gubitaka na mreži i do 35%, cijena je bila veća. Po pripajanju Urednosti d.o.o. Vodovodu, cijena pitke vode bit će niža, što će rezultirati značajnom uštedom za kućanstva, a u planu je i obnavljanje vodoopskrbnog sustava. Osim toga, Vodovod – Osijek d.o.o. je kroz Projekt Osijek, vrijedan 500 milijuna kuna, između ostalog pribavio i novu mehanizaciju, specijalna vozila s visokotlačnim pumpama za održavanje komunalne infrastrukture.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je sve prisutne, zahvalio svima koji su došli – gradonačelniku Grada Osijeka Ivanu Vrkiću i direktorima tvrtki Urednost d.o.o. i Vodovod – Osijek d.o.o. Rekao je kako je na snagu stupio novi Zakon o vodnim uslugama, a „mi smo u sklopu Urbane aglomeracije grada Osijeka krenuli u pripajanje. Za mještane ovo će rezultirati nižom cijenom vode, Vodovod Osijek će održavati mrežu, a kroz Projekt Osijek su nabavili i novu mehanizaciju, specijalna vozila s visokotlačnim pumpama za održavanje komunalne infrastrukture“. Načelnik Tonkovac zahvalio je gradonačelniku Ivanu Vrkiću što je pristao na pripajanje.

Kako je rekao direktor Jukić, svi stanovnici Općine Čepin imat će potpuno iste uvjete kao i svi ostali korisnici Vodovod – Osijeka, te kako ovim sporazumom iskazuju svoju namjeru da to pripajanje počne s 01. siječnja. Do tada će se pripremiti sve aktivnosti i sva dokumentacija potrebna kako bi Urednost d.o.o. postala dio Vodovod – Osijeka.

Direktor Barišić je rekao kako Urednost d.o.o. od 2011. kupuje vodu za područje općine Čepin od Vodovod – Osijeka. Vodovod – Osijek ulagao je i radio na modernizaciji svojih vodocrpilišta i samim time postigao kvalitetu vode prema svim europskim standardima. Takvu vodu su pružali i pružat će i dalje na području općine Čepin. Cilj je ovog spajanja, osim  ispunjavanja zakonskih propisa, dobiti na cijelom području aglomeracije Osijek istu cijenu vodnih usluga. „Mi smo jedno od prvih trgovačkih društava koji samoinicijativno i sporazumno krećemo u taj postupak pripajanja, te,  iako još nisu donesene sve zakonske regulative, izrazili smo dobru volju i znak međusobnog poštivanja, a sve na dobrobit svih mještana općine Čepin.“, zaključio je Barišić.

Svečanost potpisivanja zaključena je obraćanjem gradonačelnika Grada Osijeka :
„Dragi prijatelji, svjedoci ste da ne izlazim u javnost tako često, ali ovaj puta namjerno sam izabrao moga prijatelja i Čepin da pokažemo da nema razlike između grada i općina, da zapravo radimo na urbanizaciji cijelog jednog kraja. Mi započinjemo danas s Vodovodom, a ubrzo ćemo to nastaviti i s vrtićem i niz drugih zajedničkih projekata koje ćemo odrađivati. Ono što je jako bitno, je to da mi zajedno radimo na tome da stvorimo  jedinstveni  standard za ljude koji žive u gradu Osijeku i u njegovoj okolici. Današnjim danom to potvrđujemo i ovo je jedan od prvih: spajanja između općine Čepin i njenog komunalnog poduzeća i našeg gradskog osječkog. Zato se zahvaljujem direktorima obiju tvrtki što su odradili sve tehničke elemente koji su bitni da bismo mogli ovaj posao odraditi pošteno i završiti. Na tome vam veliko hvala“.

Svi zaposlenici tvrtke Urednost nastavit će raditi u Vodovodu, čime će se sačuvati svih sedamnaest radnih mjesta.

Potpisan je danas i Ugovor o osiguranju radnika za zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištu Općine Čepin s Komunalcem Čepin d.o.o. između općinskog načelnika Dražena Tonkovca i direktora Komunalca Čepin d.o.o., kojim se trgovačko društvo Komunalac Čepin d.o.o. Čepin obvezuje osigurati radnika za zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištu Općine Čepin u radnom vremenu reciklažnog dvorišta. Naime, za 07. srpnja 2020. predviđeno je otvaranje Reciklažnog dvorišta Čepin.

{gallery}Vodovod_urednost_02.07.2020.{/gallery}

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Arsen u vodi za piće prirodnog je podrijetla i problem je ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u ovom dijelu Europe

U probni rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju u Vodovodu

U osječkom Vodovodu u probni je rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju koji je financiran sredstvima EU fondova. Investicija Više…

Kvaliteta distribuirane vode niti u jednom trenutku nije upitna

Vodovod-Osijek provodi redoviti postupak ispiranja vodoopskrbne mreže 

U sklopu redovnih aktivnosti održavanja sustava javne vodoopskrbne mreže, VODOVOD-OSIJEK d.o.o. provodi proljetno ispiranje vodovodne mreže. Ispiranje mreže provodi se Više…

Sukladno ovoj odluci i odredbama Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga, korisnicima će biti fakturirana prosječna potrošnja, sve dok se očitanjem ne ustanovi stvarna

Vodovod Osijek: Zbog koronavirusa vodomjeri se neće očitavati do daljnjeg

Zbog proglašenog stanja pandemije koronavirusa, i u svezi s njom preporuka Stožera civilne zaštite RH, Uprava VODOVOD-OSIJEK d.o.o. donijela je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 561

Danas zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

Zadnji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja)

Dobre vijesti! Napokon dan bez novopozitivnih na koronavirus

Iako se na razvoju cjepiva protiv Covida-19 intenzivno radi, još uvijek nije u potpunosti razvijeno i odobreno za uporabu...

Postoji mogućnost nestanka šprica kad se pojavi cjepivo za Covid-19