POLITIKA

Stara vatrogasna vozila napokon odlaze u povijest za 6 DVD-a OBŽ-a

Županija odobrila potpore za sufinanciranje vatrogasnih vozila za šest vatrogasnih društava

  Objavljeno 15.06.2018
  Nikolina Ćosić

  “Opremanje vatrogasnih društava prioritet je županije” – istaknuo je danas zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, na svečanom potpisivanju ugovora o potpori za sufinanciranje vatrogasnih vozila za potrebe dobrovoljnih vatrogasnih društava OBŽ.

  Veliki problem s kojim se susreću dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, su nedostatak vozila ili postojeća vozila stara po 35 i 40 godina, što im uvelike otežava posao.

  Županija je zbog toga u proračunu za ovu godinu osigurala 300.000,00 kuna te ih preko javnog poziva ponudila dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Na poziv se javilo 38 DVD-ova, a županijsko povjerenstvo, uz uvažavanje mišljenja Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, odobrilo je potpore za šest vatrogasnih društava. Cenzus za financiranje je do sada bio maksimalno 20 000 kuna za kupovinu vatrogasnih vozila, a sada je podignut na između 20 000 i 75 000 kuna. Još nije povećana ukupna masa novca, koja je i do sada iznosila 300 000 kuna, ali je zamjenik župana Ivanović najavio kako će “gledati da u nekom vremenu ispred nas taj iznos bude povećan.”

  Dodjela sredstava:

  Potpore su tako za ovu godinu dobili DVD Općine Čeminac, (30.000,00 kn), DVD Donja Motičina (75.000,00 kn), DVD Klokočevci (20.000,00 kn), DVD Ernestinovo (40.000,00 kn), DVD Podgorač (60.000,00 kn) i DVD Hrastin (75.000,00 kn).
  Koliko im sredstva znače naglasio je Davor Vrabac, tajnik DVD Donja Motičina, koji je rekao kako trenutno raspolažu s jednom vatrogasnom cisternom starom 40 godina i jednim kombi vozilom starim 35 godina koje je posuđeno te kako su uvijek u situaciji da moraju posuđivati kombi vozila. S obzirom da ove godine slave 70. godina DVD-a, dobili su dio sredstava i od Općine Donja Motičina koja u kombinaciji sa 75 000 kuna, koliko su dobili od županije, će biti dovoljna da napokon imaju jedno pravo vlastito kombi vozilo.

  Planovi:

  Ivanović je još naglasio kako će “Odjel za ruralni razvoj u četiri svoja projekta podijeliti oko milijun kuna sredstava dobrovoljnim vatrogasnim društvima, što smatramo da je iznos koji nije dostatan, ali radimo na tome da ga povećamo i da bude na zadovoljstvo svih vatrogasaca, a njih je ukupno negdje 4000 u 141 vatrogasnom društvu.”
  OBŽ sufinancira DVD-ove OBŽ sufinancira DVD-ove OBŽ sufinancira DVD-ove

  VEZANE VIJESTI

  Komarci u Osječko-baranjskoj županiji postaju nacionalni problem

  Anušić i Vrkić traže pomoć Vlade u borbi protiv komaraca!

  Komarci su već dobro poznati veliki problem na našem području u proljetnim i ljetnim mjesecima. Svake godine se čini da Više…

  Anušić je sportski tip, trči polumaratone, u formi je. Požega je, osim što je profesor na Ekonomskom fakultetu, i nogometni trener ...

  Anušić i Požega gledaju film navijačke skupine Kohorta

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, stižu sutra na proslavu 30. rođendana osječke Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

  "Ovo je početna konferencija za projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koja su najviše pogođena upravo tom situacijom, milijun i pol kuna vrijedan je projekat, a sva djeca koja su obuhvaćena s tim problemom imati će prehranu kroz cijelu godinu."

  Ivan Anušić: Besplatna prehrana, kuhani obrok, hrana koja je ekološki zdrava i ispravna te dobavljena s naših OPG-ova

  Osijek ima 2289 manje nezaposlenih nego u 2016. godini, izvoz je rastao, a IT sektor udvostručio dobitak koji ne prestaje rasti. Ovim tempom postajemo IT središte!

  Željko Požega: ”Osijek postaje IT grad”