KULTURA

Stigao je i predzadnji dan OLJK-a

Neke stvari jednostavno ne smijete propustiti...

Objavljeno 13.07.2019
Ivona Amidžić

Sve je tako brzo prošlo, stiže nam i posljednji vikend ovogodišnjeg OLJK-a. Današnji predzadnji dan donosi neke posebne i zanimljive naslove, provjerite koje:

WALDINGERIONICA

Program i ove subote započinjemo u prijepodnevnim satima radionicom u Galeriji Waldinger. Namijenjena je djeci od 6 do 12 godina, a inspirirana izložbom Ivana Kožarića. Tema likovne radionice je skulptura, a naziv “Punina i praznina”. Početak je u 10 sati i 30 minuta.

URBANE INTERVENCIJE

Program Urbane intervencije je usmjeren na propitivanje prostornih odnosa spojem arhitekture i ulične umjetnosti te interakcije obnovljenog objekta i lokalne zajednice.

Kroz program je planirana obnova i uređenje tramvajskog stajališta ispred Perivoja kralja Tomislava, uz stručni nadzor i savjetovanje Konzervatorskog odjela u Osijeku. Uređenje i prenamjena napuštenog stajališta je koncipirano u stvaranje javne “ulične” galerije.

Također, programom se pridonosi popularizaciji i razvijanju “ulične” umjetnosti (street art) u gradu. Projekt će biti javno predstavljen u 19 sati.

“TRI TOČKE”

Ambijentalna predstava “Tri točke” realizirana je u sklopu međunarodnog projekta pod nazivom “S.O.S. – Subotica Osijek secesijska tematska ruta”. Predstava je nastala prema povijesnim činjenicama o članovima poznatih osječkih obitelji Povischil, Hengl i Sauter, a detalji njihovih života su prikazani kroz odnose između sluga i poslodavaca.

Šetnjom kroz Europsku aveniju probudit ćemo brojna sjećanja na razdoblje secesije i otkriti kulturno i povijesno značenje koje se krije iza projekta S.O.S. Vidimo se u 20 sati na Europskoj aveniji, ispred kućnog broja 12.

MOSTARSKI “HAMLET”

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, hrvatski dramski klasik, ovjenčan brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga uprizorenja u prošlih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama u bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu, uglavnom jamči uspjeh svakoj kazališnoj kući kao svojevrsni repertoarni eliksir.

No s druge strane, upravo zbog činjenice da je njezina repertoarna zavodljivost utkana u kolektivno nesvjesno ovih prostora, njezina postavka može biti mač s dvije oštrice. Mostarski „Hamlet“ postavljen je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu.

Prostor zapravo sugerira jednu veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim „Hamletom“ kao jedinom točkom dnevnog reda. Predstava će biti odigrana u HNK u Osijeku, s početkom u 21 sat.

foto: OLJK (Kristijan Cimer)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Iznimno bogat tjedan pun aktivnosti i događanja u kinu Urania koji nudi za svakoga po nešto, pogledajte što će se sve događati u novom tjednu kina Urania

Štampar i Pračovjek uz ženske priče kao dio Frankofonije i Tjedna mozga

Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova u čast Međunarodnog dana žena 8. ožujka. Ove godine program Više…

Doznati ćemo "Tko je ovdje lud" zašto netko ima a "Nit' ora nit' kopa"... u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stižu i 2 nova filmska naslova

Ponovno pitamo: Tko je ovdje lud?

Četvrtak 29. veljače u kinu Urania neće biti poseban samo zbog datuma. Na taj dan će ponovno ugostiti Kazalište Planet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!