ŽIVOT

Stiglo nam je proljeće 2023!

Ove godine je ‘proljetna ravnodnevnica’ u ponedjeljak, 20. ožujka u 22:24 sati. Nakon dugih, hladnih i tamnih zimskih mjeseci proljeće donosi život u svijet prirode.

Objavljeno 20.03.2023
Matija Ivanković

Proljeće astronomski započinje na proljetni ekvinocij, ravnodnevnicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati, jednako kao i tamni dio dana. Zapravo, proljeće koje započinje 21. ožujka za svoga života vjerojatno više nećete vidjeti, jer sljedeći put proljeće će započeti 21. ožujka tek 2101.

Ove godine je ‘proljetna ravnodnevnica’ u ponedjeljak, 20. ožujka u 22:24 sati. Nakon dugih, hladnih i tamnih zimskih mjeseci proljeće donosi život u svijet prirode. Dani postaju duži, cvijeće počinje cvjetati, drveće i grmlje ponovo imaju mladice, a životinjski svijet počinje se buditi iz zimskog sna.

Zašto se mijenja datum prvog dana proljeća?

Proljetna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. – ovisno o tome kada se Sunce nađe iznad ekvatora Zemlje. Postoje dvije različite metode koje utvrđuju početak i kraj godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom – meteorolozi promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. To se određuje klimatološki, praćenjem statistike o temperaturama i koordinira prema kalendaru – kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Prema ovoj metodi svako godišnje doba traje tri mjeseca.

Druga astronomska metoda, temelji se na – astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

Najviše nesreća događa se početkom sezone jer su vozači automobila i drugih vozila zaboravili na motoriste koji nisu zanemarivi u prometu...

Dolaskom proljeća potreban je pojačan oprez u prometu

Dolaskom ljetnog perioda i lijepog vremena povećava se i broj motociklista na cestama te Vas ovim putem MOLIMO, kako smo Više…

Dan narcisa obilježili su i SDP kao i gradska uprava grada Osijeka. Dan narcisa se obilježava od 1997. godine, a cvijet narcisa odabran je kao simbol proljeća

Obilježen dan Narcisa koji podsjeća na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

Tradicionalno, prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa. Prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala već desetljećima se prikupljaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje