ŽIVOT

Stiže drastični obrat u vremenu: nevrijeme, vjetar, tuča, snijeg… Izdan alarm za cijelu zemlju

"Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg"

Objavljeno 04.02.2020
Ivona Amidžić

U istočnoj i središnjoj Hrvatskoj oblačno, moguća prolazno jača kiša, lokalno praćena grmljavinom, a moguće je grmljavinsko nevrijeme uglavnom u Posavini i Pokuplju.

Umjeren do jak jugozapadni vjetar sredinom dana i poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni. Mjestimice su mogući i olujni udari. Najviša dnevna temperatura zraka u Osijeku do 11 °C, no prema večeri osjetno hladnije.

Sutra očekujemo promjenljivo oblačno i izrazito vjetrovito, ponegdje uz malo oborine. Moguća susnježica. Prema večeri prestanak oborine i postupno razvedravanje sa zapada.

Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -1 do 3, a najviša dnevna temperatura između 2 i 7 °C.

Sljedećih dana nema pretjerane promjene. Očekujemo umjerenu naoblaku. U četvrtak će još puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura zraka u Osijeku ići će od -3 rano ujutro do 5 °C poslijepodne.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu zemlju

Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima. I potkraj mjeseca stigla je brza promjena s kojom smo od jutarnje magle na kopnu do kraja dana imali i pljuskove, tuču pa i susnježicu i snijeg. Tom je promjenom u nekim mjestima i malo ublažen manjak oborine koji se bilježio u cijeloj zemlji. A čini se da je to samo uvertira u događaje koji slijede.

Naime, idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo ‘prave zime’ preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu. Naime, od početka je mjeseca, uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka bila iznad 15 °C. Čak je u unutrašnjosti više sunčana vremena bilo nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. Noći su također bile razmjerno tople, izostali su jutarnji minusi.

Međutim, već današnji dan donosi nagli obrat situacije. U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada stiže veća količina znatno hladnijeg zraka. Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahlađenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.

U svakom slučaju nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije!

foto: DHMZ (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na snazi je odluka o komunalnom redu grada osijeka kao i OBŽ o provođenju mjera zaštita od požara. Kazne su velike a u slučaju ozbiljnog požara tu je i kaznena odgovornost. Budite oprezni sa paljenjem vatre!

[VIDEO] Osječki vatrogasci – Upozorenje građanima!

Dolaskom toplijeg vremena počele su i tradicionalne aktivnosti čišćenja vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada. KAKO Više…

Sve službe izvijestile su gradonačelnika da su na najvišem stupnju pripravnosti, te da su međusobno koordinirane.  Iz Centra 112 apeliraju na građane da poduzmu preventivne mjere samozaštite, te da prate prognozu

Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka

Osječki gradonačelnik Ivan Radić sazvao je Stožer Civilne zaštite Grada Osijeka kako bi se uvjerio u spremnost hitnih službi za Više…

Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok

DHMZ upozorenje – veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine

DHMZ – KRATKOROČNO UPOZORENJE NA OPASNE VREMENSKE POJAVE ZA HRVATSKU Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku