ŽIVOT

Stiže novi zakon o zabrani petardi

Građani više neće smjeti pucati petardama niti za Novu godinu

Objavljeno 10.01.2020
Ivona Amidžić

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tijekom cijele godine, piše Index.

Javna rasprava trajat će do 7. veljače, a ovaj prijedlog zakona i vi možete komentirati na ovom linku.

Iz MUP-a navode kako su se sustavno kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to vrijedilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabava i upotreba petardi kategorije F3 tijekom cijele godine, no zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju djeca

“Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale zabrinute udruge i brojni građani”, stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike – F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smjeti pucati petardama niti za Novu godinu

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno koristiti petarde kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

“Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama iz stavka 1. ovog članka.

Uporaba pirotehničkih sredstava iz stavka 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana,  građanima nije dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe”, bit će članci novog Zakona koji će regulirati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će koristiti pirotehnička sredstva kategorije F1 tijekom cijele godine.

foto: PU osječko-baranjska

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Brži i jednostavniji prelazak granice, mogućnost najave dolaska na odredište i maksimalna sigurnost i pouzdanost samo su neke od prednosti Više…

Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike

Bez petardi! Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija!

– Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od Više…

Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača

Borzan nakon maratonskih pregovora: Izborila sam sve što sam obećala

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe, u Zagrebu, konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o svom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek