ŽIVOT

Stižu nove osobne iskaznice, imat će i otiske prstiju

Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a donosi brojne promjene kod osobnih iskaznica...

  Objavljeno 25.05.2021
  Ivona Amidžić

  Hrvatski sabor izmijenio je u prosincu Zakon o osobnoj iskaznici. Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, prenosi Index.

  Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a donosi brojne promjene kod osobnih iskaznica.

  Novi izgled osobne

  Nove osobne iskaznice će uz novi izgled sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina. Propisano je i da je rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima deset godina.

  Osobne će vrijediti pet godina. Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

  Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

  Osobna će služiti i kao zdravstvena

  Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

  Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

  Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

  Digitalne iskaznice na mobitelima

  Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka:

  1. Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke
  2. Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice
  3. Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

  Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, stoji u novom Zakonu.

  foto: PU zagrebačka

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U izradi izmjena sudjelovala je povezana struka i institucije te građani, uvode se značajne novosti u zakonsku regulativu na području sigurnosti prometa na cestama.

  U subotu stupaju na snagu izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

  U subotu, 30. srpnja, na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine, Više…

  U srpnju i kolovozu MUP omogućava građanima dolazak po izrađene dokumente i subotom od 08:00 - 13:00 sati

  MUP Osijek – Subotom po dokumente

  Iz policije javljaju kako će zbog povećanog broja neuručenih dokumenata, te ukazane potrebe i interesa građana, u vremenu od 9. Više…

  Stižu promjene na WhatsApp, neke su dugoočekivane i pomoći će vam da se riješite dosadnih ljudi... :) a neke će vam omogućavati i slanje direktnih poruka u grupama...

  Popularni WhatsApp uvodi promjenu koju su korisnici priželjkivali godinama

  Aplikacija je predstavila niz novih značajki od kojih se mnoge odnose na grupne razgovore pa tako uvode mogućnost “muteanja” određenih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

  Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

  Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

  Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

  Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

  HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?