Što se fino kuha na Badnjak? Mi vam donosimo recept za najbolji riblji fiš paprikaš!
Ima li boljeg specijaliteta od pravog, slavonskog, dobrog, starog fiš paprikaša? Nikad nam neće dosaditi, a kod nas u Slavoniji je tradicija da se priprema za Badnjak... Evo recepta!
Badnjak nam je pokucao na vrata. Uz Badnjak, dakako, povezano je i okupljanje oko obiteljskog stola, pripremanje hrane i uživanje u raznim delicijama.
Uživate li vi u tradicionalnim receptima, ili pak pripremate nešto drugačije i u modernijem stilu?
Ukoliko se držite stare, dobre tradicije – evo recepta koji je već godinama ustaljena tradicija u našoj Slavoniji i Baranji. Pitate se o čemu je riječ? To je, naravno, dobar, stari fiš paprikaš!
SLAVONSKA TRADICIJA
Badnji dan započinje svečano već na doručku uz mednu rakiju i posna jela. Stari običaj je bio da se ne jede ništa do večere koja je obilna i posna, a najčešće se priprema fiš paprikaš. Osim fiša, na meniju se mogu naći biranije slatkovodne vrste poput pastrve, soma ili šarana. Jedno od čuvenijih i slasnijih slavonskih ribljih specijaliteta je šaran s rašlja.
RECEPT ZA NAJBOLJI RIBLJI FIŠ PAPRIKAŠ
Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika – u tome leži ”sva mudrost”. 😉
Sastojci:
- 1,5L vode
- 0,250 kg miksanog crvenog luka
- 0,800kg ribe (šaran, som, štuka)
- 2,5 žlice paprike slatke
- 1/3 žlice ljute paprike
- 0,3dcl kuhanog domaćeg paradajza (jedna puna čašica za rakiju)
- 0,5dcl bijelog vina žlica soli
Priprema:
U kotlić na živu vatru staviti vodu, tri vrste ribe i luk Minutu prije nego zakuha staviti slatku, ljutu papriku i sol Nakon 10 minuta vrenja staviti sok od paradajza, domaće vino, mlječ i ikru.
Kuhati sve ukupno 20 do 22 minute, ne duže – da se riba ne počne raspadati.
Uz to poslužiti domaće rezance.
Pravite li domaću tjesteninu?
Tijesto je vrlo slično kao za mlince. Ne smijete ih valjati tanko kao za juhu, treba biti malo deblje. Nema neke filozofije samo se držite recepta, malo brašna, jaja i voda. Bitno je da se ništa ne lijepi.
Dodatni savjeti
Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu.
Ono što morate znati kad radite fiš je da ga baš nikad ne miješate, riba će vam se u tom slučaju raspasti i zato kotlić treba samo lagano protresti ili „zavrtjeti“.
Kažu da pravi znalci ne bacaju mliječ već je dodaju 15 minuta prije kraja kuhanja za dodatan gušt.
Poslužite ga uz graševinu i u slast!
Ostavite mjesta i za božićne delicije koje vas čekaju samo dan kasnije… 😉
FOTO: Youtube (screenshot)
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?