ŽIVOT

Što se fino kuha na Badnjak? Mi vam donosimo recept za najbolji riblji fiš paprikaš!

Ima li boljeg specijaliteta od pravog, slavonskog, dobrog, starog fiš paprikaša? Nikad nam neće dosaditi, a kod nas u Slavoniji je tradicija da se priprema za Badnjak... Evo recepta!

Objavljeno 24.12.2018
Antonela Verković

Badnjak nam je pokucao na vrata. Uz Badnjak, dakako, povezano je i okupljanje oko obiteljskog stola, pripremanje hrane i uživanje u raznim delicijama.

Uživate li vi u tradicionalnim receptima, ili pak pripremate nešto drugačije i u modernijem stilu?

Ukoliko se držite stare, dobre tradicije – evo recepta koji je već godinama ustaljena tradicija u našoj Slavoniji i Baranji. Pitate se o čemu je riječ? To je, naravno, dobar, stari fiš paprikaš!

SLAVONSKA TRADICIJA

Badnji dan započinje svečano već na doručku uz mednu rakiju i posna jela. Stari običaj je bio da se ne jede ništa do večere koja je obilna i posna, a najčešće se priprema fiš paprikaš. Osim fiša, na meniju se mogu naći biranije slatkovodne vrste poput pastrve, soma ili šarana. Jedno od čuvenijih i slasnijih slavonskih ribljih specijaliteta je šaran s rašlja.

RECEPT ZA NAJBOLJI RIBLJI FIŠ PAPRIKAŠ

Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika – u tome leži ”sva mudrost”. 😉

Sastojci:

  • 1,5L vode
  • 0,250 kg miksanog crvenog luka
  • 0,800kg ribe (šaran, som, štuka)
  • 2,5 žlice paprike slatke
  • 1/3 žlice ljute paprike
  • 0,3dcl kuhanog domaćeg paradajza (jedna puna čašica za rakiju)
  • 0,5dcl bijelog vina žlica soli

Priprema:

U kotlić na živu vatru staviti vodu, tri vrste ribe i luk Minutu prije nego zakuha staviti slatku, ljutu papriku i sol Nakon 10 minuta vrenja staviti sok od paradajza, domaće vino, mlječ i ikru.

Kuhati sve ukupno 20 do 22 minute, ne duže – da se riba ne počne raspadati.

Uz to poslužiti domaće rezance.

Pravite li domaću tjesteninu?

Tijesto je vrlo slično kao za mlince. Ne smijete ih valjati tanko kao za juhu, treba biti malo deblje. Nema neke filozofije samo se držite recepta, malo brašna, jaja i voda. Bitno je da se ništa ne lijepi.

Dodatni savjeti

Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu.

Ono što morate znati kad radite fiš je da ga baš nikad ne miješate, riba će vam se u tom slučaju raspasti  i zato kotlić treba samo lagano protresti ili „zavrtjeti“.

Kažu da pravi znalci ne bacaju mliječ već je dodaju 15 minuta prije kraja kuhanja za dodatan gušt.

Poslužite ga uz graševinu i u slast!

Ostavite mjesta i za božićne delicije koje vas čekaju samo dan kasnije… 😉

FOTO: Youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

[NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

Prvog vikenda u listopadu, u mjestu Lug, 4.-5. listopada održava se tradicionalni Paprika fest – najveća sajamska manifestacija posvećena začinskoj Više…

Riječ je o mladoj generaciji djevojaka koje svojom ljepotom, osobnošću i ambicijom dostojno predstavljaju regiju odnosno svoje županije bogate tradicijom i kulturnim nasljeđem

Četiri Slavonke na izboru za Miss Hrvatske

Na ovogodišnjem 30. izboru za Miss Hrvatske, koji će se krajem listopada održati u Zagrebu, Slavonija će imati čak 4 Više…

Baranja u rujnu nije samo destinacija – to je doživljaj koji se osjeća svim čulima. U svakom zalogaju lokalne kuhinje, svakoj čaši vina i svakom glazbenom tonu prepoznaje se regija u kojoj tradicija nije samo baština, već živa svakodnevica

Baranja u rujnu: Mjesec autentičnih okusa, glazbe i vinskih doživljaja

Rujan u Baranji donosi jedinstvenu sinergiju gastronomije, tradicije i kulture. Smještena između Drave i Dunava, ova regija tijekom jeseni postaje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Uz zabavne, zanimljive i interaktivne STEAM aktivnosti djeca od 7 do 10 godina upoznat će se s pojmovima financijske pismenosti na različitim radionicama

Dan štednje – STEAM AVANTURA!

Sudjelovanje na Simpoziju besplatno je  i otvoreno za sve!

[NAJAVA] SIZOS 2025. – Simpozij zdravstva Osijek

Na dan Svih svetih bit će uvedene dodatne linije GPP-a prema Centralnom groblju, koje će prometovati učestalije i prema posebno prilagođenom voznom redu

Na inicijativu gradonačelnika Radića besplatan javni prijevoz za građane Osijeka na blagdan Svih svetih