ŽIVOT

Što se fino kuha na Badnjak? Mi vam donosimo recept za najbolji riblji fiš paprikaš!

Ima li boljeg specijaliteta od pravog, slavonskog, dobrog, starog fiš paprikaša? Nikad nam neće dosaditi, a kod nas u Slavoniji je tradicija da se priprema za Badnjak... Evo recepta!

Objavljeno 24.12.2018
Antonela Verković

Badnjak nam je pokucao na vrata. Uz Badnjak, dakako, povezano je i okupljanje oko obiteljskog stola, pripremanje hrane i uživanje u raznim delicijama.

Uživate li vi u tradicionalnim receptima, ili pak pripremate nešto drugačije i u modernijem stilu?

Ukoliko se držite stare, dobre tradicije – evo recepta koji je već godinama ustaljena tradicija u našoj Slavoniji i Baranji. Pitate se o čemu je riječ? To je, naravno, dobar, stari fiš paprikaš!

SLAVONSKA TRADICIJA

Badnji dan započinje svečano već na doručku uz mednu rakiju i posna jela. Stari običaj je bio da se ne jede ništa do večere koja je obilna i posna, a najčešće se priprema fiš paprikaš. Osim fiša, na meniju se mogu naći biranije slatkovodne vrste poput pastrve, soma ili šarana. Jedno od čuvenijih i slasnijih slavonskih ribljih specijaliteta je šaran s rašlja.

RECEPT ZA NAJBOLJI RIBLJI FIŠ PAPRIKAŠ

Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika – u tome leži ”sva mudrost”. 😉

Sastojci:

  • 1,5L vode
  • 0,250 kg miksanog crvenog luka
  • 0,800kg ribe (šaran, som, štuka)
  • 2,5 žlice paprike slatke
  • 1/3 žlice ljute paprike
  • 0,3dcl kuhanog domaćeg paradajza (jedna puna čašica za rakiju)
  • 0,5dcl bijelog vina žlica soli

Priprema:

U kotlić na živu vatru staviti vodu, tri vrste ribe i luk Minutu prije nego zakuha staviti slatku, ljutu papriku i sol Nakon 10 minuta vrenja staviti sok od paradajza, domaće vino, mlječ i ikru.

Kuhati sve ukupno 20 do 22 minute, ne duže – da se riba ne počne raspadati.

Uz to poslužiti domaće rezance.

Pravite li domaću tjesteninu?

Tijesto je vrlo slično kao za mlince. Ne smijete ih valjati tanko kao za juhu, treba biti malo deblje. Nema neke filozofije samo se držite recepta, malo brašna, jaja i voda. Bitno je da se ništa ne lijepi.

Dodatni savjeti

Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu.

Ono što morate znati kad radite fiš je da ga baš nikad ne miješate, riba će vam se u tom slučaju raspasti  i zato kotlić treba samo lagano protresti ili „zavrtjeti“.

Kažu da pravi znalci ne bacaju mliječ već je dodaju 15 minuta prije kraja kuhanja za dodatan gušt.

Poslužite ga uz graševinu i u slast!

Ostavite mjesta i za božićne delicije koje vas čekaju samo dan kasnije… 😉

FOTO: Youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

Više od 15 000 ljudi iz cijele Hrvatske, Mađarske te ostalih europskih zemalja tijekom proteklog je vikenda posjetilo Zmajevac i uživalo u ovom jedinstvenom eno gastro turističkom doživljaju u baranjskim surducima

[FOTO] U baranjskom Zmajevcu održan Vinski maraton

Proteklog je vikenda kroz malo baranjsko mjesto Zmajevac prošlo više od 15 000 ljubitelja vina, dobre hrane i zabave. Vinski Više…

Ovogodišnji Vinatlon je okupio više od dvije tisuće posjetitelja, što ovu manifestaciju, čije je treće izdanje održano ovog vikenda, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske

[FOTO] Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina

Iz godine u godinu sve je bolji – baš kao i vino – Vinatlon je ove godine oduševio posjetitelje. Nakon Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku