POLITIKA

“Što se krije iza poništenog Rješenja kojim je Grad trebao osigurati izgradnju produžetka Kanižlićeve ulice u Osijeku?”

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijek Ivan Radić danas je održao Konferenciju za javnost

  Objavljeno 30.05.2019
  Tamara Lemajić

  Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijek Ivan Radić danas je održao Konferenciju za javnost pod nazivom “Što se krije iza poništenog Rješenja kojim je Grad trebao osigurati izgradnju produžetka Kanižlićeve ulice u Osijeku”?

  Prije nekoliko dana, točnije 23. svibnja ove godine, grad Osijek je donio Rješenje o poništenju Rješenja o odabiru najpovoljnije ponude u postupku javne nabave za izvođenje radova na izgradnji nerazvrstane ceste odnosno produžetka Kanižlićeve ulice u Osijeku.

  Postavlja se pitanje što to znači odnosno zašto do danas mi još uvijek nemamo riješeno ime izvođača koji će izvoditi radove na toj cesti o kojoj govorimo već godinu i pol dana. Također treba reći da ova cesta prolazi uz buduću zgradu I. Gimnazije i vodi prema budućem stadionu i nogometnom kampu NK Osijeka, kaže Radić.

  Radića tada kronološki pojašnjava što se sve događalo u posljednjih godinu i pol dana po pitanju izgradnje ove ceste.

  Tijekom 2018. i 2019. godine Grad u otvorenim postupcima javne nabave pokušava pronaći najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji produžetka Kanižlićeve ulice.Prva objava javnog poziva o nadmetanju bila je 29.6.2018. kada je Grad stavio da je procijenjena vrijednost radova 12,7 milijuna kuna. Grad tada nije dobio zadovoljavajuću ponudu te je natječaj poništen. Tada je rečeno da je velika razlika između procijenjene vrijednosti i ponuda koje je Grad dobio. Nakon toga vrlo brzo slijedi i drugi poziv za nadmetanje. 6.8.2018. Grad je stavio procijenjenu vrijednost radova 10,1 milijun kuna što znači manju procjenu nego prvi puta kada nitko nije dobio posao. Bilo je jasno ako nitko nije dobio kada je bilo 12,7 milijuna kuna procjena da nitko neće dobiti ni za 10,1 milijun kuna, govori Radić i nastavlja.8.2. 2019. slijedi treća objava i to po do tada najmanjoj procijenjenoj vrijednosti. Znači procjene konstantno padaju. Ovog puta po vrijednosti od 9,6 milijuna kuna. Mislim da ne moram napominjat da ako nitko nije dobio na prva dva natječaja koja su bila znatno veća u procjenama da nitko nije dobio niti na trećoj ponudi za javno nadmetanje. I onda dolazimo do posljednje objave javnog poziva u postupku javne nabave 3.4.2019. godine. Grad je tada procijenio vrijednost radova na 14,8 milijuna kuna. To je ujedno bila i najbliža procjena onoj procjeni koju je odredio projektant.Temeljem tog natječaja Grad donosi rješenje o izboru izvođača i tu dolazimo do jednog problema. Izvođač koji je dobio ovaj posao od Grada nije imao do kraja riješenu dokumentaciju. Kod tih javnih poziva morate dati i bankovnu garanciju. Iako je rečeno da je određena tvrtka dala bankovnu garanciju, nakon što je zatražena na uvid ta garancija, utvrđeno je da garancije nije bilo. Nakon što je otkriveno da nema bankovne garancije Grad ide vrlo brzo u poništenje Rješenja kojim su dali posao uz procijenjenu vrijednost od 14,8 milijuna kuna, kaže Radić.

  Ovdje se nameće veliki spektar pitanja i nedoumica, konstatira Radić te javno upućuje pitanja gradskoj upravi.

  Zašto su gradske službe svjesno smanjivale procijenjenu vrijednost zemljišta kroz javne natječaje i nakon toga iste poništavale?
  Zašto su se objavljivali natječaji za koje se unaprijed znalo da nitko na njima neće dobiti posao odnosno da neće polučiti željeni rezultat?
  Zašto se toliko dugo čekalo da se objavi natječaj s procjenom sukladno procjeni projektanta?
  Jesu li prva tri natječaja bila gubljenje vremena?
  Je li odabirom izvođača bez da je poštovana procedura odnosno bez odgovarajuće dokumentacije došlo do počinjenja kaznenog djela?
  Je li na ovaj način netko u Gradu namjerno opstruirao, odugovlačio izgradnju Kanižlićeve ulice, a samim time i sve ono što se tamo gradi i što se treba graditi?

  Znači, mi smo izgubili godinu dana, a još uvijek nemamo izvođača za jednu ceste, zaključuje Radić.

  foto: GO HDZ Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Sprema li se smjena predsjednika osječkog Gradskog vijeća zbog njegovog sudjelovanja u timu Miroslava Škore?

  Željko Požega: Prijatelju Škori pomagat ću bez obzira na cijenu

  Prema pisanju Jutarnjeg lista HDZ je krenuo u preslagivanje većine u osječkom Gradskom vijeću i smjenjivanje predsjednika Gradskog vijeća. To Više…

  Ustavni stručnjak subotom uvijek 'oplete' po društvenim zbivanjima, a nedjeljom završi redovito kod nas na portalu :)

  Mato Palić ‘nedjeljom’ – ‘udario’ po HDZ-u

  – Ako je točno da je HDZ skočio na 27% nakon rekonstrukcije Vlade RH onda do parlamentarnih izbora iduće godine Više…

  Priopćenje prenosimo u cijelosti ... Na zidu samo čavao!?

  HDZ: Nema hrvatskog grba u šodolovačkoj vijećnici!?

  HDZ Općine Šodolovci jučer se oglasio priopćenjem prema svim medijima, a s brojnim temama iz spomenute općine, među kojima i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Odlukom o darovanju Gradu Osijeku, za sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada, pripast će nekretnina u k.o. Sarvaš, vrijednosti 3.250.000,00 kuna

  Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem dodijeljena četiri stana u Vinkovcima te darovane nekretnine vrijedne 6,4 milijuna kuna

  Borzan: Trans masti su tihi ubojica, pojedinačno najštetniji sastojak hrane

  (VIDEO) EU donijela zakonsko ograničenje upotrebe trans masti u proizvodnji hrane

  Požega: "Pitao me sin zašto je štrajk prekinut... Ja sam mu odgovorio da nije prekinut, samo je odgođen na godinu dvije, do neke nove prigode..."

  Željko Požega jedan od tisuća ljudi nezadovoljnih postignutim dogovorom