GOSPODARSTVO

Što uzrokuje poskupljenje goriva?

Utorak ponekad za vozače ne donosi dobre vijesti, a upravo takav utorak imali smo jučer...

  Objavljeno 01.08.2018
  Tea Pakšec

  Jučerašnje poskupljenje goriva nikako ne ide u prilog onima koji se spremaju na putovanje. Psihološka granica od 10 kuna po litri goriva sve je bliža “probijanju” i kod dizelskih goriva. S poskupljenjem na nekim benzinskim crpkama, cijena litre dizel goriva doseže i do 9,98 kuna.

  Zašto poskupljuje gorivo?

  Cijena goriva uvjetovana je s više čimbenika. INA nam je poslala priopćenje u kojem stoji:

  -Sukladno Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cijene naftnih derivata od 20. veljače 2014. formiraju se slobodno prema tržišnom principu. Na formiranje prodajne cijene naftnih derivata utječu mnogobrojni elementi, od kojih su najvažniji cijena derivata na mediteranskom tržištu, trošarine te odnos kune i dolara.

  Trenutačno kretanje cijena derivata u Hrvatskoj posljedica je cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu koja je na najvišim razinama u posljednjih tri i pol godine što ima snažan utjecaj na visoke razine cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu gdje je uz sezonski utjecaj zabilježen novi rast kotacija.

  Uz to, svjetska geopolitička kretanja, kao i proizvodni planovi zemalja najvećih proizvođača nafte i stanje zaliha na svjetskim tržištima zasigurno pridonose sadašnjim kretanjima cijena nafte.- navodi INA, te uz to svakako treba obratiti pozornost da se cijene goriva razlikuju kod određenih prodavača goriva, ali i da u kompaniji INA nije ista cijena na svakoj lokaciji te nemaju određenu cijenu nego ona varira.

  VEZANE VIJESTI

  Benzin je psihološku granicu od 10 kuna po litri odavno "probio", a tome se približavaju i dizelska goriva

  Ponovno poskupljenje goriva – kupite bicikle, više se isplati

  Danas je došlo ponovno do poskupljenja goriva. Prosječna cijena litre benzina narasla je, dok se cijena dizela približava deset kuna. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  'Čepinski ipsilon' se polako pretvara u kružni tok ...

  Napreduje čepinski ipsilon – Razrovano, grbavo, ali samo što nije …

  U svakom trenutku 15 senzora prati njezino stanje i javlja proizvođaču treba li što i kako intervenirati u održavanju

  Beli Manastir postavio pametne klupe i pohvalio se na Facebook-u

  Osim što je Županija ondje imala 50 posto udjela, sve e-mail adrese, znakovito, djelatnika RRA su glasile na domenu obz.hr

  Dobar posao u Slavoniji!? Osijek prodao Županiji RRA za 1,7 milijuna kuna