GOSPODARSTVO

Stopa nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji se smanjuje

Značajan napredak dogodio se na području samozapošljavanja...

  Objavljeno 07.02.2019
  Antonela Verković

  Stopa nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji se smanjuje, a prošle godine značajan napredak dogodio se na području samozapošljavanja i tu mjeru politike zapošljavanja je iskoristilo 780 nezaposlenih osoba, dok je 700 koristilo mjeru pripravništva, rečeno je u srijedu na sastanku pedstavnika županije i osječkog Ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje( HZZ).

  O nastavku rada na projektima poticanja zapošljavanja u županiji razgovarali su župan Ivan Anušić i pročelnica županijskog  Odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović s predstojnikom HZZ – Regionalnog ureda Osijek Ivanom Ravlićem i voditeljicom Odsjeka posredovanja i priprema za zapošljavanje Ankicom Vučković.

  Zavod za zapošljavanje i Osječko-baranjska županija provode niz mjera za smanjenje nezaposlenosti, a na sastanku je dogovoreno da se ove godine osobita pozornost posveti edukacijama i prekvalifikacijama nezaposlenih osoba za njegovateljice, voditelje EU projekata, asistente u nastavi, vozače i informatička zanimanja.

  MJERE ZAPOŠLJAVANJA

  Želimo smanjivati stopu nezaposlenosti, pomoći nezaposlenima i poslodavcima. Sadašnja kretanja su pozitivna jer se stopa nezaposlenosti smanjuje, a zajedničkim aktivnostima pomoći ćemo da se takav trend i nastavi, rekao je osječko-baranjski župan Anušić.

  Prema riječima predstojnika Ravlića, prošle godine značajan napredak dogodio se i na području samozapošljavanja.

  „Tu je mjeru aktivne politike zapošljavanja na području županije iskoristilo 780 nezaposlenih osoba, dok je 700 koristilo mjeru pripravništva, a 1100 je sudjelovalo na javnim radovima”, rekao je Ravlić.

  U evidenciji Regionalnog ureda Osijek, dodao je, krajem 2018. godine bilo je 17.740 nezaposlenih osoba, što je ukupno 5033 osoba (22,1 posto) manje nego u prosincu 2017. godine. U istom razdoblju povećana je zaposlenost za 3,6 posto pa je na području Osječko-baranjske županije bilo ukupno 87.421 zaposlenih osoba.

  Pročelnica Katavić Milardović rekla je da Osječko-baranjska županija već 14 godina u suradnji s HZZ Regionalnim uredom Osijek provodi niz tečajeva i edukacija – za rad na računalu, njegovateljice, zidare, tesare, zavarivače, cvjećare i druga zanimanja do voditelja EU projekata.

  „Na taj način novim znanjima i zanimanjima osposobljeno je 960 polaznika, od kojih se oko 60 posto zaposlilo u roku od šest mjeseci nakon edukacije. Od prošle godine Županija uz troškove edukacije sufinancira i troškove prijevoza polaznika do mjesta edukacija, a tako će biti i ove godine jer je u proračunu Županije za poticanje zapošljavanja osigurano 300 tisuća kuna”, izvijestila je Katavić Milardović.

  FOTO: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a.

  Aktualni poslovi na tržištu rada? Prilike za vas! Prijavite se!

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. U nastavku provjerite koji se poslovi nude Više…

  TZ grada Osijeka nudi priliku za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa... Zainteresirani? :)

  Turistička zajednica grada Osijeka zapošljava!

  Oduvijek ste htjeli raditi u turizmu, mladi ste, ambiciozni i imate preduvjete za stručno osposobljavanje? Evo prilike… Turistička zajednica grada Više…

  Voditeljica projekta "OsnaŽENA" Dora Zlatarić najavila je kako će se projekt provoditi na području Osijeka i u općinama Čepinu, Šodolovcima, Vladislavcima i Vuki ...

  OsnaŽENA otvara 35 radnih mjesta za žene 50+

  Projektom “OsnaŽENA” (Ojačajmo starije i nemoćne aktiviranjem žena), koji provodi osječko Gradsko društvo Crvenoga križa u suradnji s Gradom Osijekom i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Belišćanski HDZ-ovci motivirani, tvrde, zahtjevima zabrinutih građana grada Belišća, šalju slike šlepera sa smećem!?

  Belišće se guši u nepoznatom smeću?

  Izgradnju sufinancira Europska unija, no po projektu kojeg su radili zajednički agencija Roda ('antunovačka RRA') i općina Antunovac

  Nataša Tramišak na ‘Fejsu’ objavila kako teku radovi u Antunovcu

  Grad Osijek objavljuje javnu raspravu o prijedlogu urbanističkog plana uređenja kompleksa “Gradski vrt”

  Plan uređenja kompleksa “Gradski vrt”