ŽIVOT

[Storytelling tura] Cipelcugom po Osijeku u lipnju – Osijek u kakvom još niste bili

Jeste li se ikada zapitali tko su bili stanovnici Tvrđe prije 200 godina? Kako su živjeli i čime su se bavili? Možda je ondje bio pekar, zlatar ili krojač iza tih starih vrata?

Objavljeno 03.06.2024
Darija Kovačić

Osijek – Jeste li se ikada zapitali tko su bili stanovnici Tvrđe prije 200 godina? Kako su živjeli i čime su se bavili? Možda je ondje bio pekar, zlatar ili krojač iza tih starih vrata? Storytelling tura “Gospodin Edgar nije u arhivu” nudi vam priliku da zavirite u te tajne kroz interpretaciju povijesti, inspiriranu knjigom “Priča o kugi i nevidljivom Edgaru” autorice Erike Žilić Vincetić.

Tura, koja se temelji na povijesnoj fikciji, vodi vas kroz 18. stoljeće Tvrđe, uvodeći vas u životne priče likova iz knjige, ali i stanovnika Tvrđe čije je postojanje i djelovanje dokumentirano. Početak je zakazan za 20:00 kod Vodenih vrata, a šetnja će obuhvatiti najzanimljivije dijelove Tvrđe. Savjetujemo da obujete udobnu obuću jer je tura hodanje intenzivno, a trajanje je oko 60 minuta.

Svjetlom fenjera kroz prošlost

Pripremite se na autentično iskustvo povratka u prošlost Osijeka. Ova noćna tura osvijetljena fenjerima otkrit će vam život unutar Tvrđe kao vojne utvrde, pričati o pandurima, bećarima, starim pekarama i Kužnom pilu. Bit ćete dio priče, uronjeni u atmosferu 18. stoljeća, a penjanje na gradske zidine i Vodena vrata dodatno će dočarati autentičnost doživljaja.

Priče iz Eržikinog žrvnja

Eržika će vas vodit kroz najljepše dijelove Osijeka. Možda najviše od svih tura, ova je upravo o ljudima čiji doprinos ovaj grad čini prekrasnim. Dobro informirana mlinarica pomoći će vam da osjetite duh i bogatstvo prošlih vremena.

Janjine priče – Putovanje kroz život sluškinje

Kao što, ranije spomenuta, Eržika priča o industrijalcima i umjetnicima, Janja nam priča o životu sluga i njihovih gospodara u Osijeku s početka 20.stoljeća. Otkrijte tajne skrivene iza fasada zidova Županijske ulice i Europske avenije. Kroz njezine priče saznat ćete o prošlim vremenima, tajnim prolazima i legendama koje su oblikovale grad.

Koga očekivati?

Nikolina Baškarad, diplomirana glumica i vlasnica obrta za kulturu, promidžbu i turizam ReActor, te Miroslav Kern iz Udruge Svjetlost fenjera, zajedno s možda ponekim posebnim gostom, bit će vaši vodiči kroz ove povijesnu avanturu.

Kako se prijaviti?

Prijave su obavezne i vrše se ispunjavanjem obrasca dostupnog na: https://forms.gle/ATh8UzWQ9sf25w3h8.

Kotizacija iznosi 5 eura po osobi, za djecu i umirovljenike 3 eura. Plaćanje se može izvršiti na račun naveden u obrascu ili na licu mjesta.

Ture su pogodne za djecu stariju od 10 godina.

U slučaju lošeg vremena, tura će biti odgođena, a prijavljeni će biti pravovremeno obaviješteni putem e-maila.

Za sve dodatne informacije, slobodno se obratite putem e-maila na: [email protected] .

Pripremite se za nezaboravnu večer putovanja kroz povijest i kulturu Osijeka!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

Cipelcugom po Osijeku u svibnju

ReActor ovaj mjesec organizira četiri storytelling ture (u 6 izvedbi). Na ovaj način ne samo da se promovira kultura i Više…

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

ReActor obrt za kulturu, promidžbu i turizam u mjesecu travnju organizira još jednu zabavnu i poučnu storytelling turu osječkom Tvrđom. Tura Više…

Organizirane su tri iznimno popularne ture objedinjene pod nazivom „Cipelcugom po Osijeku“ (više o njima u nastavku teksta) te nova, jedinstvena storytelling tura „Gospodin Edgar nije u arhivu“ osmišljena po motivima romana "Priča o kugi i nevidljivom Edgaru" autorice Erike Žilić Vincetić.

Nove ‘storytelling’ ture u Osijeku donose šarm prošlog vremena

ReActor u ožujku nudi 4 uzbudljive ‘storytelling’ ture koje će vas provesti kroz različita razdoblja bogate povijesti Osijeka. Organizirane su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

Tijekom provođenja navedene akcije vozačima i putnicima u vozilu su dijeljeni informativni leci pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas“

Policija provela preventivno-represivnu akciju usmjerena na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Za posjetitelje će biti osigurani dodatni programi poput  aqua aerobica,  DJ-a i praćenja utakmica Europskog nogometnog prvenstva.

Otvorena je Kopika, cijena ulaznica je ista a ima i novosti…