ŽIVOT

STOŽER: 18 novozaraženih, od jučer troje umrlo – Mjere se produžuju još dva tjedna!

Produžuju se mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti - Trajat će do 4. svibnja

  Objavljeno 18.04.2020
  Ivona Amidžić

  Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, piše Index.

  U Hrvatskoj je samo 18 novozaraženih u odnosu na jučer. Ukupni broj slučajeva u Hrvatskoj tako je 1.832.

  Od jučer su, prema objavama iz lokalnih Stožera, preminule još tri osobe, čime je broj umrlih u Hrvatskoj porastao na 39.

  Preminuo je 55-godišnji djelatnik makarskog Vodovoda koji je bio prva osoba s potvrđenim virusom na području Baške Vode. To je za Makarsku danas potvrdio načelnik Općine Baška Voda Josko Rošćić. Rošćić je potvrdio i da je nesretni muškarac i ranije imao ozbiljnije zdravstvene probleme s plućima.

  Ranije danas splitski je stožer objavio da je u bolnici u Splitu preminula 96-godišnja žena iz Doma u kojem je buknula zaraza. “Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je 96-godišnja korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici). Imala je i nekoliko kroničnih bolesti”, objavio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

  U Zagrebu je preminula 68-godišnja pacijentica koja je također imala ranije bolesti.

  “U 24 sata u Hrvatskoj imamo 18 novodijagnosticiranih. Od jučer su preminule dvije osobe u Splitu, 96-godišnja ženska osoba i 55-godišnji muškarac, i jedna pacijentica u Zagrebu od 68 godina. Na respiratoru je 27 ljudi, hospitalizirana je 331 osoba. Broj testiranih osoba je 21.647, a u posljednja 24 sata obavljeno je 694 testiranja. Ukupan broj oporavljenih osoba je 615”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

  Potvrdio je da su sve tri preminule osobe imale prethodne kronične bolesti.

  Božinović o mjerama

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da se produžuju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti, trajat će do 4. svibnja.

  Kazao je kako se produžuju mjere na granicama, no napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

  Božinović je ponovio da se večeras u ponoć ublažava mjera e-propusnica i to tako da više unutar pojedine županije neće biti potrebne e-propusnice.

  Capak: Ograničenja kretanja u županijama se ukidaju, a između županija ostaju

  “Imamo danas jednu vrlo povoljnu brojku kakvu nismo imali već dugo vremena. Zadnji put je bila između 17. i 18. ožujka. Prije pet dana smo imali brojku 66. Situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje od prije. Možda još imamo neke za koje ne znamo da su bolesni, koji su kliconoše. Opasnost nije prošla”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

  “Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju”, pojasnio je Capak dodavši da će se vrlo oprezno ublažavati mjere.

  Rekao je da ne može komentirati odluku Grada Zagreba da karantenu smjesti u privatni hotel, kao ni obrazloženje iz Grada da su to napravili zbog blizine Arene Zagreb gdje su se trebali smještati oboljeli. “To može biti povoljan faktor, ali ne znam je li presudan u ovom slučaju”, rekao je Capak.

  Markotić o testiranjima u domovima

  Šefica Zarazne Alemka Markotić govori o testiranjima u domovima za starije: “Postoje dvije vrste testova – molekularni i oni koji se pojavljuju zadnjih nekoliko tjedana. Kombinacija jednih i drugih može poboljšati situaciju. Svi štićenici u domovima u kojima se pojavila zaraza su testirani. Ono što će se dalje pokušati napraviti su brzi testovi za serološko testiranje koji ne mogu detektirati nekoga u prvih pet dana.”

  Objasnila je da će se ići na šire testiranje i osoblja i korisnika da bi se detektirali oni koji možda nemaju jasne simptome, kao i oni koji su asimptomatski preboljeli bolest. Kazala je kako će se raditi kombinacije testova.

  Capak je najavio mogućnost vraćanja javnog prijevoza

  “U nekom trenutku pustit ćemo javni prijevoz, ali ne onako kako je to bilo do sada – uz propisane stroge mjere ponašanja”, rekao je Capak.

  Ide se i prema otvaranju ugostiteljskih objekata, frizera te drugih uslužnih djelatnosti, koje će se morati organizirati uz stroge epidemiološke mjere.

  “Frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje, ali mogu imati zaštitnu opremu i dezinficirati sve s čime oni rade. Kada epidemiološka situacija dopusti, i frizeri će početi raditi”, rekao je Capak.

  Božinović objasnio promjene s propusnicama

  “Ukoliko postoje gospodarski razlozi, Stožer može donijeti odluku po kojoj se e-propusnice ne bi koristile između dviju županija. Ako se lokalni stožeri dogovore, nema razloga da Nacionalni stožer ne donese tu odluku”, rekao je Božinović na pitanje hoće li se omogućiti kretanje između Grada Zagreba i gradova poput Zaprešića, Velike Gorice ili Samobora u Zagrebačkoj županiji.

  Božinović je rekao da su županijski stožeri dobili preliminarnu informaciju te da bi oni trebali zatražiti da se ukine zabrana kretanja i dati informacije o eventualnim žarištima koja bi onda bila isključena iz odluke o ukidanju zabrane mjera kretanja. Pojasnio je da odluka stupa na snagu večeras u ponoć, no to ne znači da će u svakoj županiji odmah sutra biti ukinuta ograničenja kretanja.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

  Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 455 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.177...

  Broja aktivnih slučajeva virusa SARS-CoV-2 ponovno je porastao, 11 umrlih osoba u zadnjih 24 sata

  Među njima su 444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače Više…

  Građanima iz PU Osječko-baranjske preporučuju da koriste javni gradski prijevoz za dolazak i odlazak s mjesnih groblja i područja oko njih...

  Blagdan Svih svetih – savjeti građanima

  Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, na području grada Osijeka, očekuju se veća prometna opterećenja na područjima oko gradskih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Studenti organiziraju Studentski sajam održive mode sa ciljem prikupljanja donacija za humanitarnu udrugu Moje dijete

  [NAJAVA] Studentski sajam održive mode

  Kao i stručnom timu, te Upravi kluba, rekla je Maja u povodu proglašenja pobjednika uz napomenu kako joj nagrada puno znači u sezoni u kojoj se vratila na travnjak nakon izbivanja zbog ozlijede

  ŽNK Osijek kapetanica Maja Joščak osvojila HUNS Trofej Nogometaš

  Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

  [FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem