ŽIVOT

STOŽER: 31 novozaražena osoba u Hrvatskoj – Markotić: Trebat će se vrlo striktno držati mjera.

"Bit će preporuke za sve i moramo ih se pridržavati. Otprilike sedam do deset dana od prvog popuštanja ćemo vidjeti kako se pridržavamo mjera"

    Objavljeno 23.04.2020
    Ivona Amidžić

    Na redovnoj konferenciji danas je Nacionalni stožer civilne zaštite izjavio kako imamo 31 novozaraženu osobu od jučer, tako da ih je sada sveukupno 1.981. Osim toga, dvoje je pacijenata preminulo u splitskoj bolnici pa je ukupan broj umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj 50, prenosi Index.

    Od novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 25, u Varaždinskoj tri, Osječko-baranjskoj jedna i Krapinsko-zagorskoj županiji jedna osoba.

    Testirane su ukupno 28.853 osobe, među kojima njih 1.231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina. Hospitalizirana je 321 osoba, na izvanbolničkom liječenju ih je 727, a na respiratoru 19.

    U samoizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.

    O stanju u domovima

    Što se tiče stanja u Domu u Koprivnici zaključeno je to da se dvoje oboljelih iz bolnice vratilo u dom i donijelo virus sa sobom. “Svakih nekoliko dana smo imali samo po jednog oboljelog, ali je jučer eskaliralo”, rekao je Capak. Dodaje kako rezultate za štićenike iz Doma u Koprivnici danas još nisu dobili te da će stići tek popodne.

    Što se tiče Dicma kaže kako je to mali obiteljski dom te da je tamo primljena jedna osoba kao hitan prijem. Nažalost, ispostavilo je to da je pozitivna na koronavirus i odatle je sve eskaliralo”, rekao je Capak.

    Capak je dodao kako se jednostavno ne može znati hoće li u neku instituciju ući netko pozitivan, pogotovo ako je to osoba koja još nema izražene simptome zaraze. Zato su tu bile mjere koje su donekle držale stvari pod kontrolom.

    “Najbitnije je da se stvari stave pod kontrolu i da se štićenici zaštite i zbrinu i da se ne dogodi da bolest uđe u druge dijelove Doma”, rekao je Capak.

    O higijenama u školama

    “HZJZ ne propisuje pedagoške standarde, to donosi Ministarstvo. Kontrolu rade inspekcije. Mi smo tu da epidemiološki ocijenimo je li moguće da se prenese u nekoj situaciji virus. Mi ćemo donijeti mjere kako da se spriječi širenje, a Ministarstvo mora osigurati da se to sprovede”, rekao je Capak.

    Markotić situaciju ocijenila kao dobru

    “Situacija je jako dobra, ne ocjenjujemo je mi samo takvom nego i druge zemlje ocjenjuju Hrvatsku visokom ocjenom. Ali to nije razlog za slavlje. To je sve još uvijek u vrhuncu pandemije i ne možemo računati da smo riješili situaciju.

    Dodaje kako je opuštanje mjera bitno za normalizaciju života, ali to ne znači da se smijemo opustiti. Sad  bi najviše trebalo paziti.

    “Sve one poruke koje smo slali slat ćemo i dalje. Ova situacija je takva jer smo svi zajedno slušali upute. Sve mjere nisu otvorene da bismo se vratili na početak, trebat će se vrlo striktno držati mjera.

    Savjetovala je kako sve rizične skupine i starije osobe trebaju ostati doma, oni koji moraju raditi i kretati se neka to i rade, ali uz mjere opreza kao i dosad, a u javnom prijevozu i tamo gdje je više ljudi neka se obavezno nose maske za lice.

    “Bit će preporuke za sve i moramo ih se pridržavati. Otprilike sedam do deset dana od prvog popuštanja ćemo vidjeti kako se pridržavamo mjera. Vjerujem da ćemo se ponašati i dalje pametno i pridržavati se mjera”, zaključila je Markotić.

    foto: screenshot (youtube)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Temeljni cilj manifestacije je predstavljanje svih srednjih škola i učeničkih domova Osječko-baranjske županije putem informativnih štandova te pružanje svih relevantnih informacija o nastavnim programima i upisima u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću

    [NAJAVA] Sajam obrazovanja i mogućnosti – kvalitetnim informacijama do najbolje odluke

    Tko još nije probao imat će priliku hodati po gurtni, naučiti žonglirati  ili pogledati Malu predstavu za male legose

    “Zdravko je krenuo” – Međunarodni dan obitelji

    Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

    Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku