ŽIVOT

STOŽER: Imamo 28 novozaraženih, ali prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih

Splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu i ravnatelju Doma za starije Ivanu Škaričiću kaznena prijava

    Objavljeno 24.04.2020
    Ivona Amidžić

    Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj, prenosi Index.

    U zadnja 24 sata broj novozaraženih je 28, tako da je ukupno u Hrvatskoj 2.009 zaraženih koronavirusom. Ukupno je testiranih 30.213, imamo četiri nova hospitalizirana pacijenta, a 21 osoba je na respiratoru, tj. dvije više nego jučer.

    “982 osobe su ukupno ozdravile, a u zadnja 24 sata 99 osoba je ozdravilo”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Potvrdio je i kako je preminula jedna žena u Splitu čime je ukupni broj preminulih porastao na 51.

    “Koji rade duže od deset sati morat će imati dvokratno radno vrijeme”

    “Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači”, rekao je ministar Davor Božinović.

    Ponovio je i da se od 2. svibnja omogućava održavanje vjerskih okupljanja.

    “Oni koji će imati radno vrijeme duže od deset sati morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcij”, rekao je Božinović te dodao kako nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim postajama.

    Capak je objasnio kako još nisu gotove preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi.

    “Mislim da s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni. Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastaviti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila”, rekla je Alemka Markotić.

    Božinović: vraćanje “na staro” će morati pričekati dok medicina ne pronađe rješenje

    Na pitanje o radu outleta Božinović odgovara: “Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za trgovine s prehrambenim i higijenskim artiklima. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu”, rekao je Božinović dajući tako do znanja da će outleti moći raditi.

    Dodaje kako se ide prema popuštanju, ali kako će i to ovisiti o pojedincima i pridržavanju uputa koje ćemo dobiti.

    “Naš cilj je da kod povratka u normalu stalno radimo korak naprijed, a to ćemo raditi ako se budemo pridržavali epidemiloških pravila kako ne bismo napravili nijedan korak natrag. Sigurno će da ćemo i u danima koji slijede davati puno odgovora jer vjerujemo da će biti puno pitanja”, rekao je Božinović. Dodaje kako se moramo ponašati kao i dosad, a vraćanje “na staro” će morati pričekati dok medicina ne pronađe rješenje.

    Capak o mjerama za trgovine s odjećom

    Za prodaju odjeće Capak je rekao da je dozvoljena osim u šoping-centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa putem tekstila. Gdje god je to moguće preporučit će se uzimanje odjeće doma te vraćanje u slučaju potrebe, znači nikakve kabine za isprobavanje. Rizik je naveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, a preporuka će biti vraćenu robu odvojiti na pet dana sa strane prije vraćanja u prodaju.

    Što se tiče epidemioloških mjera koje će biti propisane radi se o mjerama higijene i distanciranja. Capak dodaje kako će se u nekim objektima morati nositi maske.

    Spomenuo je i knjižnice koje mogu “obući” sve knjige u najlon.

    Što je sa sportašima, autoškolama, tržnicama i teretanama?

    Što se dozvole za sportaše prve kategorije tiče, Capak je rekao da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti. “Što se rekreacijskog sporta i teretana tiče, naravno da smo razgovarali, ali ključna je faznost, da ne dopustimo odjednom previše toga”, kazao je Capak.

    Božinović kaže da će se na tržnicama moći prodavati i svježa jaja, med i cvijeće, a otvaranje autoškola će se dodatno razmotriti.

    Božinović o granicama; Capak o djeci i nastavi

    “EU je donijela odluke da se europske i vanjske granice drže zatvorene do sredine svibnja, dalje ćemo vidjeti”, rekao je Božinović.

    Dodaje kako ne može komentirati hoće li se roditeljima prepustiti da odluče hoće li djeca ići u školu ili ne. Ako nam se da zadatak da napravimo mjere za otvaranje vrtića ili škola, epidemiolozi će to napraviti, ali to sigurno neće biti kao prije”, rekao je Capak.

    Dodao je i da se platnene maske ne mogu preporučiti za medicinske razlike, no da i platnena maska zaustavlja aerosol koji nastaje kod kašljanja i kihanja. I dalje vrijedi preporuka da se radi od kuće.

    Jučer osamdeset posto novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

    Na jučerašnjoj presici Stožer je izvijestio o 31 novozaraženoj osobi, a najviše ih je bilo u Dalmaciji te dvoje umrlih u Splitu. Njih čak 25 je iz Splitsko-dalmatinske županije, a u KBC-u je umrlo dvoje štićenika iz splitskog i makaranskog doma za starije.

    Splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je umrli muškarac, rođen 1934. bio štićenik Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, a druga umrla osoba, rođena 1926. bila je korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj. To je sedma žrtva iz splitskog doma za starije u kojem je prije nešto više od dva tjedna došlo do proboja virusa među štićenike i zdravstvene djelatnike.

    Kaznena prijava Blaženku Bobanu i Ivanu Škaričiću

    Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) zbog cijele je situacije kazneno prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja Doma za starije Ivana Škaričića tereteći ih da je do širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima došlo zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

    Prema podacima kojima raspolaže lokalni stožer zaraza koronavirusom jučer je potvrđena za još pet osoba u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, gdje je sada ukupno zaraženo 28 osoba, od čega je 23 štićenika i pet zaposlenika. Među petero novozaraženih je četvero štićenika i jedan zaposlenik.

    foto: facebook (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Temeljni cilj manifestacije je predstavljanje svih srednjih škola i učeničkih domova Osječko-baranjske županije putem informativnih štandova te pružanje svih relevantnih informacija o nastavnim programima i upisima u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću

    [NAJAVA] Sajam obrazovanja i mogućnosti – kvalitetnim informacijama do najbolje odluke

    Tko još nije probao imat će priliku hodati po gurtni, naučiti žonglirati  ili pogledati Malu predstavu za male legose

    “Zdravko je krenuo” – Međunarodni dan obitelji

    Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

    Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku