ŽIVOT

Stožer: Imamo 7956 novih slučajeva, umrlo 38 ljudi, na respiratoru su 233 osobe

Dvije osobe s područja OBŽ umrle su u protekla 24 sata od posljedica covida-19, a pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 343 nove osobe

Objavljeno 11.01.2022
Ivona Amidžić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 7.956 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 46.828, prenosi Index.

Među njima su 1.824 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 233 pacijenta.

Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 775.139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 12.956 preminulo, ukupno se oporavilo 715.355 osoba od toga 2.703 u posljednja 24 sata.

Cijepljeno 55.95% stanovništva

U samoizolaciji su trenutno 20.302 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.900.567 osoba, od toga 18.404 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 10.1.2022 utrošeno je 4.852.642 doza cjepiva, a cijepljeno je 55,95% ukupnog stanovništva, odnosno 66,64% odraslog stanovništva. Na dan 10.1.2022 utrošeno je 16.423 doza cjepiva, a od toga je 1.688 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 10.1.2022 2.270.667 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.167.171 osoba ( 1.976.115 osoba cijepljeno s dvije doze te 191.056 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 63,75% odraslog stanovništva.

Od ponoći su na snazi nove mjere.

U Osječko-baranjskoj umrle dvije osobe, 343 nova slučaja

Dvije osobe s područja Osječko-baranjske županije umrle su u protekla 24 sata od posljedica covida-19, a pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 343 nove osobe, objavio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

Umrle su osobe iz Osijeka i Vladislavaca, u dobi od 76 i 99 godina.

Od 673 uzorka testirana u protekla 24 sata 343 su bila pozitivna na koronavirus.

Najviše novozaraženih, njih 153, je s osječkog područja, 88 s područja Đakova, 17 s područja Čepina i 12 s područja Našica, priopćio je Stožer.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je 78 osoba, oboljelih od covida-19, od kojih je 12 na respiratoru.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 613 osoba.

Na području Osječko-baranjske županije do sada je cijepljeno 65 posto odraslog stanovništva. Prošlog tjedna cijepljeno je ukupno 6.947 osoba, s tim da je najviše interesa bilo za “booster” dozu, kojom je cijepljeno 5.307 osoba, dok su 502 osobe cijepljene prvom dozom, a 1.138 drugom dozom, navode u županijskom Stožeru.

Nove epidemiološke mjere

Nove mjere koje je donio Stožer, a na snagu su stupile u ponoć, jučer su objavljene na web stranicama Civilne zaštite. Odluka je objavljena i u Narodnim novinama.

Zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid-potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid-potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima je moguća prisutnost 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid-potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

Intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata

U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata, ali će biti bolja kontrola, rekao je Božinović. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1.5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima; u zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid-potvrda u vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Dosad je to bila samo preporuka.

Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

Nastava počinje uživo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je najavio da nastava u školama u ponedjeljak počinje uživo, kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s Ministarstvom.

Online nastava, dodao je, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece.

“Mjere u školama ostaju kakve su i do sada  U studenome je donesena odluka da svi učenici od 5. razreda nadalje prilikom izvođenja nastave nose maske. Djeca od 1. do 4. razreda ostaju u tzv. balončićima, uz izuzetke kad se ne može drugačije organizirati čuvanje djece i produžena nastava”, rekao je Fuchs.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u nedjelju bilo 44.633 oboljelih od covid-infekcija. Među njima su 1874 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 242. U samoizolaciji su trenutno 19.072 osobe.

Proteklog je tjedna zabilježeno gotovo 45 tisuća novih slučajeva, što je rast od 61 posto u odnosu na tjedan prije.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

Izgrađeni objekt ukupne je površine 650 četvornih metara, a projekt je provela Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”, koja na području Osijeka uspješno djeluje već 21 godinu

Otvorena novoizgrađena stambena zajednice za rehabilitirane ovisnike