ŽIVOT

Stožer najavio sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere

Oni koji krše mjere neće imati pravo na kompenzaciju

  Objavljeno 20.03.2021
  Darija Kovačić

  Broj zaraženih u Hrvatskoj porastao je u odnosu na prošli tjedan za 45 posto, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, zato je od lokalnih stožera zatražen pojačani nadzor nad provedbom epidemioloških mjera i dosljednije sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere.

  Očito je da se u Hrvatsku preljeva još jedan ciklus zaraze, koji je krenuo iz južnih županija uz dominaciju novih varijanti koronavirusa, ustvrdio je načelnik Stožera Davor Božinović na konferenciji za novinare.

  Oni koji krše mjere neće imati pravo na kompenzaciju

  Stoga je Nacionalni stožer od lokalnih stožera zatražio pojačan nadzor pridržavanja mjera, što uključuje dosljednije sankcioniranje, ali i predlaganje mjera. Jedna od njih je i sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere.

  Zbog nepridržavanja mjera nešto više od trideset ugostiteljskih subjekata je na popisu inspektorata i policije, a Božinović je poručio da “oni koju budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju od države”.

  “To je izmjena uvjeta koju idućeg tjedna donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, idemo to prepustiti instituciji koja je za to nadležna. Važno je da se poruka o nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera uhvati svuda i što šire”, poručio je Božinović.

  Cilj je, kaže, zadržati sustav postojećih mjera u Hrvatskoj u kojoj ljudi žive pod najmanjim restrikcijama dnevnih aktivnosti u odnosu na druge europske zemlje.

  “Želimo postići da se zaustavi širenje virusa i što spremniji uđemo u turističku sezonu. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost za ono što se događa na njegovom području”, istaknuo je.

  Ugostitelji koji su otvorili terase zatvorene plastičnim stjenkama ne pridržavaju se propisanih mjera i riskiraju poslovanje svojih kolega. U interesu je cijelog sektora da oni koji krše mjere i odgovaraju, kaže Božinović.

  U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1112 novih slučajeva koronavirusa. Od 6426 aktivnih slučajeva 918 je na bolničkom liječenju, od kojih je 80 na respiratoru, a umrlo je 17 osoba.

  Više cjepiva za područja gdje ima više starijih i kroničnih bolesnika

  Prema današnjim podacima, udio pozitivnih u testiranima je 17 posto, a u posljednjih 14 dana je 11,6 posto, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

  Po 14-dnevnoj incidencijji, koja iznosi 284,45 na 100.000 stanovnika, trenutno smo na 8. mjestu u EU. Najnižu stopu ima Virovitičko-podravska županija (67,8) a najviše Primorsko-goranska županija (666,3), rečeno je.

  Dosad su prijavljene 1862 sumnje na nuspojave, i to 1051 za Pfizer, 108 za Modernu, 701 za AstraZenecu, dok za dvije nije poznato o kojem se cjepivu radi.

  Capak je rekao kako je izdana uputa zavodima za javno zdravstvo i obiteljskih liječnicima da se na područje gdje ima više starijih osoba i kroničnih bolesnika uputi više cjepiva. Tamo gdje je puno onih u prioritetnoj skupini koji se ne žele cijepiti, može se i mora cijepiti one iz sljedeće skupine.

  Upitan jesmo li u Hrvatskoj imali slučajeva na koje upozorava Europska agencija za lijekove (EMA), gdje se sumnja na povezanost cijepljenja sa smrtnim ishodima, Capak je rekao kako se još čeka nalaz za smrt 33-godišnjeg muškarca, koji je umro 12 dana nakon cijepljenja.

  “Kako postoje određeni prijepori između uputne dijagnoze iz sisačke bolnice u odnosu na prijave nuspojave liječnika obiteljske medicine i kliničku sliku koja je opisana na KBC-u Rebro, čekamo rezultate obdukcije, nakon čega ćemo moći reći radi li se o takvom slučaju”, rekao je Capak.

  Kad je riječ o pojavi krvnih ugrušaka kod žena, Capak je rekao kako to još mora biti istraženo jer se radi o vrlo rijetkim slučajevima. Otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom, zabilježeno je 12 slučajeva tromboze venskih sinusa. To je nešto više od očekivanoga, a uglavnom se radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina.

  “EMA smatra da se to mora dobro istražiti pa još nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja. To znači kako se smatra da taj rizik nije velik i da je za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od bolesti”, kazao je.

  Beroš je spreman cijepiti se AstraZenecom

  Upitan je li se spreman cijepiti AstraZenecom, kao i premijer Plenković koji je to potvrdio, ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je kako nema ništa protiv cijepljenja tim cjepivom.

  “Apsolutno nemam ništa protiv cijepljenja AstraZenecom i to ću učiniti kada dođe vrijeme. Ako treba zbog kampanje, cijepit ću se AstraZenecom”, rekao je Beroš.

  Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić osvrnula se na jučerašnji zaključak EMA-e o cjepivu AstraZenece.

  “Zaključak je da je rizik od blagih nuspojava puno manji od koristi i opasnosti od covida. I dalje će se na stručnoj razini pratiti svaki detalj i sve potencijalne nuspojave koje mogu biti vezane uz cijepljenje”, rekla je Markotić.

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U posljednja 24 sata na respirator je stavljeno 36 osoba, od kojih 32 nisu cijepljene nijednom dozom (89%)

  Stožer: Imamo 3858 novih slučajeva, preminule su 73 osobe

  Županije objavljuju nove brojke, a stiže i sve više informacija vezanih uz novu varijantu korone – omikron, prenosi Index. U Više…

  HZJZ se oglasio o omikronu: Više zaobilazi imunitet, većinom pronađen kod mlađih...

  Diljem Europe strože mjere, lockdowni, zabrane letova… Omikron izaziva uzbunu

  U svega nekoliko dana nakon što je potvrđen novi južnoafrički soj korone, omikron, svijetom je zavladala panika, prenosi Index. Dosad Više…

  Stožer: Novi soj ima potencijal biti zarazniji od delte, novosti na granicama

  5460 novozaraženih, umrlo 75 ljudi, najviše u ovom valu – 60 nije cijepljeno nijednom dozom

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 5,460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije poboljšan je sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz

  Još sedam novih vozila za sanitetski prijevoz pacijenata u OBŽ

  Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima

  Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

  Kroz projekt E-mobilnost uspostavljen je sustav dijeljenja javnih bicikala – 50 električnih i 125 mehaničkih

  Osječani jedini u Hrvatskoj mogu birati između javnih električnih automobila i bicikala