ŽIVOT

STOŽER OBŽ: Jedan novooboljeli, jedan izliječeni, ponovno 210 osoba u samoizolaciji

Dvorana Gradski vrt je oslobođena kreveta i medicinske opreme te ponovno spremna za svoju originalnu namjenu!

Objavljeno 05.05.2020
Ivona Amidžić

Danas su vrijedni volonteri Crvenog križa još jednom uskočili u pomoć i rastavili i iznijeli 200 posebno pripremljenih ležaja, zajedno s pripadajućom instaliranom opremom, iz Dvorane Gradski vrt u Osijeku.

Ležaji su pripremljeni u slučaju situacije da bolnički kapaciteti budu popunjeni i da ne bude dovoljno mjesta za pacijente oboljele od koronavirusa COVID-19.

Na svu sreću, takvih mračnih scenarija nismo imali, pa je i ova preventivna mjera završila na najbolji mogući način: neiskorištena. Zato se sad Dvorana Gradski vrt vraća svojoj primarnoj namjeni, a to je mjesto održavanja sportskih i zabavnih događaja. Naravno, ništa se ne vraća na identično staro stanje, već određene epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi.

“Nacionalni stožer civilne zaštite je 28. travnja donio odluku o demobilizaciji dvorane Gradski vrt, pa ova demontaža potvrđuje dobru epidemiološku situaciju. To je i najbolji znak da se polako, ali sigurno nakon 2,5 mjeseca bližimo finalu cijele ove priče. Kreveti će biti deponirani u skladište Civilne zaštite u Bizovcu te biti spremni za slučaj ako dođe do teže krize. Srećom sada nije bilo potrebe za korištenjem ovog prostora i kapaciteta, a zahvaljujem Crvenom križu i svim volonterima koji rade na ovom projektu”, rekao je danas načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Stanje na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata

U laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obavljeno je testiranje ukupno 117 uzoraka od kojih je jedan nalaz bio pozitivan. Riječ je osobi iz Gata, mjesta u komu je to već šesta oboljela osoba. Ukupan broj oboljelih na području županije od početka pandemije sada je 130 osoba.

U zadnja 24 sata još dvije oboljele osobe su izliječene, pa je ukupan broj izliječenih povećan na 95. Na bolničkom liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalazi devet pacijenata (jedan manje nego jučer), a jedan pacijent je na respiratoru.

Zbog novih slučajeva oboljenja zadnjih dana povećan je broj osoba u samoizolaciji, odnosno s jučerašnjih 157 na ukupno 210 osoba, s tim da od 53 nove osobe u samoizolaciji čak 48 su kontakti novooboljelih osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska nije zaprimila ni jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije, a u 39 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije policija je obavila provjeru propusnica kod 6.045 osoba, a jedna je osoba zatečena bez valjanog dokumenta.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati Više…

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Na bolničkom liječenju su 42 osobe, preostaje ih samo petero na respiratoru

Stanje u Hrvatskoj: Nema novozaraženih, još 11 osoba ozdravilo

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”