ŽIVOT

STOŽER OBŽ: Nula novooboljelih, nema smrtnih slučajeva, još pet osoba ozdravilo

Prekršitelji samoizolacije u Donjem Miholjcu, Čepinu i Našicama - Gospodarski subjekt iz Koške kriv za oboljele u Valpovštini

    Objavljeno 06.05.2020
    Ivona Amidžić

    Današnju konferernciju za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije započeo je načelnik Stožera gospodin Goran Ivanović.

    U zadnja 24 sata testirano je 137 uzoraka na području Osječko-baranjske županije, od toga 14 u Zavodu za javno zdravstvo i 123 u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku. Nemamo pozitivnih uzoraka, tj. nemamo ni jednu novu pozitivnu osobu na koronavirus COVID-19.

    Pet je novih izliječenih osoba, došli smo do okrugle brojke 100.

    Nije bilo smrtnih slučajeva i ostajemo na osam smrtno stradalih osoba od COVID-19 virusa. Hospitalizirano je devet osoba na zaraznom odjelu KBC-a u Osijeku i jedna je osoba na respiratoru. U Našicama nema hospitaliziranih, jedna je osoba na kućnom liječenju.

    Ukupno je i dalje 210 sugrađana u samoizolaciji, bez novih slučajeva od jučer. Svi su oni kontakti oboljelih u zadnjih nekoliko dana.

    “Ukupno je napravljeno 28 provjera kršenja mjera samoizolacije i zatečena su četiri prekršitelja što je strašno puno i daje nam za pravo da još jednom upozorimo ljude da ako se nalaze u samoizolaciju da tu mjeru ne krše jer je to vrlo opasno”, istaknuo je Ivanović.

    Dodaje kako su dva prekršitelja bila u Donjem Miholjcu, jedan u Čepinu i jedan u Našicama.

    Obavljeno je 5.778 provjera na sedam stalnih nadzornih punktova i svi su imali valjane propusnice.

    “Najvažnije je da novih pozitivnih osoba nema i da je broj izliječenih svakim danom sve veći. Nadam se da ćemo uskoro doći do brojke 130 pa ćemo moći reći da je i Osječko-baranjska županija bez pozitivnih na COVID-19”, zaključio je Ivanović.

    Najveći broj pozitivnih u zadnjih nekoliko dana dolazi s područja Valpovštine

    Dobar dio pozitivnih osoba je iz Valpovštine, tj. Gata, Marjančaca, Harkanovaca, Koške. Zna se izvor zaraze, a radi se o gospodarskom subjektu s područja Koške.

    “Priča se o nekakvim uslugama koje su tu bolest proširile, tj. frizerskim uslugama. Ja ne bih rekao da je to slučaj, ali Zavod za javno zdravstvo je obavio izvide i dokazano je kako je netko kršio mjere koje su u tom trenutku bile na snazi. Na sreću, nije došlo do novog žarišta”, rekao je Ivanović.

    Mogu li ljudi krenuti s odlascima stomatolozima i što ako još ne rade?

    “Naše ambulante dentalne medicine na prostoru OBŽ u domovima zdravlja su apsolutno otvorene od ponedjeljka kako je Nacionalni stožer i predložio. Možda je ovdje riječ o privatnom stomatologu koji još nije stekao uvjete za otvaranje ordinacije”, prokomentirao je Ivanović.

    Rekao je kako moli sve sugrađane da ako imaju dojava da određeni stomatolozi ne rade da točno jave o kojoj se ordinaciji radi, tako da Stožer preko Zavoda za zdravstveno osiguranje i preko Upravnog odjela može točno provjeriti o kome se radi i doći do prave informacije kada će ta ordinacija krenuti s radom.

    “Oni su svi trebali od 4. svibnja krenuti s radom i staviti svoje ordinacije u funkciju za rad s pacijentima”, dodaje Ivanović.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 428 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.775...

    Broj aktivnih slučajeva zaraze Koronavirusom opet naglo porastao

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 428 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

    Što se tiče covid-potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će biti odluka kasnije

    Ukidaju se gotovo sve mjere: Nema više obaveze nošenja maski osim u dva slučaja…

    Nacionalni stožer civilne zaštite od sutra u ponoć ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi Više…

    "Turbulentno vrijeme u kojem živimo još je jedan signal koliko valja ulagati u sustav civilne zaštite. Osječko-baranjska županija je u proteklih godinu dana u taj sustav uložila 3,3 milijuna kuna"

    (FOTO) Smotra operativnih snaga na Trgu Ante Starčevića

    U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas, 1. ožujka 2022. godine povodom Međunarodnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!

    Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

    Cipelcugom po Osijeku u svibnju

    Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

    [FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića