ŽIVOT

STOŽER: Od jučer 8 novooboljelih, ukupno 2.047 slučajeva, još petero ljudi umrlo

Capak: "Imamo najnižu stopu umrlih, ovo su rezultati naših mjera!"

    Objavljeno 28.04.2020
    Ivona Amidžić

    U 14 sati započela je novinarska konferencija Nacionalnog stožera gdje su objavljeni novi podatci o koronavirusu u Hrvatskoj, piše Index. Jutros su lokalni stožeri izvijestili o pet mrtvih osoba, dvije s područja Koprivnice, dvije iz Splita te jednoj iz Zagorja.

    Prvi se novinarima obratio Beroš

    “Imamo osam novooboljelih, ukupno 2.047 slučajeva. Preminulo je četvero, dvoje u Koprivnici i dvoje u Splitu. Na upit novinara što je s osobom koja je preminula u Krapini Beroš je rekao: “Mi objavljujemo rezultate od 12.45. Krapinsko-zagorska županija je imala rezultat u neki drugi sat”.

    Ukupno imamo 63 preminule osobe, a što iznosi 15 umrlih na milijun stanovnika. 1.232 osobe su se oporavile, što je za 66 više nego jučer.

    Napomenuo je da iako je epidemijska krivulja u padu to ne smije značiti da je i krivulja našeg opreza u padu. Od jučer su dostupni i strojno čitljivi podatci tako da je sada bitno da nastavimo transparentnu i jasnu komunikaciju.

    Dobro smo se pripremili na dolazak virusa u Hrvatsku i u sklopu druge faze popuštanja mjera sad dolazi ponovno aktiviranje cijelog zdravstvenog sustava. Ažurirat će se sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke.

    “Svi će pacijenti biti obaviješteni o novom rasporedu termina, ali naglašavamo da se svi moraju konzultirati s obiteljskim liječnicima, tamo se obavlja sva priprema”, rekao je Beroš dodavši kako se povećava broj usluga u dnevnoj bolnici i moguće je da će se, ako bude postojala potreba, raditi i vikendom.

    Capak: “Imamo najnižu stopu umrlih, ovo su rezultati naših mjera!”

    “Osam novooboljelih je iznimno povoljno. Imamo prostora da popuštamo naše mjere. Kao što znate u mnogim zemljama epidemija popušta. Od zemalja u okruženju su Mađarska, Slovenija i Srbija, a često se volimo uspoređivat s Austrijom, Švedskom i Belgijom. Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas”, rekao je Capak.

    Naveo je kako imamo 497 oboljelih na milijun, Švedska ima 1.874, Belgija 4.028. “Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera”, naglasio je.

    Božinović je naveo inspekcije Civilne zaštite, policijske službenike i službenike inspektorata koji ćepratiti da ne bude nikakvih nepravilosti.

    “Nije cilj represija. Naše inspekcije su tu da ukazuju na nepravilnosti kad ih uoče. Rezultati govore da postoji stvarno visok stupanj razumijevanja u krizi”, rekao je Božinović.

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!

    Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

    Cipelcugom po Osijeku u svibnju

    Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

    [FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića