ŽIVOT

STOŽER RH: Još pet novih bolesnika, jedna osoba umrla – Upute za vjenčanja, sprovode, igrališta…

Božinović: Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga, broj ljudi na vjenčanjima i pogrebima se proširuje, ali neke zabrane ostaju i dalje

    Objavljeno 04.05.2020
    Ivona Amidžić

    Na redovnoj konferenciji za medije dobili smo podatke o stanju zaraženih u Hrvatskoj u zadnja 24 sata. Imamo pet novih bolesnika, što sveukupno čini 2.101 slučaj u Hrvatskoj. Troje ih je iz Osječko-baranjske županije, jedan iz Koprivničko-križevačke te jedan iz Splitsko-dalmatinske županije.

    Jedna je osoba preminula, a radi se o bolesnici u KBC-u Split 1960. godište. Broj umrlih tako se popeo na 80.

    Testirano je sveukupno 39.040 uzoraka, samo u proteklih 24 sata 956. Na respiratoru je trenutno 15 bolesnika, a hospitaliziranih je njih 228.

    Oporavile su se još 33 osobe, što ukupno čini 1.522 oporavljenih.

    Davor Božinović, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske rekao je kako su u pripremi četiri odluke o epidemiološkim mjerama za:

    • sklapanje braka i životnog partnerstva,
    • pogrebe,
    • korištenje dječjih i sportskih igrališta i
    • zadržavanje na javnim mjestima.

    “Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga”, rekao je Božinović.

    Dodao je kako se krug osoba koje mogu biti prisutne na vjenčanjima širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, a dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje.

    Naglašava kako će Stožer tijekom dana donijeti i odluku o načinu bavljenja sportom i o korištenju dječjih i sportskih igrališta

    ”Sve će biti jasno iz uputa koje ćemo objaviti poslijepodne. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti”, poručio je Božinović.

    Školarci…

    Na novinarsko pitanje tko će dolaziti po djecu u škole i vrtiće ako roditelji rade, a ne smiju dolaziti bake i djedovi stariji od 65 godina, Capak je objasnio da je jako teško odgovoriti.

    “Mi nismo Švedska. Mi imamo tri ili četiri generacije u kući.” Objašnjava da su zato dali preporuku da po djecu ne dolaze baš oni, jer se radi o rizičnoj skupini. Dodaje kako je osnovni smjer njihovih uputa vrlo sličan onima u drugim zemljama, jedino što su malo detaljnije.

    Što se tiče otvaranja glazbenih, izvanškolskih i izvanvrtićkih aktivnosti one još nisu dopuštene. U Stožeru će se dogovoriti preporuke za autoškole i glazbene škole, ali zasad se još uvijek izviđa situacija.

    Postoji li plan za povratak natjecanja?

    Capak je potvrdio kako postoji određena klasifikacija sportova s obzirom na razinu kontakta, ali je potrebno da im se vrlo polako vraćamo.

    “Mi smo u kontaktu sa SDUS-om, oni su pripremili sljedeću fazu, sutra ćemo imati sastanak na kojemu ćemo razmotriti tu mogućnost. Pustili smo rekreativni sport na otvorenim prostorima i otvorenim igralištima. O prioritetima ne odlučuju epidemiolozi.”

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša