GOSPODARSTVO

STOŽER: Što sa sportovima, studentskim domovima, posjetama u domovima, vjenčanjima?

Kakva bi situacija trebala biti da se raspišu izbori? Capak: "Epidemiološka situacija bi trebala biti povoljna. Sad je, recimo, povoljna"

    Objavljeno 05.05.2020
    Ivona Amidžić

    Na dnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske javljeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva. Tako se ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj popeo na 2.112.

    Kako napreduje reguliranje sportskih aktivnosti?

    Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, potvrdio je kako je danas održan sastanak sa Središnjim državnim uredom za sport te kako je dogovoren redoslijed prioriteta.

    “Mi smo rekli koji su naši prioriteti. Za natjecanja još ne znamo i nismo o tome razmišljali. Što se tiče treninga, klasificirani sportaši će dobiti uskoro odluku. Što se tiče rekreativaca, jučer smo otvorili igrališta, znači smije se obavljati rekreativni sport na igralištima. Svi prijedlozi su dobrodošli, mi ne možemo znati sve aktivnosti oko toga kako se provode treninzi”, rekao je Capak.

    Za primjer navodi zajednicu vlasnika fitness-centara koji su mu poslali vrlo kvalitetan prijedlog koji je na razmatranju, ali se ne zna točan datum jer je potrebno držati se faza.

    “Što se tiče igrališta i dječjih igrališta nismo uspjeli iskomunicirati tu uputu. Higijena i socijalna distanca su najvažnije. Jako je teško donijeti upute za dječja igrališta. Nadam se da ćemo danas objaviti te upute”, rekao je Capak.

    Kako s fakultetima i studentskim domovima?

    “Jedino sveučilišta koja su vlasnici domova mogu reći kad će se studentski domovi otvoriti. Preporuke još uvijek vrijede. Ne znam kako će to biti organizirano sa studentima koji moraju na vježbe, ali smo dali okvir pod kojim se to može održati”, rekao je Capak.

    Domovi za starije – posjete na otvorenom?

    “Domovi nisu uspjeli organizirati posjete kao što je to vani, ali posjete na otvorenom bismo mogli dopustiti. Još uvijek vodimo bitku s ulazom koronavirusa u domove. Jasno nam je da je ovo vrlo važno pitanje i da je frustrirajuće za obitelji da se ne mogu vidjeti. Razgovarat ćemo još o tome”, rekao je Capak.

    Proširenje gostiju na vjenčanjima

    Capak je detaljnije pojasnio jučerašnju mjeru popuštanja koja se odnosi na vjenčanja i broj gostiju koji je dozvoljeno imati. Jasno je da ne postoji granični broj nego je dozvoljeno prisustvo članova obitelji. Dakako, to ne znači da je u redu imati sto članova obitelji na jednom mjestu. Osim toga, nije dopušteno imati svadbene svečanosti.

    “Sad vjenčanju može prisustvovati rodbina i moraju se držati socijalne distance i ostalih mjera. Nismo dopustili fešte. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, propisat ćemo okvir kada i ako epidemiološka situacija to dopusti. Vrlo detaljno ćemo to propisati”, dodao je Capak.

    Ostala pitanja: jahte, umjetna oplodnja, raspisivanje izbora…

    Božinović je rekao kako je Stožer jahtama duljine trupa veće od 24 metra koje uplovljavaju u luke nautičkog turizma i luke otvorene za javni promet te svim brodovima i jahtama većim od 24 metra koje uplovljavaju u brodogradilišta radi remonta dopustio uplovljavanje u RH.

    Capak se dotaknuo umjetne oplodnje gdje je potvrdio kako je bio u kontaktu s prof. Šimunićem  te da je s njim u dogovoru napravljen vrlo detaljan okvir i za to. Dodaje kako je potrebno da Ministarstvo zdravstva izda dopuštenje za uvjete i način izvedbe umjetne oplodnje u ovoj situaciji.

    “Trenutno ne znam kod koga je taj predmet, ali sam siguran da će vrlo brzo to krenuti”, dodao je Capak.

    Kakva bi situacija trebala biti da se raspišu izbori?

    “Jako teško pitanje s obzirom da o njemu još nismo razgovarali. Tu ima čitav niz aktivnosti, od predizbornih skupova do glasanja. Epidemiološka situacija bi trebala biti povoljna, baš kao što je sad, recimo. Danas je malo veći broj nego jučer, sutra opet očekujemo malo manji”, rekao je Capak.

    foto: screenshot (youtube)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Župan Ivan Anušić danas je medijima na pressici u 13 sati predstavio nove mjere koje je donijela Županije na temelju onih Vladinih...

    OBŽ- Nove mjere potpore

    Na današnjoj pressici za medije župan Ivan Anušić predstavio je nove mjere potpora za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, tijekom predstavljanja Više…

    Neki trgovački lanci već su snizili cijene na proizvode na koje se snižava PDV, i prije nego što odluka o nižem PDV-u stupa na snagu...

    Od sutra niži PDV za niz proizvoda i usluga: Evo popisa…

    Vlada je nedavno donijela paket mjera s ciljem smanjenja udara poskupljenja na građane i gospodarstvo čije je odredbe nedavno usvojio Više…

    Riječ je o 13 mjera potpora ukupne vrijednosti 3,27 milijuna kuna, a javni pozivi su otvoreni do utroška sredstava, najkasnije do 15. studenoga

    OBŽ ove godine dodjeljuje potpore poljoprivrednicima: Donosimo popis

    Objavljeni su javni pozivi za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Riječ je o 13 mjera potpora ukupne vrijednosti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ