GOSPODARSTVO

STOŽER: Što sa sportovima, studentskim domovima, posjetama u domovima, vjenčanjima?

Kakva bi situacija trebala biti da se raspišu izbori? Capak: "Epidemiološka situacija bi trebala biti povoljna. Sad je, recimo, povoljna"

  Objavljeno 05.05.2020
  Ivona Amidžić

  Na dnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske javljeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva. Tako se ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj popeo na 2.112.

  Kako napreduje reguliranje sportskih aktivnosti?

  Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, potvrdio je kako je danas održan sastanak sa Središnjim državnim uredom za sport te kako je dogovoren redoslijed prioriteta.

  “Mi smo rekli koji su naši prioriteti. Za natjecanja još ne znamo i nismo o tome razmišljali. Što se tiče treninga, klasificirani sportaši će dobiti uskoro odluku. Što se tiče rekreativaca, jučer smo otvorili igrališta, znači smije se obavljati rekreativni sport na igralištima. Svi prijedlozi su dobrodošli, mi ne možemo znati sve aktivnosti oko toga kako se provode treninzi”, rekao je Capak.

  Za primjer navodi zajednicu vlasnika fitness-centara koji su mu poslali vrlo kvalitetan prijedlog koji je na razmatranju, ali se ne zna točan datum jer je potrebno držati se faza.

  “Što se tiče igrališta i dječjih igrališta nismo uspjeli iskomunicirati tu uputu. Higijena i socijalna distanca su najvažnije. Jako je teško donijeti upute za dječja igrališta. Nadam se da ćemo danas objaviti te upute”, rekao je Capak.

  Kako s fakultetima i studentskim domovima?

  “Jedino sveučilišta koja su vlasnici domova mogu reći kad će se studentski domovi otvoriti. Preporuke još uvijek vrijede. Ne znam kako će to biti organizirano sa studentima koji moraju na vježbe, ali smo dali okvir pod kojim se to može održati”, rekao je Capak.

  Domovi za starije – posjete na otvorenom?

  “Domovi nisu uspjeli organizirati posjete kao što je to vani, ali posjete na otvorenom bismo mogli dopustiti. Još uvijek vodimo bitku s ulazom koronavirusa u domove. Jasno nam je da je ovo vrlo važno pitanje i da je frustrirajuće za obitelji da se ne mogu vidjeti. Razgovarat ćemo još o tome”, rekao je Capak.

  Proširenje gostiju na vjenčanjima

  Capak je detaljnije pojasnio jučerašnju mjeru popuštanja koja se odnosi na vjenčanja i broj gostiju koji je dozvoljeno imati. Jasno je da ne postoji granični broj nego je dozvoljeno prisustvo članova obitelji. Dakako, to ne znači da je u redu imati sto članova obitelji na jednom mjestu. Osim toga, nije dopušteno imati svadbene svečanosti.

  “Sad vjenčanju može prisustvovati rodbina i moraju se držati socijalne distance i ostalih mjera. Nismo dopustili fešte. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, propisat ćemo okvir kada i ako epidemiološka situacija to dopusti. Vrlo detaljno ćemo to propisati”, dodao je Capak.

  Ostala pitanja: jahte, umjetna oplodnja, raspisivanje izbora…

  Božinović je rekao kako je Stožer jahtama duljine trupa veće od 24 metra koje uplovljavaju u luke nautičkog turizma i luke otvorene za javni promet te svim brodovima i jahtama većim od 24 metra koje uplovljavaju u brodogradilišta radi remonta dopustio uplovljavanje u RH.

  Capak se dotaknuo umjetne oplodnje gdje je potvrdio kako je bio u kontaktu s prof. Šimunićem  te da je s njim u dogovoru napravljen vrlo detaljan okvir i za to. Dodaje kako je potrebno da Ministarstvo zdravstva izda dopuštenje za uvjete i način izvedbe umjetne oplodnje u ovoj situaciji.

  “Trenutno ne znam kod koga je taj predmet, ali sam siguran da će vrlo brzo to krenuti”, dodao je Capak.

  Kakva bi situacija trebala biti da se raspišu izbori?

  “Jako teško pitanje s obzirom da o njemu još nismo razgovarali. Tu ima čitav niz aktivnosti, od predizbornih skupova do glasanja. Epidemiološka situacija bi trebala biti povoljna, baš kao što je sad, recimo. Danas je malo veći broj nego jučer, sutra opet očekujemo malo manji”, rekao je Capak.

  foto: screenshot (youtube)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ivanović: "Danas smo htjeli izrvno čuti koji su problemi s kojima se suočavaju i što mi kao županijska uprava možemo učiniti za njih"

  Održana sjednica na temu rasprave perspektive turizma na području Županije

  Na danas održanoj sjednici Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije razmatrao je epidemiološku situaciju, koja je povoljna, bez novooboljelih, a svakim Više…

  Ponovno se uspostavlja i autobusna linija Hrvatske Republike – Svilajska...

  Danas ponovno karte za javni prijevoz možete kupiti u vozilu kod vozača

  Nastupa i treća faza popuštanja epidemioloških mjera donesenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, a u skladu s tim GPP od Više…

  Testiranje na granicama imat će pravila - Božinović: Svjesni smo problema i teškoća, o tome vodimo računa

  Vozači kamiona: “Ova situacija nas diskriminira, obitelji ne vidimo po mjesec i pol dana”

  Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske pričalo se dosta i o propusnicama i situaciji s prelaskom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ivanović: "Danas smo htjeli izrvno čuti koji su problemi s kojima se suočavaju i što mi kao županijska uprava možemo učiniti za njih"

  Održana sjednica na temu rasprave perspektive turizma na području Županije

  Hrvatska ima proizvođača medicinskih maski te ako bude potrebe više nećemo morati ovisiti o uvozu i preprodavačima koji će iste prodavati po suludim cijenama

  Zaštitne medicinske maske za lice proizvode u Osijeku

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo popis TOP 10 poslova koji se nude na tržištu rada

  Ostali ste bez posla ili razmišljate o mijenjanju starog? Imamo priliku za vas!