GOSPODARSTVO

Stradat će vjerojatno cijeli nasad marelica

Aljmaški je kraj najveći prostor u Hrvatskoj za uzgoj marelica, kojih ove godine zasigurno neće biti, a veliko je pitanje kako su hladni val pretrpjele i druge voćke

    Objavljeno 26.03.2020
    Petar Tauković

    Val hladnoće rezultirat će zasigurno velikim štetama u poljoprivredi. Najteže će stradati nasadi marelica, no jedan od najvećih proizvođača tog voća kod nas, Domagoj Škobić, unatoč tome više je zabrinut zbog epidemije koronavirusa. Pozvao je sve građane da – ostanu doma!

    Snijeg u ožujku i u prvim danima kalendarskoga proljeća nije ništa neobično, no ove godine neobično je bilo to što je snijegu prethodio dugačak niz natprosječno toplih dana. Vegetacija je krenula, neke su se biljne vrste počele razvijati, a nakon toga je došao šok- hladni val s temperaturama do -5 Celzijevih stupnjeva. “Do vikenda su nasadi bili u punoj cvatnji, a u ponedjeljak je krenula hladna fronta i mislim da je urod potuno uništen”, izjavio je danas u programu Radio Osijeka Domagoj Škobić iz Aljmaša. “Pojedine površine branili smo ventilatorima, koje koristimo u slučaju mraza, no ovo nije bio mraz nego hladna fronta u kojoj je bilo – 5 stupnjeva oda ponoći do 7,30 sati ujutro”, rekao je Škobić te dodao kako je šteta na njegovim marelicama potpuna. Sve će se znati tijekom slijedećih nekoliko dana, a očekuje se i izlazak povjerenstva za procjenu šteta.

    Škobić ventilator

    Ovo je dokaz kako uistinu “jedno zlo nikada ne dolazi samo”, no Škobić tvrdi kako bi bilo licemjerno kada bi počeo kukati zbog uništenih marelica. U poljoprivrednoj proizvodnji uobičajeno je da “jedne godine ide, a druge godine ne ide” te “da hrvatsko voćarstvo nije u sedmoj nego u devetoj gladnoj godini”.

    Ipak, aljmaški voćar umjesto kuknjave danas je pozvao sve prijatelje i sve građane Hrvatske da se više bave zaštitom i borbom protiv epidemije koronavirusa, da ostanu kod kuće i spriječe širenje virusa “jer ćemo samo tako zajedno pobijediti ovu nesreću”. 

    Aljmaški je kraj najveći prostor u Hrvatskoj za uzgoj marelica, kojih ove godine zasigurno neće biti, a veliko je pitanje kako su hladni val pretrpjele i druge voćke u Škobićevom voćnjaku, posebice trešnje i jabuke. Unatoč tome što će najvjerojatnije biti pustoš na 20 hektara njegovih marelica Domagoj Škobić opisao je danas aljmaški kraj kao idilično mjesto sa snijegom i mećavom kao na skijalištima.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Za vrijeme asfaltiranja neće biti moguće prometovati predmetnom dionicom te će ona biti obustavljena za sav promet

    Obustavlja se promet 14.-15. srpnja na dijelu ceste Nemetin-Aljmaš

    ​Dana  14.  i 15. srpnja, u vremenu od 8- 17 sati, predviđeno je asfaltiranje na državnoj cesti DC213, Nemetin – Više…

    Vrkić: "Osijek sada ima autubusnu, automobilsku i biciklističku vezu sa svim svojim sugrađanima"

    Započela rekonstrukcija državne ceste između Nemetina i Sarvaša

    Jučer su započeli radovi na rekonstrukciji državne ceste DC 213 na potezu od raskrižja Nemetin do (budućeg) kružnog raskrižja Aljmaš. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića