GOSPODARSTVO

Stradat će vjerojatno cijeli nasad marelica

Aljmaški je kraj najveći prostor u Hrvatskoj za uzgoj marelica, kojih ove godine zasigurno neće biti, a veliko je pitanje kako su hladni val pretrpjele i druge voćke

  Objavljeno 26.03.2020
  Petar Tauković

  Val hladnoće rezultirat će zasigurno velikim štetama u poljoprivredi. Najteže će stradati nasadi marelica, no jedan od najvećih proizvođača tog voća kod nas, Domagoj Škobić, unatoč tome više je zabrinut zbog epidemije koronavirusa. Pozvao je sve građane da – ostanu doma!

  Snijeg u ožujku i u prvim danima kalendarskoga proljeća nije ništa neobično, no ove godine neobično je bilo to što je snijegu prethodio dugačak niz natprosječno toplih dana. Vegetacija je krenula, neke su se biljne vrste počele razvijati, a nakon toga je došao šok- hladni val s temperaturama do -5 Celzijevih stupnjeva. “Do vikenda su nasadi bili u punoj cvatnji, a u ponedjeljak je krenula hladna fronta i mislim da je urod potuno uništen”, izjavio je danas u programu Radio Osijeka Domagoj Škobić iz Aljmaša. “Pojedine površine branili smo ventilatorima, koje koristimo u slučaju mraza, no ovo nije bio mraz nego hladna fronta u kojoj je bilo – 5 stupnjeva oda ponoći do 7,30 sati ujutro”, rekao je Škobić te dodao kako je šteta na njegovim marelicama potpuna. Sve će se znati tijekom slijedećih nekoliko dana, a očekuje se i izlazak povjerenstva za procjenu šteta.

  Škobić ventilator

  Ovo je dokaz kako uistinu “jedno zlo nikada ne dolazi samo”, no Škobić tvrdi kako bi bilo licemjerno kada bi počeo kukati zbog uništenih marelica. U poljoprivrednoj proizvodnji uobičajeno je da “jedne godine ide, a druge godine ne ide” te “da hrvatsko voćarstvo nije u sedmoj nego u devetoj gladnoj godini”.

  Ipak, aljmaški voćar umjesto kuknjave danas je pozvao sve prijatelje i sve građane Hrvatske da se više bave zaštitom i borbom protiv epidemije koronavirusa, da ostanu kod kuće i spriječe širenje virusa “jer ćemo samo tako zajedno pobijediti ovu nesreću”. 

  Aljmaški je kraj najveći prostor u Hrvatskoj za uzgoj marelica, kojih ove godine zasigurno neće biti, a veliko je pitanje kako su hladni val pretrpjele i druge voćke u Škobićevom voćnjaku, posebice trešnje i jabuke. Unatoč tome što će najvjerojatnije biti pustoš na 20 hektara njegovih marelica Domagoj Škobić opisao je danas aljmaški kraj kao idilično mjesto sa snijegom i mećavom kao na skijalištima.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Izdano je 700 propusnica koje se odnose na skrb za djecu i starije, odnosno za nabavku osnovnih potrepština. Tržnica će raditi prvi puta u povijesti od 8 do 17 sati. Crveni križ svakodnevno dostavlja 220 obroka

  O epidemiološkoj situaciji, propusnicama, otvaranju Tržnice i djelovanju GD Crvenoga križa Osijek

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim

  Stožer OBŽ zatražit će otvaranje i otvorenog dijela tržnica