OSJEČANI

STUC Osijek – neravnoteža ponude i potražnje poslova, ali uvjeti rada sve bolji

Imali smo priliku razgovarati s voditeljem osječkog studentskog servisa Tihomirom Milinovićem koji nam je otkrio trenutnu situaciju na tržištu studentskog rada.

Objavljeno 19.07.2018
Antonela Verković

STUC Osijek – lokacija koja studentima uvelike služi bilo za zapošljavanje, ‘sređivanje’ ugovora, pitanja i nedoumice… Ma rekli bismo, mjesto bez kojeg studenti zasigurno ne mogu! Studentski centar u Osijeku ima dugogodišnju tradiciju zapošljavanja studenata koja traje čak od 1963. godine.

Studenti su u Osijeku uvelike zadovoljni uslugom koja je brza i kvalitetna. ”Uspjeli su mi napraviti ugovor kad mi je hitno trebao, iako je bio kraj radnog vremena i gužva – sve su mi sredili unatoč preprekama.” – izjavio je student, zadovoljni korisnik Studentskog servisa.

NERAVNOTEŽA PONUDE I POTRAŽNJE

Voditelj osječkog Studentskog servisa Tihomir Milinović u razgovoru nam je opisao trenutno stanje. Unatoč činjenici da je zaposlenih studenata jednak broj (otprilike 7500), na tržištu studentskog rada veća je ponuda poslova. Takva situacija uvjetovana je općim stanjem u državi – velik broj ih odlazi iz Hrvatske. Stoga je u ponudi sve više oglasa koje bi radili studenti. Svakodnevno je na Facebook ili internetskoj stranici sve veći broj oglasa, posebice za poslove koji do sada nisu bili uobičajeni studentski.

Milinović je istaknuo kako radne snage najviše nedostaje u području poljoprivrede i građevine – velik broj oglasa upravo je iz tih sektora. Studenti, kako je potvrdio Milinović, nisu baš zainteresirani za te polove. Obično na takve, teže fizičke poslove, nisu navikli. Uostalom, zašto bi, kad je u ponudi more drugih, lakših poslova? Uz to, kako navodi voditelj Milinović, često su satnice vrlo niske, a posao težak pa oni pregovaraju s poslodavcima oko cijene sata.

NAJČEŠĆI STUDENTSKI POSLOVI

Studenti se najviše zapošljavaju u uslužnim sektorima; hotelijeri, trgovine i konobarenje. Sve naravno, ovisi od poslodavca do poslodavca, ali i subjektivno je mišljenjima studenata. Neizostavno je spomenuti i telekomunikacijske poslove koji su vrlo često ponuđeni na stranici Studentskog servisa. O radu u telekomunikacijama često se vode polemike. Neki studenti ”pršte” od zadovoljstva, dok neki ne mogu izdržati niti dana. ”Mnogi studenti kažu da im je u kafiću gdje su se pronašli uz dobru satnicu i ljubazne goste, puno lakše nego u poslovima telekomunikacija.” – rekao nam je Milinović. Iako i to ovisi od studenta do studenta.

STUC OSIJEK – POZITIVNE PROMJENE!

Satnica je u posljednjih godinu dana povećana za 30%, ponajviše zbog nedostatka radne snage. Poslodavci često nude i određene dodatke, odnosno poboljšanje uvjeta rada. Po prvi se put pojavljuju oglasi u kojima poslodavci, uz izuzetno dobru satnicu, studentima nude besplatan smještaj, besplatan prijevoz, a često i besplatan obrok za vrijeme rada. Također, poslodavci u velikoj većini slučajeva pružaju fleksibilno radno vrijeme i razumiju fakultetske obveze studenta. Vrlo je važno spomenuti i Zakon o minimalnoj satnici koji će stupiti na snagu koja će biti određena sukladno sposobnostima, sektoru i težini rada. Minimalna satnica trebala bi iznositi prosječnu minimalnu neto plaću podjeljenu sa 160. Dakako, tu su i nadogradnje na plaću za napredak i dobro obavljen rad.

Voditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović donio je odlične vijesti za studente i poslove, sigurni smo u sve pozitivnije ishode i veći broj zaposlenih studenata. Dakako, uz odlične uvjete rada! 🙂

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike